роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Сатин чи бязь: що краще для комплекту постільної білизни?2022-02-14Важливо спочатку розібратися, чи відповідає обраний текстиль усім вимогам, які вже давно виставлені лікарями та фахівцями у сфері текстильної продукці
Сатин чи бязь: що краще для комплекту постільної білизни?

Сатин чи бязь: що краще для комплекту постільної білизни?

Сучасний ринок легкої промисловості пропонує покупцям великий асортимент тканин, які можна використовувати для пошиття комплектів постільної білизни. Сон - це одна з головних складових здоров'я людини, і якраз набір ліжка прямо впливає на якості сну. Тільки натуральні або комбіновані тканини, які не схильні провокувати алергічні реакції та чудово підходять для шкіри, здатні створити приємну, легку та правильну атмосферу під час відпочинку.

Всі покупці діляться на 2 типи: ті, хто купує готову продукцію, а також ті, хто віддає перевагу самостійному пошиттю. Купівля готової білизни - це можливість позбавити себе від тривалого ходіння текстильними магазинами, а також відразу отримати комплект, який можна попередньо випрати і розстелити на ліжко.

Також готові комплекти постільної білизни можуть стати чудовим подарунком на День Народження, весілля та інший урочистий захід. Готові комплекти вже одразу мають стандартні розміри, які найзвичніші для українських покупців. Варто зазначити, що при покупці готового комплекту постільної білизни необхідно заздалегідь ознайомитися з етикеткою, яка супроводжує товар. Саме на ній виробник вказує точний склад матеріалу, найбільш безпечні методи догляду та розміри виробів, що входять до комплекту.

А ось на тих, хто вибирає спочатку тканину для самостійного пошиття комплекту постільної білизни, чекає захоплююча подорож у світ текстилю. Таким рукодільницям і майстрам важливо почати з вибору правильної тканини, яка радуватиме роками, та забезпечуватиме якісний відпочинок. Існує ряд рекомендацій, якими важливо користуватися при виборі тканини, яка стане основою для пошиття комплекту.

Як вибрати постільну білизну: рекомендації

При виборі тканини для пошиття комплекту постільної білизни не можна діяти навмання. Важливо спочатку розібратися чи відповідає обраний текстиль усім вимогам, які вже давно виставлені лікарями та фахівцями у сфері текстильної продукції. До найбільш популярних та важливих вимог до тканин для постільної білизни відносять:

  • Повітропроникність. Якісна тканина, яка найкраще підійде для пошиття комплекту постільної білизни, повинна пропускати повітря та дозволяти шкірі повноцінно дихати;
  • Гіпоалергенність. Найкраще вибирати такі тканини, які не схильні провокувати алергічні реакції та викликати подразнення на шкірі. Якщо людина алергік, їй потрібно подвійно уважно вибирати тканину для пошиття комплекту для сну;
  • Простота догляду. Важливо розуміти, що комплект постільної білизни доведеться часто прати. Найкраще вибирати тканини, які чудово переносять багаторазові прання і при цьому не втрачають цілісність і привабливого зовнішнього вигляду;
  • Екологічність. Найкращим варіантом для пошиття постільного комплекту є тканина на основі натуральних волокон. Це може бути повноцінно бавовняна, лляна або шовкова тканина, а також комбіноване полотно, склад якого доповнений синтетичними нитками;
  • Бактерицидність. При виборі полотна варто звернути увагу на антибактеріальні якості. Найкраще купувати тканину, яка є невідповідним середовищем для утворення мікробів та розмноження бактерій. Те саме стосується і пилових кліщів, які можуть існувати у певних видах тканин та провокувати алергічні реакції;
  • Якість фарбування. Багато полотен для пошиття постільних наборів спочатку піддаються фарбуванню, тому варто віддавати перевагу тим тканинам, як фарбування яких покупець впевнений. Дізнатися про це можна навіть по запаху – якісний барвник не матиме різкого неприємного аромату;
  • Охайність при декоративному оформленні. Якісна тканина для комплекту постільної білизни може мати вишивки та декоративні прикраси у вигляді намистин та бісеру. Тут важливо знайти таке полотно, де всі декоративні аксесуари будуть надійно закріплені акуратними швами;
  • Щільність, міцність, зносостійкість. Звичайно, це найважливіші фактори при виборі комплекту постільної білизни. Набір для сну буде використовуватися часто, регулярно стиратися та гладиться. Рекомендовано вибирати такі тканини, які мають підвищений рівень щільності і міцності.

При величезному розмаїтті полотен, які можуть бути використані при пошитті комплектів постільної білизни, успіхом користуються тканини на основі натуральної бавовни. Такі тканини відповідають усім вимогам щодо властивостей і позитивних характеристик. Найпопулярнішими, а також доступними за ціною є сатин і бязь.

