🎉 до -60% з нагоди Дня народження ТК! 🎉
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Чим хороший ліоцел: що за тканина, особливості та характеристики2021-11-22Ліоцелл тканина - це інноваційна тканина, яка просто-таки підірвала ринок легкої промисловості.
Чим хороший ліоцел: що за тканина, особливості та характеристики

Чим хороший ліоцел: що за тканина, особливості та характеристики

Ліоцел: що це за тканина?

Ліоцел тканина - це інноваційна тканина, яка просто-таки підірвала ринок легкої промисловості. Волокно відноситься до штучних, та при цьому має всі необхідні властивості і характеристики для пошиття одягу та предметів побутового текстилю, завдяки чому особливо популярний серед покупців.

Полотно ліоцел є на 100% екологічно чистим, не схильний забруднювати довкілля як у процесі виготовлення, так і на етапі утилізації.
На вигляд і тактильним відчуттям, полотно ліоцел дуже схоже на натуральний шовк. Приємний матовий блиск на лицьовій стороні тканини забезпечує розкішний вигляд готовим виробам.

Що входить до складу тканини ліоцел?

Полотно ліоцел було винайдено порівняно недавно, лише 1988 року британськими фахівцями. Вчені з усього світу давно намагалися винайти таку тканину, яка б мала штучний склад, але відповідала всім вимогам натурального матеріалу. Через багато років пошуків була винайдена тканина на основі евкаліптової целюлози. Вперше полотно було представлене світу у 1991 році, а на широкий масштаб виробництво вийшло лише у 1997 році.

Насправді, багато вітчизняних покупців досі з недовірою ставляться до ліоцелу. Любителям натуральної бавовни і льону важко уявити, що штучне полотно на основі деревної целюлози може мати цінні властивості та корисні характеристики. Хоча насправді, матеріал досить популярний у Європі та відноситься до елітних тканин, які застосовуються для пошиття справді ексклюзивних речей.

Евкаліпт – це дерево, яке переробляється на целюлозу. З неї можна виготовити папір, а також волокна для подальшого застосування. Як правило, деревна целюлоза проходить кілька етапів обробки та підготовки, перш ніж стати штучними тонкими волокнами.

За підсумком, евкаліптові нитки ліоцелу можуть використовуватися при створенні тканини самостійно або в комбінації із синтетичними волокнами еластану. Як правило, полотно виключно з ліоцелу має занадто високу ціну, а також набагато нижчий рівень довговічності та зносостійкості.

Купуючи полотно, завжди обов'язково звертайте увагу на етикетку, яка супроводжує рулон. На ній виробник вказує точний склад полотна, а також найбезпечніші методи використання та догляду.

Також варто звернути увагу на те, що полотно ліоцел може мати відразу кілька назв. Пояснюється це тим, що над розробкою текстильного матеріалу одночасно займалося кілька компаній у різних країнах. Тому в асортименті можна знайти як ліоцел, так і тенсел і навіть орцел. Часто всі полотна мають однаковий склад, властивості та експлуатаційні характеристики.

Виробничий процес

Виробництво полотна ліоцел досить складний процес, але в кілька разів безпечніше, ніж виготовлення віскози. Варто зазначити, що навіть екоактивісти прийняли виробництво матеріалу ліоцел, як найбезпечніше для світу, оскільки технологія виготовлення тканини не супроводжується викидами в атмосферу небезпечних реагентів та речовин. Тоді як для розм'якшення деревної целюлози сосни необхідно застосувати сірковуглець.

Перевагою ліоцелу є швидке та безпечне виробництво, яке складається з таких процесів:

  1. Розчин. Це первинний етап обробки, якому піддається деревина евкаліпту. Технологія дозволяє отримати волокна, які за своїми властивостями більше схожі на натуральну бавовну, ніж на штучну віскозу. Для переробки використовують органічний розчин. Спочатку проводиться обробка сировини до отримання пульпи, потім проводиться випарювання вологи та додавання ферменту метилморфолін оксиду. Всі речовини змішуються між собою і доводяться до закипання при температурі 100 градусів.
  2. Формування. Нитки витягуються до своєї осі, що у результаті формує розрив зв'язків між молекулами і призводить до часткової кристалізації.

Чим гарний ліоцел?

Завдяки сучасним нанотехнологіям при створенні полотна, ліоцел отримує чудові властивості, які точно повторюють переваги натурального матеріалу. За всіма параметрами ліоцел схожий на натуральну бавовну. Особливо тонкі нитки, гладка поверхня, відмінна теплопровідність, почуття прохолоди від полотна – все це можна легко отримати, придбавши тканину ліоцел.

