роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Особливості матеріалу ангора: виробництво, види та сфера застосування2022-02-22Ангорська вовна м'яка та повітряна, тепла та затишна, за відчуттями нагадує шовк.
Особливості матеріалу ангора: виробництво, види та сфера застосування

Особливості матеріалу ангора: виробництво, види та сфера застосування

При величезному розмаїтті текстилю фахівці виділяють кілька видів полотен, які вже відомі історії багато років і не втрачають популярності по сьогодні. Найчастіше це натуральні або комбіновані матеріали, які мають відмінні властивості та відмінні експлуатаційні показники. Як правило, до таких негласних лідерів легкої промисловості належать і натуральна ангора трикотаж.

З вовни ангорських кіз, які переважно живуть у Туреччині, США та ПАР, виробляють волокно, відоме як «мохер». Ці нитки дуже популярні серед в'язальниць. Також для створення матеріалу можуть використовуватися спеціально виведені ангорські кролики. Ангорський кролик відрізняється, перш за все, довгою шерстю. У текстильній промисловості існують різні стандарти DIN, згідно з якими ангора може називатися такою лише в тому випадку, якщо вона виготовлена із вовни ангорських кроликів. Текстиль, який містить волокна ангори, вважається високоякісним. При купівлі текстильного матеріалу слід звернути особливу увагу на етикетку, яка супроводжує товар. Саме на ній вказано точний відсоток волокон, їх походження та найбезпечніші методи догляду.

Ангорська вовна м'яка та повітряна, тепла та затишна, за відчуттями нагадує шовк. Але її обов'язково комбінують на виробництві з акрилом або нейлоном, інакше шерсть просто розвалиться в руках на окремі частки. В'язати речі з мохера дуже вигідно, адже пряжа дуже об'ємна і водночас невагома. Тому витрата нитки стає невеликою. Наприклад, на виріб 44 розміру може знадобитися 200-250 г ангорського пуху. У цьому випадку речі виходять надзвичайно теплими та зручними на дотик. З цієї пряжі зв'язати можна все, що завгодно: теплі вовняні шкарпетки, м'які светри та великі шарфи.

Історія походження матеріалу ангора: цікаві факти

Мохер давно називають «м'яким золотом». Жодна вовна не має таких властивостей, як ангора. Пух добре відштовхує воду, але при цьому вбирає природну воду, зберігаючи при цьому тепло. Ангора - великий плюс стійкості до забруднень. Це пальто повністю гіпоалергенне. Також вироби з цієї пряжі допомагають людям із такими захворюваннями, як біль у спині, артрит та гіпертонія. Після ангори він має знижену теплопровідність, створюючи цим «сухий жар».

Існує повір'я, що матеріал ангора виробництва Туреччина отримав свою назву на честь міста Анкара, яке зараз є столицею Туреччини. Місто раніше називалося Ангора, і саме в ньому була невелика череда кіз цієї особливої породи. Довгий час імперія Османа тримала заборону на експорт тварин ангорської породи.

Майже у всіх країнах майстри видобувають вовну з кіз та кроликів методом вичісування, з одного кролика можна вичісати близько півтора кілограма вовни на рік. Але Китай пішов не за правилами і там вовну видобувають методом вищипування. Настільки жахливий і не гуманний метод був негативно сприйнятий знаменитими модельєрами, які відмовилися використовувати китайську шерсть.

Ангорська коза - тварина примхлива і мало де приживається. З цієї причини було виведено китайську породу ангорських кроликів. Сьогодні є досить гарна заміна цієї вовни з козячої. Кролики дуже волохаті. Довжина вовни іноді може сягати - 50 см. Сучасна промисловість навчилася обробляти кролячий пух, додавати акрил ще на етапі виробництва. А вже потім домішувати до чітких ниток верблюжої або овечої вовни. Вовняні нитки із покриву кроликів із написом «Ангорські» сьогодні можна зустріти на прилавках магазинів.

