роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Що таке тканина плюш та в якій сфері її використовувати?2022-02-18Відмінна риса плюшу - це приємний дрібний ворс на зовнішній поверхні.
Що таке тканина плюш та в якій сфері її використовувати?

Що таке тканина плюш та в якій сфері її використовувати?

Ворсові тканини мають особливу популярність серед покупців у всьому світі. Унікальні полотна особливо приємні на дотик, не схильні провокувати алергічні реакції та подразнення на шкірі. Тканина плюш вже відома історії багато років, при цьому не втрачає актуальності та популярності до сьогодні. Матеріал з дрібним ворсом однаково часто використовується як для пошиття одягу, так і створення предметів побутового текстилю. Тканина часто застосовується в рукоділлі, особливо це відбувається при виготовленні іграшок та інших святкових наборів.

За призначенням плюш застосовується для:

  • пледа
  • іграшок
  • верхнього одягу
  • декоративних подушок
  • карнавальних костюмів
  • взуття
  • покривал
  • скрапбукінгу
  • спортивного одягу
  • сумок

Що за тканина плюш? Історія походження та опис матеріалу

Плюш – це унікальне текстильне полотно, яке створюється на основі натуральних волокон, яке також може мати комбінований склад. Відмінна риса плюшу - це приємний дрібний ворс на зовнішній поверхні. Він утворюється за рахунок особливого методу переплетення волокон, внаслідок чого формується оксамитова поверхня.

При створенні використовується особливий метод переплетення волокон, у якому використовуються три системи ниток. Дві з них створюються за способом саржевого переплетення, вони мають підвищений рівень щільності і міцності, а також утримують третю систему волокон, яка створена за ворсовим методом. В результаті готове полотно має підвищений рівень міцності, зносостійкості і, при правильному догляді, надовго зберігає візуальну привабливість.

Мода на плюшеві тканини повертається із подвоєною силою. Користувачі оцінили властивості тканин із бархатистим відтінком.

Плюшеві тканини часто асоціюються з розкішшю. Блискучий фліс надає м'яким меблям елегантності і неповторного характеру. Насичена і виразна палітра кольорів робить плюшеві м'які меблі справжньою прикрасою. Вони є осередком уваги в інтер'єрах. Оксамитовий ворс плюшевої тканини дуже зручний. Просто торкніться плюшевого матеріалу рукою, щоб відчути легке поколювання під пальцями. Плюшева тканина гарної якості характеризується дуже високою стійкістю до розтягування та розриву. Тверда і сильна підтримка стабілізує тканину, тому вона залишається в ідеальному стані протягом декількох років.

Орієнтація волокон матеріалу впливає світловідображення тканини. Це дає приголомшливий ефект мерехтіння м'яких меблів.

Плюш виготовляється аналогічно оксамиту. Однак плюш зазвичай має порівняно вищий ворс. У той же час ворс волокна плюшу менш щільний, ніж у оксамиту. Ворс плюшевих тканин може бути заввишки кілька сантиметрів, а може бути і всього кілька міліметрів. Через цю властивість плюш також зараховують до текстилю з тривимірною структурою. Плюшеві тканини можна знайти в багатьох різних структурах та кольорах. Наприклад, хоча існують однотонні плюшеві тканини, деякі види штучного хутра також виготовляються із плюшевої тканини. Якщо цього вимагає функціональність, плюшева тканина також може бути виготовлена в еластичній формі.

Склад тканини плюш

Варто відразу відзначити, що при створенні унікального полотна можуть використовуватися кілька типів волокон. Наприклад, при створенні основи з натуральної бавовни, ворсинки найчастіше матимуть також натуральне походження, а точніше готується з волокон шовку та вовни. При цьому популярний і синтетичний варіант плюшу, при якому основою служить трикотаж, а як оксамитовий ворс застосовується поліестер.

