роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Дайвінг, що це за тканина: властивості та характеристики матеріалу2022-11-22Слово "дайвінг" перекладається з англійської мови як "пірнання".
Дайвінг, що це за тканина: властивості та характеристики матеріалу

Дайвінг, що це за тканина: властивості та характеристики матеріалу

Значення слова багатозначне – цей термін означає як вид спорту, а й тканину одягу, призначеного зокрема для пірнання на глибину.

Історія виникнення матеріалу

Тканина дайвінг з'явилася наприкінці ХХ століття. Спочатку її використовували лише під час пошиття костюмів для занять спортом. Людину, яка винайшла тканину, яка стала «прототипом» цього матеріалу, звали Джозеф Шіверс. Сталося це наприкінці 50-х років 20-го століття.

Минув час і сфера застосування дайвінгу розширювалася. З матерії почали шити одяг майже для будь-яких випадків життя. Вироби, пошиті з цієї матерії, підходять як для урочистих випадків, так і повсякденного життя.

Що являє собою дайвінг

Дайвінгом називається синтетична тканина, що складається з трьох компонентів. 2 з них – еластан та поліестер – мають штучне походження. Третій компонент – віскозу – одержують шляхом переробки деревної целюлози. Іноді виробники трохи змінюють склад: вони можуть додавати в дайвінг бавовняні або лайкрові волокна.

Властивості та характеристики, склад

Основний компонент дайвінгу - віскоза, тому що її частка у складі найбільша. Зазвичай це полотно тчуть з 65% віскози. Еластану у ньому 5%. Кількість поліестеру залежить від того, додають у тканину бавовну чи ні. Його частка у матерії, що містить бавовник, дорівнює 25%, а тканини без додавання натуральних волокон – 30%.

Синтетичні компоненти надають цьому текстильному полотну міцності та збільшують його термін служби. Завдяки тісному переплетенню ниток його майже неможливо порвати.

Шкіра під одягом із дайвінгу з додаванням віскози може дихати, тому що через пори в цій тканині проходить повітря. Проникними для нього є і текстильні полотна, що містять бавовну.

У того ж текстильного полотна буває інший склад. Головним його компонентом є 60% поліамід. Складається він із 20% еластану і на стільки ж із поліестеру.

Ще однією важливою характеристикою є здатність відштовхувати не лише воду, а й бруд. Тому навіть якщо носій довго бігав або займався іншим видом спорту – і спітнів, на костюмі це майже ніяк не позначиться. Його одяг часто виглядає, як щойно одягнений. Завдяки високій водовідштовхувальній здатності дайвінгу, на ній не залишається слідів поту.

Крім того, тканина-дайвінг дуже м'яка і приємна на дотик. Чим вільніше переплетені нитки в ній, тим вона легша. Найлегшим вважається мікродайвінг, а важким – використовуваний для пошиття спортивних костюмів.

Є ще одна причина, через яку дайвінговий одяг такий популярний у покупців. Складається вона в тому, що кожен може вибрати те забарвлення, яке йому більше подобається:

  • Є однотонні зразки. На прилавках зустрічаються полотна теплих та холодних відтінків. Вони можуть бути блискучими та матовими – все залежить від вмісту віскози у текстильному полотні. Чим більше її додають, тим краще тканина відбиває світло і блищить;
  • У продажу є і матерії, пофарбовані в нейтральні кольори – білий чи чорний;
  • Продаються екземпляри, розфарбовані в кілька кольорів, що контрастують або гармонують. І звичайно, зустрічаються принтовані зразки.

Де застосовують дайвінг

З «дайвінгу» виготовляють одяг, що підходить для активного проведення часу. По-перше, з нього шиють спорядження для пірнання. По-друге, в магазинах продається зшита з нього чоловіча та жіноча спідня білизна – плавальні труси та купальники. По-третє, це текстильне полотно використовують для пошиття спортивного костюма.

Також дайвінгове полотно годиться для пошиття вечірнього вбрання – суконь, спідниць та інших предметів верхнього та нижнього одягу.

Підходить така тканина і для жінок, які бажають здаватися стрункішими. Є білизна з дайвінгу, яка підтягує фігуру.

Які речі шиють із тканини дайвінг

З дайвінгового текстильного полотна роблять купальні костюми. Любителі гірськолижного спорту теж можуть носити одяг із цього матеріалу – для них підходить тканина, до якої пришита флісова підкладка.

