роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Шифон: історія походження тканини, основні види та сфери застосування матеріалу2023-02-02Батьківщиною шифону вважається Китай, де стародавні майстри вручну виготовляли витончені і легкі полотна з натурального шовкового волокна.
Шифон: історія походження тканини, основні види та сфери застосування матеріалу

Шифон: історія походження тканини, основні види та сфери застосування матеріалу

Історія походження матеріалу шифон


Батьківщиною шифону вважається Китай, де стародавні майстри вручну виготовляли витончені і легкі полотна з натурального шовкового волокна. При виготовленні використовувався спеціальний спосіб плетіння, в результаті чого тканина мала злегка горбисту поверхню. Це був ідеальний матеріал з якого виготовляли вбрання для знаті і вельмож.

В Європу шифон потрапив тільки в ХVIII столітті. А вже з кінця тридцятих років минулого століття при виробництві шифону шовк почав поступово витіснятися нейлоном, а потім поліестером, оскільки на виробництво цього синтетичного волокна не було потрібно великих витрат, а отриманий матеріал був міцним і красивим на вигляд.

Технологія виготовлення тканини


Традиційний метод виготовлення шифону - це полотняне переплетення, в процесі якого використовуються дві системи ниток: основи і утка.

Якщо в минулі часи шифон виготовляли з натуральних шовкових ниток, то в наш час використовую різні типи волокон і натуральні і штучні. Їх комбінують для досягнення кращих характеристик тканини.

Для виготовлення шифону з натурального шовку використовуються шовкові нитки, які отримують з коконів метелика-шовкопряда. Це дуже трудомісткий процес, який передбачає багато етапів від замочування і розмотування коконів до виготовлення шовкових ниток. Шифон з натурального шовку - м'яка тканина, що має особливе трикутний перетин, в результаті готова тканина переливається на світлі.

Бавовняний шифон виробляється з міцних ниток, одержуваних з рослини під назвою бавовник, який має коробочку з насінням, в якій знаходяться м'які волокна. Шифон з бавовни володіє хорошими гігроскопічними і теплопровідними властивостями.

Для виготовлення штучного шифону використовують віскозу, одержувану шляхом розщеплення целюлози, яку потім пропускають через спеціальні форми утворюють міцні нитки. Виробляють шифон і з синтетичних волокон, таких як поліестер або поліамід.

Хлопковый шифон

Використання при виробництві шифону різних видів сировини дозволяє текстильній промисловості виготовляти різні види цієї тканини.

Креп-шифон - легка і повітряна тканина, досить міцна і щільна, яка майже не просвічується. Виготовляють цей матеріал з сильно скручених (крепових) ниток, причому одну закручують направо, іншу - наліво. Тканина виходить з шорсткою структурою.

Атлас-шифон володіє гладкістю атласу і прозорістю шифону. У процесі його виробництва нитки основи безліч разів огинають уток, утворюючи рельєфний візерунок.

Бавовняний шифон має високу гігроскопічність і відмінно пропускає повітря.

Жакард-шифон відрізняється наявністю красивих кольорових візерунків і малюнків.

Двосторонній шифон складається з двох, часто контрастних шарів.

Виробляється також шифон з люрексом, прикрашений блискучою металізованою ниткою.

Перл-шифон є легкою непрозорою тканиною з перламутровим блиском.

Шанж-шифон - тканина, в якій завдяки додаванню натуральних шовкових ниток створюється відображаючий ефект.

Шифон - плісе - матеріал з рівними по всій ширині складками.

Особливий вид являє собою шифон-хамелеон, при виробництві якого до складу включаються тонкі шовкові нитки, що дозволяє тканині переливатися різними відтінками, від темного до світлого і навпаки.

Шелк-шифон

Переваги та недоліки шифону


Переваги та недоліки шифону визначаються властивостями волокон з яких він був виготовлений. Натуральний шифон має естетичний зовнішній вигляд, добре пропускає повітря і вбирає вологу, не викликає алергії. Тканина легка і м'яка, ніжно струмує по тілу. Натуральний шовковий шифон відрізняється особливим блиском і переливом.

Крім того натуральний шифон стійкий до кольору матеріал, легко забарвлюється і не вигорає, при цьому міцний і довговічний, але ціна його досить висока.

