роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Мікрофібра: основні сфери застосування, технологія виготовлення, переваги і недоліки матеріалу2023-02-02Мікрофібра - це сучасний матеріал, виготовлений з ультратонких мікроволокон різної сировини в діаметрі рівному 0,06 мкм. Історія мікрофібри почалася т
Мікрофібра: основні сфери застосування, технологія виготовлення, переваги і недоліки матеріалу

Мікрофібра: основні сфери застосування, технологія виготовлення, переваги і недоліки матеріалу

Історія походження матеріалу

Мікрофібра - це сучасний матеріал, виготовлений з ультратонких мікроволокон різної сировини в діаметрі рівному 0,06 мкм. Історія мікрофібри почалася трохи більше півстоліття тому, коли в Японії в результаті експерименту була отримана ультратонка нитка, що отримала назву мікроволокно. Перші зразки тканини з мікроволокна застосовувалися виключно для виробництва водостійкого одягу, оскільки мали досить велику щільність.

Подальший розвиток технології виробництва мікроволокон дозволило створити принципово нову структуру мікрониток - пухнасте волокно з безліччю мікропор, завдяки чому тканина, виготовлена ​​з цієї пряжі не має собі рівних за кількістю позитивних властивостей.

На виставці в Швеції в 1990 році відбулася міжнародна оцінка мікрофібри, після чого ця тканина отримала визнання в світі і стала виробляться в багатьох країнах.

Технологія виготовлення мікрофібри

Матеріал мікрофібра включає до свого складу нитки поліаміду та поліестеру. Поліамідне волокно під вплив спеціального складу розтинають в подовжньому напрямку так, що його перетин набуває конфігурацію восьмикутної зірки. Потім поліамідна нитка покривається поліестером, який відштовхується від неї і пропускається через фільєри. В результаті виходить пористе волокно, з якого виробляється тканину. Одна нитка тканини мікрофібра, в розрізі нагадує зірку, - це від 50 до 150 сплетених мікроволокон поліамідів і поліефірів.

Паперовий проводиться багато різних матеріалів, деякі з додаванням натуральної сировини або віскози.

Найбільш відомою є тканина тактель, вироблена з поліамідних волокон. Різновидом цієї тканини є:

● Мультисофт - м'який і ніжний матеріал, що використовується для виробництва нижньої білизни;

● Мікро - дуже тонке трикотажне полотно;

● Меріл - тканина, оброблена іонами срібла і має бактерицидні властивості.

Тканина з вигляду нагадує шовк - мікромодал виготовляється з додаванням целюлози, має високу повітропроникність і здатна вбирати вологу.

Виробляють мікрофібру зі спеціальними покриттями, наприклад, тефлоновим, що робить тканину водостійкою.

Микрофибра с тефлоновым покрытием

Переваги і недоліки матеріалу

Мікрофібра, завдяки особливій будові волокна, має унікальні властивості. Головними перевагами тканини є наступні:

● легкість і м'якість;

● здатність відмінно вбирати воду і інші рідини;

● хороша повітропроникність, не затримує повітря і дозволяє тілу дихати;

● здатність зберігати тепло навіть в мокрому вигляді

● міцність і довговічність, тканина не деформується і не сідає

● відсутність пілінгу;

● стійкість кольору, тканина добре забарвлюється і практично не линяє;

● невибагливість щодо догляду.

До недоліків тканини можна віднести складну технологію виробництва по відношенню з іншими синтетичними матеріалами, так як її виготовлення вимагає застосування дорогих верстатів, що відбивається на ціні матеріалу. Але завдяки різноманітності завжди можна підібрати і купити мікрофібру, що має відповідну вартість.

Через схильність до накопичення статичної електрики, до одягу з мікрофібри притягуються ворсинки і пил. Слід також зазначити, що синтетичні матеріали, зокрема поліамід не переносять високих температур.

Салфетки из микрофибры

Сфери застосування мікрофібри

Виробляють різні види тканини мікрофібра, які в залежності від своїх властивостей, застосовуються в Україні в різних сферах.

З тонкої мікрофібри виготовляють постільну білизну, а з більш щільної і товстої тканини можна виготовити плед або чохол.