Ангорська пряжа в чистому вигляді майже не виготовляється. У складі часто можна зустріти акрил або меринос (овеча вовна), добавки, що роблять виріб більш міцним та довговічним. Найчастіше у продажу можна побачити пряжу різних кольорів, до якої додано барвник. А ось на натурально незабарвлену пряжу чисто білого або чорного кольору знайти покупця не важко. Вовняна пряжа дуже важко піддається рівномірному та якісному фарбуванню, тому фарбовані вироби коштують значно дорожче. Головними перевагами цієї пряжі можна назвати надзвичайну м'якість, теплоту та легкість, до яких так приємно торкатися. Але це теж досить суттєвий мінус. На жаль, оболонка із мохера. І, на жаль, цей процес необоротний, незважаючи на зниження частки ангорської пряжі.

Склад та метод виробництва тканини ангора

Ангорське волокно одержують шляхом стрижки ангорських кроликів або кіз, яких для цієї мети зазвичай розводять. Залежно від породи ангорського кролика також розвивається видова структура вовни. Наприклад, у країнах, як Швейцарія чи Франція, ангорські кролики з відносно грубою структурою вовни популярні у виробництві ангори. З іншого боку, у Німеччині чи Австрії у кроликів, яких розводять для ангорської породи, з'являється досить тонка вовна. У той час як вовна ангорських кроликів з грубішою структурою волосся часто перезріває через кілька місяців і потім може бути видалена розчісуванням або вищипуванням, кроликів з більш тонкою структурою вовни зазвичай стрижуть через певні проміжки часу. Стригти ангорських кролів можна як вручну, так і за допомогою електричної машинки для стрижки.

Отримана шерсть потім переробляється вручну на тканину вовну або трикотаж на спеціалізованих підприємствах. Проте сьогодні більшість вовни для ручного в'язання з вовни ангорського кролика і кози виробляється в Китаї. Зміст ангори в тканинах, в які переробляється ангорське волокно, може змінюватись. У той час як ангорське волокно може бути представлене в менших кількостях, наприклад, тільки з часткою 10%, інші тканини виготовляються зі 100% ангорського волокна.

Види матеріалу ангора

Залежно від типу обробки та кількості волокон, у сучасній текстильній індустрії виділяють такі види тканин:

  1. Мохер. Матеріал, який виготовляється виключно з вовни та пуху ангорських кіз. Особливість мохера полягає в тому, що при створенні використовуються довгі волокна, іноді можуть досягати навіть 20 сантиметрів. На якість та довжину натуральних волокон з кіз ангорської породи впливає і вік тварини. При першому підстриганні козеняти, вовняні волокна особливо тонкі та приємні. Мохер дуже поширений у текстильній індустрії часто використовується для виготовлення одягу і предметів побутового текстилю. Унікальний матеріал на 100% екологічно чистий та безпечний для суспільства.
  2. Меланж. Такий матеріал має надзвичайно розкішний зовнішній вигляд. Найчастіше, тканина вовняна меланж складається з комбінації натуральних волокон із синтетичними нитками. Незвичайне забарвлення утворюється в результаті використання штучних волокон, які були попередньо забарвлені. Пряжа меланж поширена у всьому світі, часто використовується для виготовлення светрів, кофт, суконь, шарфів та інших аксесуарів. 
  3. Софт. Матеріал на 100% складається зі штучних та синтетичних волокон, тому особливо доступний за ціною. При створенні полотна, виробники намагаються досягти максимальної схожості штучних волокон до натуральних. Такий вид ангори можна зустріти практично у всіх сферах життєдіяльності людини, від пошиття одягу до виготовлення предметів побутового текстилю. Штучна ангора зовсім не схильна стати причиною подразнення на шкірі, але при цьому і не має настільки унікальних теплоізоляційних властивостей.
  4. Лана. Дуже привабливий, елегантний та елітний вид ангорської пряжі. Розкішне полотно створюється на основі натуральних волокон ангори та може містити шерсть мериноса. При виготовленні може використовуватися як тонкий пух мериноса, так і більш жорсткий. Від цього відповідно залежить і якість пряжі. Такий варіант ангорського полотна переважно використовується для виготовлення особливо привабливих предметів одягу.
  5. Металік. Розкішний підвид матеріалу, в якому містяться синтетичні волокна акрилу, попередньо забарвлені яскравим сріблястим і золотим відтінком. Унікальний матеріал часто застосовується для виготовлення розкішних та красивих предметів одягу.
  6. Супрем. При створенні такого виду вовняного полотна відбираються найкращі волокна ангори, які комбінуються із синтетичними волокнами еластану. Спільно полотно формує досить еластичну тканину, яка добре тягнеться та підійде для виготовлення одягу різного розміру.