Історія походження сатину

Унікальний матеріал сатин відомий історії вже багато років. Розкішне полотно створюється на основі натуральної бавовни, для виробництва тканини відбираються лише найдовші та якісні волокна. Під час створення полотна використовується сатиновий метод переплетення волокон, який передбачає особливо щільне скручування волокон. В результаті виходить дуже щільна тканина, яка на вигляд максимально зворушлива, тендітна і блискуча.

Сатин – невід'ємна частина урочистостей та червоних доріжок. З блискучого м'яко спадаючого матеріалу дуже часто виготовляють дуже великі вечірні сукні та краватки для чоловіків. Коли на атласні тканини падає світло, тканина з одного боку блищить, а з іншого стає тьмяною. Ця блискуча поверхня завжди надає платтям, блузкам та штанам додаткову елегантність. Шикарні та однаково зручні в носінні вироби із сатину, особливо нічні сорочки та спідня білизна, що пестить тіло з характерною для матеріалу легкістю. Оскільки він так красиво ковзає, сатин часто використовується для підкладок. Сатин також має попит як оббивну тканину — з цим матеріалом можна зі смаком створити гламур у своїх чотирьох стінах.

Сатинове плетіння пояснює секрет, чому матеріал, залежно від падіння світла, з одного боку блищить, а з іншого — матовий. При такому плетінні з одного боку вплітається більше ниток утка, а з іншого боку більше ниток основи. Уточні нитки переважно видно на блискучій верхній стороні. Основа та уток ніде в тканині не стикаються, тому сатин такий гладкий, м'яко спадає і дуже щільний. Залежно від того, як виконано сатинове переплетення та який матеріал використовується, сатин блищить із різною інтенсивністю.

Характеристики сатину

  • Гігроскопічність. Матеріал сатин чудово поглинає вологу та досить швидко сохне;
  • Натуральність. У складі сатину можуть бути виключно натуральні бавовняні волокна, а також комбінація з невеликою кількістю синтетичних ниток. Але при цьому обидва варіанти чудово контактують навіть із найчутливішими ділянками шкіри і не здатні стати причиною подразнення;
  • Візуальна привабливість. Натуральний сатин, за рахунок особливого методу переплетення волокон, має розкішний зовнішній вигляд, зокрема матовий блиск на зовнішній поверхні;
  • Простота у догляді. Приємним бонусом унікального сатинового полотна є той факт, що тканина, незважаючи на візуальну крихкість, досить проста у пранні та чищенні;
  • Зносостійкість. Сатин для постільної білизни має підвищений рівень щільності та міцності. А в питанні довговічності і є переможцем, такий комплект постільної білизни без проблем переносить більше 400 машинних прань.

Натуральний або комбінований сатин чудово піддається впливу синтетичних барвників, тому в асортименті можна вибрати будь-який відтінок.

Виробництво бязі

Бязь - гладкий і щільний матеріал із бавовняних волокон полотняного переплетення. Волокна часто не обробляються і не відбілюються, що надає тканині сільського вигляду. Бязь менш жорстка, ніж джинсова тканина, але жорсткіша, ніж муслін. Через свій необроблений стан тканина зазвичай досить дешева. На невибіленій бязі видно залишки бавовнику, що надають тканині сіруватий відтінок. Це робить матеріал ідеальним для друку. У виробництві бязі використовується натуральна бавовна.

Бавовну відокремлюють від рослин і скручують у нитки. Для інших тканин бавовняні нитки відбілюють у ванні для отримання яскраво-білого кольору. Проте з бяззю це не так: тут уникають надмірного використання хімікатів. Під час створення використовується метод полотняного переплетення. Це означає, що окремі нитки поперемінно перехрещуються для створення міцного та щільного полотна. Навпомацки бязеве полотно має легку шорсткість на зовнішній поверхні, яка практично не відчутна для тіла.

Бязь є однією з найуніверсальніших тканин, доступних сьогодні. Цей матеріал настільки універсальний, тому що він такий простий: різні результати можуть бути отримані залежно від того, як обробляється бавовна, якої товщини нитки та які процеси друку та фарбування використовуються.

Одним із найпоширеніших застосувань бязі є виробництво тестового одягу. Перед тим, як модельєри використовують потенційно дорогі тканини, дизайн створюється з більш дешевих тканин, таких як бязь.

Міцна структура тканини також корисна для великих сумок, фартухів, оббивних чохлів та інших предметів повсякденного побуту, які повинні витримувати щоденне використання та можливе зношування. Вибілена та пофарбована бязь йде на пошиття одягу та предметів побуту, особливо комплектів постільної білизни.