Модницю, що збирається на коктейльну вечірку або в місце, де потрібно дотримуватися дрес-коду, прикрасить спідниця з дайвінгу. У спортзал чи дискотеку добре одягти легінси, для виготовлення яких застосовувалася ця матерія.

Рекомендації щодо догляду

Поводитися з виробами з дайвінгу слід надзвичайно обережно. Є кілька способів прання:

  1. Прати вироби з дайвінгу можна в машинці, але температура не повинна перевищувати 30 градусів. Також потрібно налаштувати пральну машину на низькі частоти. Підбирати варто побутову хімію, що щадить. Кращі засоби - такі, в які виробник не додає сполуки, що містять хлор. Гелеподібні засоби та порошки підходять однаково добре.
  2. Найбезпечніше прати зшиту з дайвінгу білизну руками.

Дуже важливо, щоб вода була теплою, а не гарячою. В іншому випадку зшитий з дайвінгу одяг зіщулиться.

Щоб високі температури не пошкодили цю тканину, її не потрібно прасувати – вона висохне сама. Найкраще, якщо вона сушитиметься в захищеному від сонця місці.

Прати дайвінговий одяг можна тільки вдома - хімічну чистку він не перенесе.

Відгуки про тканину

Ставлення користувачів до дайвінгу неоднозначне. Про цю тканину залишають як позитивні, так і негативні відгуки. Є й покупці, які мають до нього змішані почуття. Проте, через властиві йому мінуси, таке суперечливе ставлення виправдане. Справа ще й у тому, що жоден товар не може подобатися всім покупцям.

Види дайвінгу

Існує 6 різновидів дайвінгу:

Найяскравіша тканина називається флок-дайвінг. Одяг з неї виходить яскравим, тому що його розмальовують, але не вульгарним.

  • Дайвінг ділять ще на 3 типи залежно від його густини. Найщільніший з них - креп-дайвінг. Більш розріджений матеріал так і називається – «щільний дайвінг», а найлегший – мікродайвінг. З щільної матерії виходять найнадійніші речі;
  • Іноді текстильне полотно тчуть із кількох рядів ниток. Внаслідок цього виходить об'ємний малюнок. Називається такий спосіб плетіння жакардовим, а тканина – дайвінг-жакардом;
  • На прилавках магазинів є одяг, верхній бік якого зроблений з дайвінгу, а нижній – з флісу. Її можна одягати в холодну пору року.

На питання, яку тканину вибрати немає однозначної відповіді. При виборі такого одягу майбутній носій має подумати, чим саме він займатиметься та подивитися на погоду.

Плюси матеріалу

Першими перевагами дайвінгу є високі експлуатаційні властивості. Цій тканині притаманні міцність та гарна розтяжність. Вона настільки гнучка, що обтягує тіло носія та ідеально повторює його форму. А оскільки деякі її види гладкі, носіння зшитого з неї одягу не завдає користувачеві незручностей під час руху.

Крім того, дайвінг не зсідається після прання, не розтягується та не мнеться. Якщо на поверхню такого одягу потрапляє волога, він не проникає усередину. Причина у водовідштовхувальній здатності, якою володіє це текстильне полотно. Також воно не линятиме, скільки б разів його не прали.

Друга перевага дайвінгової тканини полягає в довговічності та простоті догляду за нею. Вона не стирається і не покривається ковтунцями при тривалому носінні.

Мінуси матеріалу

Істотним недоліком дайвінгу є його нестійкість до високих температур. До того ж, цей делікатний матеріал вицвітає, якщо на нього потрапляє сонячне світло чи агресивна побутова хімія.

Ще один мінус у тому, що в чутливих людей така синтетична тканина викликає алергію.

Крім того, дайвінг пропускає повітря, але не дуже добре. Тому довго шкіра в одязі з цього матеріалу дихати не буде.

Незважаючи на те, що тканина називається "дайвінг", сфера її застосування не обмежується пошиттям спортивного одягу. Широке визнання у покупців він отримав цілком заслужено, оскільки плюсів цього матеріалу набагато більше, ніж недоліків. Привабливий він і через великий вибір - кожен покупець зможе знайти для себе потрібний екземпляр.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 17.11.2020