🎉 до -60% з нагоди Дня народження ТК! 🎉
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Футер - основні види і область використання2023-02-01Футер – це тканина на основі бавовни, яка завдяки особливостям технології виробництва на виворітній стороні має м'який ворс, а з лицьового боку - глад
Футер - основні види і область використання

Футер - основні види і область використання

Історія виникнення тканини футер

Футер - це тканина на основі бавовни, яка завдяки особливостям технології виробництва на виворітній стороні має м'який ворс, а з лицьового боку - гладку структуру. Вважається, що батьківщиною футера є Індія або інша країна, в якій дуже розвинене виробництво бавовни. Ще одна версія щодо походження цієї тканини полягає в тому, що засновником футера є промисловість СРСР, оскільки ця тканина недорога, тепла і цілком підходяща для масового пошиття одягу. Сама ж назва матеріалу походить від німецького слова «futter», яке перекладається як підкладка. Футер має дуже хороші теплозберігаючі властивості і тому вважається прекрасною альтернативою вовни.

Основні види тканини футер

Виготовляється футер на ткацьких верстатах, але полотно не тчуть за принципом горизонтального розташування ниток (основа - уток), а в'яжуть. У поперечне в’язання або основов'язаний ґрунт вплітають слабо скручену нитку з вивороту. Футерні нитки, одержувані в результаті в'язки, залишають у вигляді петель або створюють з них начісування різної довжини. В’язані петельними протяжками нитки надійно кріпляться одна до одної, але добре розтягуються, як будь-яке в'язане полотно.

Завдяки особливостям технології виробництва, на виворітній стороні тканини утворюється м'який ворс, а з лицьового боку футер має гладку структуру. У більш щільного футера зворотний бік виглядає злегка поваленим. Залежно від щільності футер буває трьох видів: однонитковий і двонитковий.

Футер в одну нить

В одну нитку

Це найтонший футер, виготовлений з бавовняних ниток в одну нитку. Зворотний бік такого футера має менш виражену фактуру. Футер в одну нитку плетуть з найкращої бавовни. Полотно виходить тонким і м'яким. Використовується такий варіант тканини для пошиття дитячого одягу і нижньої білизни.

У дві нитки

Двунитка - більш щільний і товстий футер, який має ворс з виворітного боку. При його виробництві з тильного боку вплітають дві протяжні нитки. В цей вид футера частіше додають віскозну нитку або синтетичні волокна. При додаванні лайкри матеріал стає еластичним.

Тканина трьохнитка - це самий щільний і теплий матеріал, у якого на виворітній стороні є густий ворс (начіс).

При виробництві футера з начосом, до його складу може входити до 70% бавовни і 30% інших добавок: поліестеру, вовни або лайкри.

Промисловість України випускає і інші види тканин, які дуже схожі на футер. Наприклад, піке, інтерлок. Інтерлок виготовляють з 100% бавовни або ж додають незначну кількість синтетичних волокон. Цей матеріал приємний на дотик, теплий, але з обох сторін гладкий без начісування. За властивостями цей матеріал схожий на футер, однак відстає від нього по еластичності.

 

Интерлок

Властивості футера

Футер - приємний і теплий вид трикотажу, який складається в основному з бавовни і має низку властивостей, притаманних цьому виду волокна, таких як:

● повітропроникність - дає шкірі дихати і добре зберігає тепло

● гігроскопічність - вбирає вологу і не призводить до перегріву тіла

● гіпоалергенність - не викликає алергію, що особливо важливо для алергіків та осіб з чутливою шкірою

● гігієнічність і антибактеріальність

● легкість в догляді.

Крім цього футер - тканина міцна і зносостійка, добре тримає форму, а на виробах з неї майже не утворюються зачіпки. Крім цього футер добре зігріває і зберігає тепло.

Серая ткань футер

Область застосування матеріалу футер

Слід зазначити, що вироби з футера відрізняються м'якістю, комфортністю і гіпоалергенністю, тому область застосування цього матеріалу досить широка.

З футера можна пошити різні трикотажні вироби. Однотонний футер з начосом жовтого, червоного, зеленого кольорів підійде для виготовлення білизни, дитячого та спортивного одягу.

Спортивний костюм з футера з додаванням лайкри має прекрасні вологопоглинаючі властивості і цінується за міцність. У таких спортивних костюмах зручно бігати і займатися на вулиці в прохолодну погоду: тіло дихає, футер відмінно облягає тіло.

Використовується футер і для виготовлення домашнього одягу. Це і піжами і нічні сорочки та халати. Такий одяг теплий і м'який і зовсім не подразнює шкіру. Купити футер слід для виготовлення пелюшок для самих маленьких. Вони будуть відрізнятися м'якістю і теплотою. А теплі сорочечки, повзунки, штанці, кофтинки і боді з футера відрізняються м'якістю, комфортністю і гіпоалергенністю. Один з кращих матеріалів для одягу новонароджених малюків, а також для комфортної нижньої білизни є футер двунитка .

З футера також шиють трикотажні вироби для дітей більш старшого віку. Це штани, кофти, сарафани, сорочки, які дуже зручні і комфортні в носінні, і при цьому м'які і теплі. Футер в дві нитки популярний при пошитті домашнього та дитячого одягу, теплої білизни, товстівок, спортивних костюмів, брюк. З вивороту матеріал нагадує махру. Речі з нього виходять теплі і об'ємні.

Футер двунитка

Як правильно доглядати за виробами з футера

Футер відрізняється невибагливістю у догляді. Вироби з нього можна прати і прасувати, досить тільки дотримуватися загальних рекомендацій.

Прання

Прати речі з футера можна як вручну так і в пральній машинці на невеликих обертах і з застосуванням режиму легкого віджиму. Температура води при пранні повинна складати близько 40 градусів.

Сушка

Сушать вироби з футера в розправленому вигляді.

Прасування

Вироби з футера можна прасувати, але тільки з виворітного боку. Для тонкого футера слід вибирати режим для шовку. А для більш щільних видів - режим бавовна

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 06.04.2020