Матеріал дуже універсальний у використанні, застосувати ліоцел можна як для пошиття одягу, так і виробів зі сфери побутового текстилю. Найчастіше полотно можна зустріти в якості комплектів постільної білизни. За рахунок високого рівня екологічної чистоти, матеріал нездатний стати причиною подразнення на шкірі та спровокувати алергічні реакції. Ліоцел вже давно використовується для виготовлення елітарних та елегантних комплектів білизни, які особливо цінуються у багатьох європейських країнах. Не рідко у продажу можна знайти окремі вироби спального комплекту з ліоцелу, найчастіше це чохли на матраци, простирадла на гумці, покривала та накидки для комплектів спальної білизни.

Застосовується штучний ліоцел і у медичній сфері. З нього виготовляють стерильні бинти для перев'язування ран, одноразові захисні маски, різні фільтри для медичних приладів та апаратів. У промисловій сфері також можна знайти універсальному матеріалу застосування, наприклад, виготовлення тросів та автофільтрів.

Також матеріал ліоцел нерідко стає вибором модельєрів, які підтримують стратегію екологічної чистоти довкілля. Тканина досить проста в крої, шитті та обробці декоративними елементами, тому стає чудовим варіантом для пошиття одягу. Найчастіше у складі полотна можна зустріти волокна синтетичного еластану, який забезпечує ліоцелу міцність, еластичність та пружність. Одяг з такої тканини зовсім не сковує рухи тіла, підійде для власників будь-якого типу фігури.

Що краще віскоза чи ліоцел?

Багато хто помилково намагається порівнювати ліоцел з віскозою, а причина тому однакове штучне походження полотна. Для виготовлення віскози використовують целюлозу сосни, а при створенні ліоцелу – евкаліпта. Саме від свого «родоначальника» готове полотно набуває найкращих властивостей і характеристик.

Ліоцел, на відміну від віскози, має підвищений рівень щільності, міцності і довговічності. Матеріал набагато сильніше зносостійкий, переносить багаторазове прання і не втрачає початкових властивостей. При цьому віскоза легко втрачає форму при намоканні і сильно зсідається при замочуванні в мильному розчині.

Для екоактивістів, а також людей, які інтенсивно переживають про тотальне забруднення навколишнього середовища, перевагою ліоцелу над віскозою є максимально спрощений та безпечний метод виготовлення.

Властивості та характеристики

Матеріал нещодавно був винайдений, але вже встиг завоювати популярність і любов у покупців. Як правило, основними властивостями та цінними перевагами ліоцелу є:

  • Матеріал не рветься та не змінює форму, навіть у мокрому стані має високий рівень стійкості;
  • Ліоцел на 100% екологічно чистий матеріал, що часто використовується для виготовлення бинтів та інших аксесуарів медичного спрямування;
  • Антибактеріальні властивості евкаліпта, якими володіє ліоцел, запобігає утворенню мікробів та бактерій;
  • Тканина не схильна до накопичення пилу.

Які переваги та недоліки можна виділити?

Найголовнішим і первинним достоїнством полотна ліоцел є візуально привабливий вигляд. Матеріал за всіма параметрами дуже нагадує натуральний шовк. Приємна гладка поверхня, легке матове світіння та почуття прохолоди роблять полотно неповторним аналогом шовку, але за доступну ціну.

Серед переваг полотна можна відзначити:

  1. Ліоцел чудово пропускає повітря і дозволяє шкірі повноцінно дихати.
  2. Тканина універсальна у використанні, можна застосувати від медичної сфери та до пошиття одягу.
  3. Полотно ліоцел має достатній рівень гігроскопічності, відмінно поглинає вологу і швидко сохне.
  4. Штучні волокна добре піддаються впливу синтетичних барвників, внаслідок чого можна надати полотну будь-який колір або малюнок.
  5. Матеріал чудово переносить багаторазове прання і не схильний до швидкої втрати насиченості кольору.
  6. Гладка поверхня полотна зовсім не схильна до утворення ковтунців.

Незважаючи на величезний список позитивних якостей, полотно ліоцел має один недолік - його ціна дещо вища, ніж вартість бавовняних або віскозних тканин.

Як правильно прати ліоцел?

Найчастіше найбезпечніший метод догляду за виробами з ліоцелу можна знайти на етикетці від виробника. Але в цілому існує низка правил, дотримуючись яких можна якісно очистити речі і при цьому не зашкодити їхньому зовнішньому вигляду.

Прати вироби з полотна ліоцел можна руками в теплій воді або в пральній машині на делікатному режимі. При виборі миючого засобу найкраще віддавати перевагу гелям без хлору та інших агресивних компонентів у складі.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 22.11.2021