роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Шовк - що за тканина?2023-01-25Шовк один з різновидів найдорожчих тканин світу. Не дивлячись на свій стовідсотковий натуральний склад, шовкова тканина не відноситься ні до рослинног
Шовк - що за тканина?

Шовк - що за тканина?

Ця красива, надзвичайно ніжна і дорога тканина виробляється з кокона гусениці шовкопряда. Головною особливістю тканини шовк є її гладкість і відмінний блиск. На дотик, шовкова тканина, нагадує гладке струмуюче полотно, така тканина дуже приємна до тіла.

Завдяки всім існуючим технологіям, шовк може бути як на 100% натуральним, так і штучним. Штучний шовк теж дуже благородна тканина, м'яка і ніжна. Виробники одягу часто вибирають саме штучний шовк для своїх виробів, в ціні він в рази дешевше ніж натуральний, але за зовнішнім виглядом нічим йому не поступається.

Шовк використовують для пошиття майже будь-якого одягу. З шовку виходять дуже красиві вечірні сукні, гідні навіть червоної доріжки, недарма саме сукні з шовку стають вибором багатьох голлівудських зірок для важливих заходів. Шовкова нижня білизна і нічні піжами та сорочки - теж не виходять з моди. Такі речі відрізняються дуже м'якими і приємними відчуттями до шкіри, вони майже невагомі і дуже дорого виглядають. Шовк, як натуральний так і штучний, використовують також і для виробництва постільної білизни.

 

Історія виникнення матеріалу

 

Історія виникнення шовкової тканини йде глибоко в стародавні часи. Перші фрагменти шовкової тканини, а точніше шматочки кокона шовкопряда, з чого і виробляється натуральний шовк, були знайдені в Китаї, саме через це батьківщиною шовкової тканини вважається саме Китай.

Технологія виробництва шовку дуже довгий час трималася в таємниці. Китайці, розуміючи всю цінність і популярність такої тканини, тримали в таємниці всі секрети виготовлення. Але, так як шовк почали активно ввозити в довколишні країни з часом його почали виробляти в Кореї, а пізніше і в Японії і в Індії.

 

Де виробляли шовк: особливості

 

Батьківщиною шовкової тканини вважається Китай. Саме в цій азіатській країні вперше був виготовлений шовк. Довгий час Китай утримував позиції єдиної країни де виробляється шовк, але, з часом, завдяки експорту цієї тканини в інші країни, шовк почали робити і в інших азіатських країнах.

У Європі виробництво шовку з'явилося в 13 столітті в Італії і тільки в 17 у Франції. Зараз же натуральний шовк виготовляється в таких країнах як Китай, Корея, Японія, Таїланд, Бразилія і т.д.

Особливостей і нюансів виробництва шовку дуже багато, починаючи з того, що сам матеріал з якого виробляється дуже специфічний - кокон шовкопряда.
Виробництво шовкової тканини відбувається в такі етапи:

  • Першим і найважливішим, мабуть, етапом створення шовку, є отримання самих коконів з яких в подальшому отримують шовкові нитки. Для отримання кокона потрібні шовкопряди. Шовкопряди - це міль, яка створює ці кокони. Шовкопрядів тримають в спеціальних боксах, годують їх в основному листям тутового дерева, в свою чергу вони плетуть кокони. Кокони надалі сортують за величиною і кольором і відправляють на подальшу обробку.
  • Далі кокони слід відокремити від лялечок шовкопрядів, не пошкодивши при цьому сам дорогоцінний матеріал - кокон.
  • Кокон має клейкий верхній шар, в якому всі нитки щільно лежать. Для розчинення такого шару, кокон поміщають і тримають в окропі і потім акуратно закручують нитки.
  • Для створення одного шовкового волокна необхідно переплетення 5-8 ниток. Далі шовкові нитки фарбують і фарбують в необхідні кольори та використовують за призначенням

 

 

Види і властивості шовкової тканини

 

Шовкова тканина – тканина, що використовується на багатьох виробництвах і для пошиття різних видів одягу та текстилю. Різновидів шовкової тканини багато і на це впливають такі чинники:

  •  Різновид гусениць. Так як шовкову тканину виробляють шовкопряди (різновид гусениць) їх різновид і середовище проживання безпосередньо впливає на зовнішні якості майбутньої шовкової тканини.
  • Харчування гусениць. Гусениці харчуються листям певних дерев (шовковиці, дубові, касторові) і навіть різновид листків, які їдять шовкопряди впливає на якість і основні характеристики тканини.
  • Вид переплетення. Існують різні види переплетення шовкових ниток, в залежності від техніки можна отримувати абсолютно різні види шовку.


