роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Що таке тканина софт: опис різновидів і де застосовується матеріал2021-07-21Тканина софт - це текстильний матеріал, який відрізняється високим рівнем щільності і при цьому максимально приємний на дотик.
Що таке тканина софт: опис різновидів і де застосовується матеріал

Що таке тканина софт: опис різновидів і де застосовується матеріал

Тканина софт, що це?

Тканина софт - це текстильний матеріал, який відрізняється високим рівнем щільності і при цьому максимально приємний на дотик. У сучасному текстильному світі розрізняють кілька видів полотна софт, серед яких є ряд тканин, до складу яких можуть входити натуральні волокна бавовни, вовни та віскози. Приставка «софт» у таких полотнах означає саме характерну м'якість цих видів текстилю. Полотно найчастіше використовується іменитими дизайнерами для створення елементів привабливого інтер'єру приміщення. Текстиль має всі необхідні характеристики, які необхідні для пошиття портьєр, штор, покривал, скатертин та інших предметів побутового текстилю.

Як виробляють софт тканину?

Вперше текстиль був винайдений і став з'являтися на прилавках наприкінці ХХ століття, коли світ легкої промисловості звернув особливу увагу на синтетичні нитки. Штучні волокна не тільки надовго зберігають якість і мають покращені експлуатаційні характеристики, але і при цьому за собівартістю значно дешевше. Виробництво тканин на основі синтетики дозволяє матеріалу бути максимально доступним для всіх верств населення. Крім синтетичних ниток при виготовленні полотна софт можуть бути додані натуральні волокна бавовни, льону, віскози і трикотажної пряжі. Комбінація волокон під час створення полотна завжди позитивно впливає властивості готового текстилю. Особливої популярності тканина софт набула саме в 21 столітті, коли в моду увійшли яскраві та незвичайні дизайни приміщення. Прикрасити квартиру чи вітальню у заміському будинку стильними аксесуарами та побутовим текстилем – бажання багатьох клієнтів. Розробляти незвичайні, але привабливі декоративні штори, портьєри, меблеву оббивку набагато простіше та дешевше з тканини софт.

Полотно софт виготовляється із синтетичних ниток поліестеру. Перед тим, як покупець придбає готовий відріз тканини, нитки проходять ретельну та багатоетапну підготовку. Основні процеси виготовлення полотна:

  1. ★ Хімічна обробка. Процес передбачає обробку вуглеводню та нафти у синтетичні волокна поліестеру. Ретельна робота забезпечує безпеку полотна, знищуючи небезпечні для здоров'я людини пари та компоненти.
  2. ★ Переплетення волокон. Нитки поліестеру переплітаються спеціальним способом, у результаті якого виробляється текстильний матеріал із високим рівнем щільності. На розсуд виробника, при переплетенні можуть використовуватися тільки волокна поліестеру або бути в комбінації з натуральними волокнами бавовни, льону і віскози.
  3. ★ Ворсування. Основною відмінністю тканини софт є невеликий низький ворс на зовнішній поверхні. Саме він відповідає за основну перевагу тканини – м'якість. Приємний ворс на поверхні робить тканину софт максимально схожою на популярний велюр або оксамит. Але при цьому вартість синтетичної тканини у рази нижча, що особливо приємно для покупців.
  4. ★ Обробка. Остаточним етапом при виготовленні тканини софт є обробка полотна. Воно може піддаватися однотонному фарбуванню або набиванню зображень. Нерідко, софт піддається обробці спеціальними просоченнями, які захищають тканину від утворення плям бруду, загорання та проникнення води. Тканини софт із попередньою обробкою захисними складами, що найчастіше застосовуються для оббивки меблів, створення штор та інших аксесуарів, які розвішуються біля каміна.

Як виглядає тканина софт?

Полотно софт відрізняється привабливістю і безперечно впадає у вічі оточуючим. Ніжна тканина має низький ворс на зовнішній поверхні, що забезпечує приємні тактильні відчуття. Через цю якість, полотно нерідко застосовується як оббивка дивана, крісел та інших предметів меблевого гарнітура.