Шифон з комбінованих або штучних волокон також має ряд переваг. За рахунок переплетення ниток віскози, бавовни, поліестеру або поліаміду досягається більш висока міцність матеріалу.

Завдяки включенню до складу тканини віскозних ниток досягається більш висока м'якість полотна.

Шифон, виготовлений з використанням синтетичних ниток, краще тримає форму, менше сідає, не мнеться.

Незважаючи на величезну кількість переваг, шифон має і деякі недоліки. Так до недоліків можна віднести схильність до утворення затяжок, необхідність додаткової обробки країв через схильність до осипання, вимогливість до догляду.

Натуральный зеленый шифон

Сфери застосування матеріалу шифон


Шифон дуже широко використовується в Україні. Це дуже тонка і повітряна тканина, тому з нього шиють легкі види одягу і предмети домашнього текстилю. Часто ця тканина виступає і в ролі тонуючого шару вбрання, який прикрашають вишивкою, паєтками або стразами.

Шифонова тканина з синтетичних матеріалів поліестеру і поліаміду також широко застосовується. Шифон з поліаміду застосовується в медицині і машинобудуванні.


Домашній текстиль

Використовується шифон для виготовлення таких видів домашнього текстилю, як штори, фіранки. Ці вироби виходять легкими і повітряними, ніжно струмливими, що дозволяють створити затишок в приміщенні.

З натурального бавовняного шифону шиють тонку і ніжну постільну білизну, легкі пеньюари і накидки.

Атлас-шифон

 

Гардероб


Шифон завдяки своїй тонкості і легкості використовується для виготовлення літнього одягу.

Це перш за все, жіночий одяг, різні сукні, блузки, сарафани, спідниці, вечірні, коктейльне та весільне вбрання. Для виготовлення предметів жіночого гардеробу використовується принтованний шифон з різноманітними яскравими візерунками. Прекрасно виглядають і доповнюють літній ансамбль однотонні шифонові жилети та кардигани.

З шифону шиють дитячий одяг, різні легкі сукні та сарафани.

З перл - шифону шиють танцювальне вбрання. Шифон з люрексом використовується для виготовлення святкового одягу.

Плісирований шифон застосовується для виготовлення витонченого елегантного вбрання.

Окремо слід відзначити про використання шифону для виготовлення шарфів, хусток, парео. Цей повітряний матеріал практично універсальний і вироби з нього слід купувати як доповнення до вечірнього вбрання або для повсякденних суконь і навіть для пляжного одягу.

 

Белый шифон

 

Оформлення інтер'єру


Речі з шифону можна зустріти практично в кожному інтер'єрі. З цієї тканини виготовляють легкі хвилясті штори і фіранки, різні декоративні прикраси, такі як текстильні квіти, намиста, рюші, волани і оборки. Шифон з натуральної сировини стане відмінним рішенням при облаштуванні балдахіна над дитячим ліжечком.

Як доглядати за виробами з шифону

Особливості догляду за речами з шифону залежать від складу волокон, з якого він виготовлений. Для цього, перш за все, слід вивчити ярличок, пришитий на виробі.

Так шифон з натурального шовку треба віддавати в хімчистку. Дуже дбайливо треба поводитися з шифоном з віскози, оскільки у вологому вигляді це досить крихкий матеріал. Синтетичний шифон перуть вручну.

Прання

Прати можна синтетичні види шифону, дотримуючись при цьому особливих рекомендацій. Так, шифон з синтетичних матеріалів, можна прати вручну при температурі 30 градусів із застосуванням м'яких миючих засобів. При цьому вироби не слід терти і викручувати. Обережно слід прати вироби з шифону на основі віскози.
У пральній машинці речі з ніжного шифону краще не прати. В крайньому випадку, це можна робити, використовуючи спеціальний чохол-мішок для ніжних тканин.

Светло-бордовый шифон

Сушка
Шифон висихає дуже швидко, тому після прання досить розправити виріб з шифону та сушити в підвішеному вигляді.

Прасування
Прасувати праскою шифон можна тільки через марлю, використовуючи режим для шовку.

Зберігання
Зберігати вироби з шифону можна тільки в підвішеному вигляді, особливо це стосується плісированого виду шифону.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 03.04.2020