Варто відзначити, що кожен із видів тканини на основі натуральної вовни та пуху ангори, має свої особливості та призначення. Тому перед покупкою варто на 100% замислитись і визначитись з якою метою буде використовуватися вовняне полотно. Чим більше у складі матеріалу натуральної вовни, тим і ціна буде вищою. Для більш дешевих виробів, які доступні у всіх магазинах одягу, використовується вовняна тканина із вмістом натуральних волокон приблизно 20%. Найдорожчі предмети одягу з ангори мають у складі щонайменше 80% натуральних волокон.

Головні плюси та мінуси тканини ангора

Звичайно, тканина ангора на основі натуральної вовни має цілу низку відмінних властивостей і чудових експлуатаційних показників. Саме тому дивовижне полотно вже багато років має особливу популярність і не втрачає актуальності. Серед найважливіших позитивних властивостей натуральної ангори виділяють:

  • Тканина особливо м'яка і приємна на дотик;
  • Розкішне полотно не здатне стати причиною подразнення та виникнення алергічної реакції;
  • Матеріал може мати різний склад, що робить його доступним за ціною всім покупців;
  • Натуральні та штучні волокна, які містяться у вовняному полотні, чудово піддаються впливу синтетичних барвників. Тому в асортименті сучасних магазинів можна зустріти будь-який відтінок;
  • Тканина на основі натуральних волокон вовни відмінно підходить для людей, які страждають на захворювання суглобів;
  • Натуральне полотно чудово пропускає повітря та дозволяє шкірі повноцінно дихати;
  • Унікальна тканина дуже легка і практично невагома, при цьому має відмінні теплоізоляційні властивості. Вироби з ангори здатні підлаштовуватись під температуру тіла людини і надовго підтримувати її у комфортному стані.

Як би сумно не було, але ангора має і ряд недоліків. До найвагоміших варто віднести:

  • Матеріал не відрізняється довговічністю та зносостійкістю, може швидко втратити візуальну привабливість;
  • Ціна речей з натуральної вовни ангорських кіз чи кроликів із вмістом понад 80% коштує дуже дорого;
  • Натуральна ангора особливо сильно схильна до деформації, тому процес прання та сушіння необхідно ретельно контролювати;
  • Тканина є улюбленим об'єктом уваги для молі.

Як використати матеріал ангора?

Завдяки зазначеним перевагам ангорського волокна його використовують, наприклад, у виробництві теплої білизни і у виробництві колготок. Ангорське волокно також можна знайти в деяких ковдрах та постільній білизні. Унікальний матеріал також використовується в деяких видах спортивного одягу.

Не можна не відзначити той фактор, що одяг на основі натуральної вовни ангорської має неймовірно розкішний вигляд. Жіночі сукні, чоловічі костюми та жакети можуть стати справжньою окрасою образу. Вбрання, як правило, шиються досить елегантного крою, завдяки чому можна придбати святковий комплект та вирушить на урочистий захід.

Ангорські волокна також використовуються у виробництві спеціальної термобілизни, наприклад, медичних товарів, що продаються в магазинах. Ця термобілизна включає, наприклад, грілки для нирок, грілки для спини або грілки для ніг.

Рекомендації щодо догляду: як прати, сушити та зберігати речі з ангори

Ніщо так не зігріває холодними зимовими вечорами, як в'язані власними руками вовняні шкарпетки. Але щоб вони та інші вироби з вовни служили якнайдовше, за ними потрібно правильно доглядати. Особливих рекомендацій проти інших типів вовни немає. Рекомендовано прати виріб лише руками, використовуючи спеціальні рідкі пральні порошки. Сушити речі з натуральної та комбінованої ангори краще у розгорнутому положенні на горизонтальній площині – ось, мабуть, і всі правила обережності. Наслідуючи їх, можна переконатися, що тепліших, м'якших та комфортніших виробів з ангорської вовни речей просто бути не може.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 21.02.2022