Внутрішня поверхня тканини матова, також м'яка і приємна. Полотно із синтетичних волокон абсолютно нешкідливе для здоров'я людини, тому підходить до використання навіть власникам чутливої шкіри.Найчастіше, полотна софт піддаються однотонному фарбуванню. Волокна відмінно взаємодіють із синтетичними барвниками, не схильні до вигорання та втрати первинної насиченості кольору. Для створення унікального інтер'єру вітальні чи спальні, дизайнери рекомендують вибирати яскраві та незвичайні відтінки полотна. При цьому любителі класичного стилю приміщення можуть звернути увагу на полотна софт, пофарбовані в традиційні та базові кольори.

Також софт без проблем піддається драпіруванню, нерідко можна зустріти плісировані штори або фіранки.

Що можна пошити з тканини софт?

Безперечною перевагою полотна софт є його універсальність у використанні. Тканина чудово підходить для пошиття предметів побутового текстилю, оббивки меблів і виготовлення предметів гардеробу.

Найбільш поширеним застосуванням софту є пошиття штор, скатертин і банкетних спідниць. Матеріал відрізняється високим рівнем міцності, стійкістю до кольору і несхильністю до механічних пошкоджень. Штори з полотна софт надовго зберігають початковий зовнішній вигляд, не схильні до деформації та вигоряння яскравості на сонці. За допомогою термодруку на поверхню текстилю можуть наносити різні візерунки, орнаменти та зображення. Таким чином, дизайнери створюють справді унікальні інтер'єри приміщення на замовлення.

Матеріал досить простий у обробці та догляді, тому нерідко стає основною тканиною для прикрашання банкетних залів перед важливими заходами. На весільних гуляннях матеріал софт застосовується для пошиття чохлів на стільці та скатертини.

Софт у складі якого є натуральні волокна застосовується навіть для пошиття одягу. Легка, комфортна, гіпоалергенна тканина чудово контактує зі шкірою, підходить навіть для дітей.

Меблевий софт знаходиться на вершині популярності вже багато років. Тканина має високий рівень міцності і щільності, не схильна до стирання і втрати первісного вигляду. Зовнішній вигляд меблевої оббивки із софту практично не відрізняється від оксамиту, але ціна матеріалу в кілька разів нижча.


Склад тканини

Існує два основних види тканини: виключно синтетичний софт, а також софт на основі комбінації волокон. Як правило, у складі синтетичного софту знаходиться лише поліестер. При цьому полотно з комбінованими волокнами може мати у складі натуральні нитки бавовни та льону, віскози та пряжі. Точний склад тканини можна дізнатися з інформації на етикетці, яка завжди надається покупцеві під час оформлення замовлення.

Властивості тканини та різновиди матеріалу

Матеріал софт вже багато років не втрачає актуальності, а навпаки, все більше завойовує популярність у покупців саме за рахунок величезної кількості позитивних якостей. Доступна ціна, простота догляду, широкий асортимент кольорів змушують покупця придбати тканину софт для різних потреб.


Переваги матеріалу

Складно виділити основні переваги матеріалу, так як тканина чудово контактує зі шкірою та різними поверхнями, без проблем кроїться і шиється. Але все ж таки основними позитивними характеристиками полотна софт вважають:

  • М'якість, тактильна приємність полотна;
  • привабливий зовнішній вигляд, наявність низького ворсу на зовнішній поверхні;
  • Простота догляду, можливість без проблем очистити тканину в домашніх умовах;
  • Високий рівень міцності та щільності;
  • Зносостійкість та довговічність матеріалу;
  • Легка взаємодія полотна із барвниками, можливість нанесення зображень за допомогою термодруку;
  • Доступна ціна та різноманітність кольорів.

Недоліки матеріалу

Серед недоліків полотна можна відзначити лише три пункти. Для деяких покупців синтетичний склад матеріалу софт вже є недоліком. У такому разі необхідно заздалегідь читати інформацію про склад полотна, яка вказана на етикетці. Другим недоліком може стати низький рівень повітропроникності, також через синтетичний склад. Третім недоліком вважається високий рівень передачі статичної електрики, але при використанні спеціальних спреїв можна списати цей недолік.

Рекомендації щодо догляду

Так як полотно відноситься до синтетичних матеріалів, то при пранні покривал, скатертин, штор та одягу з софту рекомендується застосовувати універсальні миючі засоби без агресивних компонентів у складі. Прати полотна можна руками або в пральній машині. Допустима температура води становить не більше 40 градусів.

Очищати поверхню меблів із тканини софт рекомендується з використанням вологої губки та миючого засобу з м'яким впливом.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 10.05.2021