Найвідомішими і поширеними видами шовку є такі:

  • Атлас. Атласна тканина одна з найбільш щільних серед шовкових тканин. Атлас відрізняється характерним блиском і глянцевою поверхнею. Завдяки своїй щільній структурі атлас добре драпірується і тримає форму. Атлас широко використовується при пошитті суконь, вечірнього та весільного вбрання, постільної білизни і т.д.
  • Креп. Крепова тканина відрізняється своєю шорсткістю. Така тканина добре тримає форму і не мнеться. Крепова тканина має багато різновидів і використовується в абсолютно різних цілях.
  • Шифон. Шовкова тканина полотняного переплетення. Шифон відрізняється своєю прозорістю і легкістю. Шифонова тканина добре тримає форму і пропускає повітря. Часто використовується для пошиття сукні, спідниць, гардин і домашнього текстилю.
  • Туаль. Шовкова тканина полотняного переплетення. Щільна, глянцева тканина з характерним блиском. Туаль добре тримає форму і драпірується, використовується для пошиття костюмів, краваток, суконь.

 

 

Який буває шовк

 

В залежності від сировини, яка використовувалася при виробництві шовкової тканини, шовк може бути натуральним і штучним. Як і всі інші тканини, штучний і натуральний шовк має свої відмінності, переваги та недоліки.

Натуральний шовк, мабуть, найбільш затребувана і дорога тканина серед всіх світових виробників одягу і кутюр'є. Натуральний шовк полонить своїм зовнішнім виглядом і красою. Речі з натурального шовку завжди виглядають дорого і привабливо. Головним недоліком, і напевно єдиним, натурального шовку є його ціна.

Натуральні шовкові тканини коштують дуже дорого.
Штучний шовк - не менш популярна тканина. Штучний шовк часто використовують на масових виробництвах, ціна на такий вид шовку доступна і прийнятна.

Якість штучного шовку залежить від використовуваної сировини, іноді штучний шовк за своїми зовнішніми характеристиками нічим не поступається натуральному.

 


Де застосовують шовк

 

Область застосування шовку дуже велика. Так як шовкова тканина має дуже багато різновидів, вона дуже різноманітна в своїх зовнішніх властивостях та характеристиках.

Атласну шовкову тканину використовують при пошитті вечірніх і весільних суконь та іншого вбрання. Атлас дуже вигідно виглядає саме для суконь. Весільні сукні з атласу дивують приємним блиском і добре драпірованими воланами. Атласна нижня білизна теж завжди вважалася вишуканим атрибутом жіночого гардеробу. Шовкова нижня білизна дуже приємна до тіла і шалено красива.

Шифонову шовкову тканину найчастіше застосовують при пошитті спідниць, сценічних, вечірніх, весільних суконь.

Сатинова шовкова тканина дуже популярна серед виробників домашнього текстилю. Сатинова тканина досить міцна і зносостійка, завдяки своїй гладкій структурі постільна білизна з сатину приємна до тіла і не викликає алергічних реакцій.

Органза, тафта, газ - ці тканини використовують при пошитті гардин, тюлю, оббивці меблів. 

 

 

Найпоширеніші запитання щодо догляду за матеріалом з шовку

 

🟣 Чим прати шовк?

Для прання шовкових речей бажано використовувати неагресивні порошки на основі гелю. Відбілювачі і засоби для виведення плям бажано не використовувати, особливо світлі тканини, в результаті цього вони можуть пожовтіти і швидко зноситься.

 

🔵Як прати шовк?

Прати шовкові речі можна як вручну, так і в пральній машині при температурі не вище 30 градусів. При пранні в пральній машині бажано вибирати щадні і делікатні режими.

 

🔴Як прасувати шовк?

Шовкова тканина досить делікатна, прасувати таку тканину необхідно з вивороту на режимі «Шовк». Також можна використовувати відпарювач, що безсумнівно спростить процес.

Для очищення шовкових речей можна звертатися в спеціалізовані хімчистки, де чітко враховують всі особливості тканини.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 21.09.2020