Плюси та мінуси бязі

Приємною несподіванкою є той факт, що бязь, як і сатин, відповідає всім вимогам для виготовлення комплекту постільної білизни. Найбільш важливими та суттєвими плюсами бязі вважають:

  1. Тканина відмінно пропускає повітря та дозволяє шкірі повноцінно насичуватися киснем.
  2. Волокна натуральної бавовни, які містяться в бязі, способи чудово поглинати вологу.
  3. Тканина досить міцна і щільна, легко переносить багаторазове прання.
  4. Бязь легко забарвлюється в різні кольори і відтінки за допомогою синтетичних барвників, при цьому надовго зберігає яскравість і насиченість початкового відтінку.
  5. Ціна тканини бязь більш ніж доступна для всіх покупців і варто відзначити, що в рази дешевше, ніж продукція з сатину.

Серед мінусів бязі, як полотна для пошиття комплекту постільної білизни, можна відзначити дещо нижчий рівень стійкості до розривів та механічних пошкоджень.

З якої тканини краща постільна білизна бязь чи сатин?

Це риторичне питання, тому що обидва матеріали чудово підійдуть для виготовлення спального комплекту. Обидві тканини відмінно піддаються крою, шиттю та обробці декоративними елементами фурнітури.

Завдяки простому, але міцному плетінню вироби з бязі служать довго. За відгуками багатьох господарок, постільна білизна з бязі витримає понад 200 прань за температури 40-60°С. При цьому колір матеріалу майже не змінюється і не тьмяніє, форма простирадла або підковдра також залишається незмінною. З недоліків використання бязі слід відзначити можливу появу ковтунців (при досить тривалому використанні). Так як тканина повністю натуральна, всі заломи помітні, тому вироби з бязі краще прасувати з парою.

При цьому сатин також зовсім не провокує труднощів у догляді. Прати досить просто, має розкішний вигляд і надовго зберігає привабливість.Відповідно до тактильних відчуттів, бязь значно програє м'якому та шовковистому сатину. Самі бавовняні нитки, з яких він виготовлений, досить жорсткі та щільні, ці властивості передаються матеріалу. Бязь, особливо зовсім нова, відрізняється деякою жорсткістю та шорсткістю, у структурі іноді помітні потовщення ниток та ряди простого плетіння хрестом.

Обидва матеріали добре пропускають повітря, дозволяючи шкірі відпочиваючого «дихати», підтримуючи температуру. Сатин зручніший у спекотні літні місяці завдяки своїй гладкій фактурі. Не дарма з якісного попліну, крім пошиття постільної білизни виготовляють гарні сукні для дому, а також літні сорочки та сукні. Завдяки властивостям тканини у такому одязі комфортно, навіть спекотним липневим днем.

Як доглядати постільну білизну з бязі?

Приємним бонусом є максимально простий метод догляду. Прати комплекти постільної білизни з бязі можна як руками, так і в пральній машині. Рекомендована температура води не перевищує 50 градусів. Якщо переборщити з градусами під час прання, комплект ліжка з бязі може втратити тактильну приємність. Щоб пом'якшити бязеву постільну білизну, досвідчені господині рекомендують прати її перед заправкою ліжка. Можна використовувати кондиціонер для натуральних тканин або додати до дозатору машини 1,5-2 столові ложки кухонної солі.

Як очищати комплект із сатину?

З постільною білизною із сатину такого лиха немає, тканина спочатку дуже м'яка і приємна на дотик. При пранні також не потрібно додаткових зусиль: рекомендована температура не більше 50 градусів, матеріал не скручується, не втрачає приємно матового блиску і майже не потребує прасування. Також, згідно з порадами та рекомендаціями фахівців, тканини на основі сатину легко переносять більш ніж 400 циклів прання в машині.

Що ж вибрати? Підведемо підсумки

Істотним критерієм при виборі між сатином і бяззю є ціна матеріалу: через складнішу технологію виготовлення та часткового використання шовкових або вовняних ниток вартість попліну дещо вища. Однак ціна - поняття відносне і при виборі обновки краще орієнтуватися на власні відчуття та переваги.

Домогосподаркам, які більше цінують затишок і комфорт, більше сподобається м'який сатин, що струмує, ніж трохи грубуватий бязевий комплект. А тим, кого більше цікавить практичність і довговічність, краще зупинитися на виробах із цілком натуральної бязі яскравих життєрадісних кольорів. На щастя, в наші дні можна вибирати з безлічі принтів і забарвлень, навіть сам процес вибору принесе задоволення.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 14.02.2022