роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Кашемір: з чого роблять, чому скочується і як освіжити виріб2023-02-10Кашемір - один з рідкісних і привабливих матеріалів в світі. Кожен напевно бачив його на прилавках магазинів - ця затребувана тканина стала синонімом
Кашемір: з чого роблять, чому скочується і як освіжити виріб

Кашемір: з чого роблять, чому скочується і як освіжити виріб

Кашемір - один з рідкісних і привабливих матеріалів в світі. Кожен напевно бачив його на прилавках магазинів - ця затребувана тканина стала синонімом розкоші. М'який, зігріваючий - один з найцінніших природних продуктів, який використовується в індустрії моди. З кожним роком шанувальників ніжного матеріалу стає все більше. Чому такий дорогий і як його роблять? Спробуємо розібратися в даній статті. Дізнаємося, як доглядати і зберігати, щоб прослужив довго і радував чудовим зовнішнім виглядом.

Кашемір: що це, як і з чого роблять

Виготовляти почали приблизно в XI столітті високо в горах на гімалайських плато Монголії і Китаю. Суворий клімат, сприяв появі у місцевої кашемірової кози густого підшерстя, який і використовували для виробництва. В Європі затребуваним став тільки з початку XIX століття, коли в Париж прийшла мода на привезені зі Сходу кашемірові палантини. З тих пір матеріал популярний і цінується у виробництві одягу та домашнього текстилю. Дорогий через складність технологічного процесу і брак рідкісної сировини.

Пух кози, що використовується для створення полотна, вичісують лише раз на рік - в травні і червні, під час линьки. Працівники спеціальним гребенем вичісують шерсть, сортують вручну і відправляють для знежирення, на спеціальну очисну обробку.

З однієї кози отримують близько 180 грам пуху, діаметр ворсинок в сім разів тонший людської волосини. Застосовувані методи скручування надають ниткам міцність, чим тугіше, тим менше повітря і якісніше. З чого роблять кашемір? Тонку тканину саржевого переплетення виготовляють з пуху гірських кіз, щоб здешевити і збільшити обсяги виробництва, до складу додають різні добавки. Це можуть бути:

● Натуральні бавовняні, вовняні, шовкові волокна.

● Синтетичні акрилові, поліакрилові, поліестерові, поліамідні нитки.

● Віскозні штучні волокна - отримані з деревної целюлози.

Основною метою використання добавок, є додавання властивостей міцності і зносостійкості. Оригінальність зовнішнього вигляду кашемірового полотна при цьому зберігається. Матеріал відмінно забарвлюється в різні кольори, але цінуються більше відтінки необробленої вовни - пісочний, бежевий, сірий, коричневий. Полотно з довгими ворсинками цінується дорожче, з короткими і товстими - дешевше. Щоб перевірити якість кашеміру, необхідно стиснути на 10-15 секунд в долоні, має відчуватися тепло. Значить в такій тканині великий відсоток натурального козячого пуху, відповідає високій вартості і зігріє в холодну погоду.

Що шиють з кашеміру? (Гардероб, домашній текстиль)

Позитивні властивості пуху кашемірової кози, наділяють дорогі полотна найвищої якості наступними перевагами:

● Легкістю. Невагомі і практично не відчуваються на тілі.

● Не викликають алергії і роздратування шкіри. Не заводяться пилові кліщі.

● Мають цілющі зігріваючі якості. Сухе тепло матеріалу позитивно впливає на хворі суглоби. Ланолін, що входить до складу волокон надає шкірі еластичність і пружність.

● Не перегріває, хоча пух кашемірових кіз тепліше овечої вовни у вісім разів.

● Приємними тактильними відчуттями. У кілька разів м'якше шовку.

● Мають високі показники міцності і зносостійкості.

● Привабливим зовнішнім виглядом.

Після того, як Наполеон подарував Жозефіні шаль, прикрашену дивовижною вишивкою, пройшло більше 200 років. Сфера застосування кашеміру значно розширилася. За своєю суттю елітний і статусний матеріал є універсальним, так як з нього можна пошити практично будь-який одяг - джемпера, світшоти, спідниці, брюки, сукні. Найпоширеніші і популярні вироби - це светри. Кашемірове пальто - мрія будь-якої жінки, зігріває в негоду і має привабливий, статусний зовнішній вигляд. Шиють також кардигани, шалі, головні убори (шапки, берети, хустки), рукавички. Мадонна, Пітер Броснан, Анжеліна Джолі - знамениті шанувальники такого одягу. Роблять з кашеміру й домашній текстиль, найчастіше - зігріваючі пледи і ковдри. Володіючи цілющими терапевтичними властивостями надають ефект мікромасажу, знімаючи нервову напругу допомагають заснути, вилікуватися від простудних захворювань, заспокоюють і знімають болі від ревматизму і остеохондрозу. Омолоджують і надають шкірі свіжий вигляд.

Як відновити виріб з кашеміру

Незважаючи на цілий ряд позитивних якостей, матеріал примхливий у догляді. Чому кашемір скочується?  Тому, що вимагає правильного поводження. Для того, щоб прослужив довго, зберігаючи первинний зовнішній вигляд, необхідно дотримуватися ряду правил і рекомендацій:

● Вимагає відпочинку. Не підходить для щоденного використання. Між одяганням робити перерву - вішати на м'які плічка, де виріб відпочине і відновиться.

● Не заношувати. Одягати 4-5 разів, не більше, потім прати.

● У хімчистку краще не віддавати.

● Свіжі плями промивати під холодною водою.

● Жирні видаляти за допомогою тальку - присипати на пляму і після вбирання жиру струсити. Процедуру допустимо повторювати до повного зникнення забруднення.

● Червоне вино виводити сіллю, а плями від чаю з допомогою нашатирного спирту.

● Прати бажано вручну при температурі води не вище 30 градусів, якщо необхідно використовувати машинку, застосувати делікатний режим, без віджиму. Не допускати різкого перепаду температур.

● Не використовуйте м'які миючі засоби, що відповідають виду тканини, без хлору і фосфатів. Такі захищають волокна і запобігають утворенню ковтунців.

● Не віджимати, дати воді стекти природним чином.

Сушити в розправленому вигляді, на горизонтальній поверхні, покритій махровим рушником. Далеко від сонячного світла і опалювальних приладів. Не прасувати. Якщо все ж утворилися ковтунці, зняти спеціальною щіткою. Зберігати краще в захисному чохлі.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 08.10.2019