Неткані види мікрофібри виглядають як пергамент без ворсинок і являють собою спресовані між собою волокна. З нетканої мікрофібри виготовляють серветки для догляду за оптикою, екранами приладів і іншими поверхнями.

Ткані характеризуються підвищеною зносостійкістю і використовуються у виробництві меблів.

Більш м'який і об'ємний вигляд в'язаної мікрофібри, який здатний залишати частину вологи на поверхні, використовується для мийки авто.

Такий різновид мікрофібри, як штучна замша, використовується для пошиття одягу.

Зеленая микрофибра

Домашній текстиль

Популярним є використання мікрофібри у виробництві предметів домашнього текстилю. З неї виготовляю м'які і теплі пледи, покривала, ковдри, а також килимки і оббивку для меблів.

Оббивка для меблів з мікрофібри відрізняється високою міцністю, не протирається, легко переться і зовні схожа на замшу.

Красивим і вишуканим виходить постільна білизна з мікрофібри, вона майже не відрізняється від шовкової або бавовняної білизни, але при цьому коштує дешевше, відмінно переться і піддається прасуванню.

Ще дуже важливою сферою застосування мікрофібри є її використання для виготовлення серветок для очищення поверхонь і швабр.

На відміну від інших тканин мікрофібра не розтирала бруд і вологу, а вбирала її, через що поверхня ставала чистою і сухою. Цей ефект досягається завдяки статичній електриці, що виникає при терті волокон, в результаті чого електричний заряд акумулює пил і утримує її до прання.

Пориста структура волокон мікрофібри дозволяє вбирати в себе всі забруднення, як пил, так і рідини і відмінно очищає поверхню.

Простынь из микрофибры

Для пошиття одягу

Різноманітність видів мікрофібри дозволяє використовувати цей матеріал для виготовлення різних видів одягу. Це і красива м'яка білизна, і купальники, і тонкі літні майки та сукні. З мікрофібри роблять і підкладку для верхнього одягу, в тому числі для теплих зимових курток.

Одяг з мікрофібри відрізняється довговічністю і зносостійкістю. Речі, виготовлені з мікрофібри, добре тягнуться і не піддаються усадці, а за тактильними відчуттями іноді подібні шовку або оксамиту.

Одяг з мікрофібри підходить навіть для самих маленьких дітей, оскільки здатний зберігати тепло навіть у вологому вигляді.

Водоустойчивая микрофибра

Для спорту

Мікрофібра широко застосовується для виготовлення спортивного одягу. Ця тканина добре тягнеться і відмінно вбирає вологу, тому в спортивному костюмі з мікрофібри спортсмени комфортно себе почувають під час інтенсивних тренувань.

Полотенца из микрофибры

Як правильно доглядати за виробами з мікрофібри

Здатність мікрофібри вбирати в себе вологу і акумулювати пил призводить до того, що вироби з цієї тканини необхідно часто чистити або прати. Очистити мікрофібру в окремих випадках можна за допомогою пилососа, а ще її можна прати.

Прання

Прати вироби з мікрофібри можна в гарячій воді при температурі до 60 градусів. Сильно забруднені речі можна попередньо замочити в мильному розчині, а потім прати в пральній машинці.

Серветки з мікрофібри, які потребують дезінфекції можна прати при температурі до 95 градусів.

Слід зазначити, що мікрофібра відноситься до тканин, які прати в машині навіть краще, ніж вручну.

При пранні не рекомендується користуватися відбілюючими засобами і не слід застосовувати кондиціонер для білизни, інакше мікрофібра може втратити свій творчий хист добре вбирати вологу і притягати пил.

Сушка

Після машинного віджимання виріб з мікрофібри виходить майже сухим і потім миттєво висихає остаточно. Але слід пам'ятати, що не бажано сушити речі з мікрофібри на батареях центрального опалення і не слід їх прасувати.

Однак, серветки для очищення можна сушити гарячим повітрям.

Зберігання

Вироби з мікрофібри краще зберігати в розправленому вигляді, а наприклад ганчірочки і серветки з цієї тканини слід обов'язково просушувати після використання, щоб уникнути розмноження бактерій у вологих волокнах.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 02.04.2020