Більш детально, у складі тканини плюш може бути:

  1. Бавовна. Натуральні волокна рослинного походження, які мають ряд позитивних властивостей та характеристик. Розкішні нитки збираються шляхом обробки, сушіння та спеціальної обробки насіння бавовнику. У процесі обробки нитки можуть піддавати вичісуванню та фарбуванню. Використання натуральних волокон бавовни при створенні плюшу найчастіше відбувається на етапі виготовлення основи, яка тримає ворсинки. Матеріал легко контактує зі шкірою, не схильний стати причиною подразнення та виникнення алергічної реакції.
  2. Шовк. Унікальні волокна натурального шовку є найдорожчими у світі легкої промисловості. Вони видобуваються в процесі багатоетапної та складної обробки коконів шовкопряда. Нитки шовку тонші і менші за людське волосся в кілька разів, завдяки чому тканина має особливу невагомість і легкість. Натуральний шовк при сильному скручуванні волокон утворює привабливий і приємний матовий блиск на зовнішній поверхні. Плюш з волокнами натурального шовку легко контактує навіть із найчутливішими ділянками шкіри.
  3. Поліестер. Найбільш поширений вид синтетичних ниток, що використовується при створенні плюшу. Штучні волокна можна використовувати як із створенні основи, і при формуванні ворсу. Матеріал із синтетики забезпечує готовому полотну підвищений рівень щільності, міцності, а також зносостійкості і довговічності. Варто зазначити, що для виготовлення іграшок та інших виробів зі сфери рукоділля саме синтетичний плюш використовується найчастіше.

Види матеріалу плюш

Розкішний ворсовий плюш відрізняється то не тільки за складом, а й за типом формування ворсу і навіть декоративного оздоблення.

За типом формування ворсу на зовнішній поверхні полотна, плюш може бути:

  1. Петльовим. При створенні полотна, ворсинки формуються петльовим методом, розвиваючись подібно до махрового полотна. При виготовленні такого плюшу використовують спеціальний верстат або машинне обладнання на комбінаті.
  2. Розрізним. Такий вид створення текстильного матеріалу забезпечує одночасне створення текстильної підкладки та м'якого ворсу.
  3. Двостороннім. Досить рідкісний, але дуже привабливий вигляд плюшу. При створенні текстильного матеріалу приємний оксамитовий ворс формується на обох сторонах полотна. Такий варіант тканини може використовуватися як для пошиття одягу, так і предметів побутового текстилю;
  4. З тисненням. Варіант плюшу з тисненням створюється шляхом пригладжування ворсу у певному напрямку. Для цього використовуються певні верстати та апаратура на промисловому текстильному комбінаті. За рахунок зміни довжини ворсу, матеріал плюш може мати різні візерунки та малюнки на зовнішній стороні;
  5. Гладкий. Найбільш поширений вид плюшу, має легкий м'який і гладкий ворс на зовнішній поверхні. Так само часто застосовується як для пошиття одягу, так і для створення предметів побутового текстилю;

Звичайно, натуральні та штучні волокна плюшу чудово взаємодіють із синтетичними барвниками, тому в асортименті можна придбати абсолютно будь-який відтінок тканини.

Переваги та недоліки матеріалу плюш

Плюшева тканина має величезну кількість позитивних факторів, тому вже багато років не втрачає популярності серед покупців. Унікальне полотно має розкішний вигляд, завдяки чому вироби з плюшу можуть запросто стати головним акцентом у приміщенні.

Серед інших переваг та особливостей ворсового матеріалу виділяють:

  • Матеріал має підвищений рівень щільності і міцності;
  • Тканина плюш досить зносостійка, надовго зберігає цілісність та привабливий вигляд;
  • Ворсова поверхня плюшу особливо м'яка, відмінно контактує навіть із найчутливішими ділянками шкіри;
  • Матеріал має відмінні теплоізоляційні властивості, вироби з плюшу можна носити як взимку, так і влітку;
  • Плюшеве полотно досить універсальне, його можна використовувати як для пошиття одягу, так і для предметів побутового текстилю;
  • Тканина відмінно піддається впливу синтетичних барвників, тому в асортименті можна вибрати будь-який відтінок;
  • Плюшева тканина легко очищається в домашніх умовах, особливо якщо в складі присутні нитки синтетичного походження.

Серед недоліків плюшу важливо відзначити той факт, що полотно досить важке і тому прання руками практично неможливе. Найкраще вдаватися до методу машинного очищення, заздалегідь встановлювати найбільш комфортну і безпечну температуру.

Сфера застосування: що можна пошити з плюшу

Області застосування плюшевих тканин широкі. Наприклад, плюш часто використовується як матеріал верху для м'яких іграшок. Плюш також використовується у виробництві подушок або оббивних чохлів, ковдр, фіранок або у виробництві виробів для домашніх тварин (наприклад, кігті для кішок). І останнє, але не менш важливе: плюш використовується у виробництві одягу.

Якщо ми вибираємо плюшеві меблі, то ми повинні враховувати три важливі елементи. По-перше, плюшеві подушки повинні бути добре набиті, щоб не було складок та зайвих заломів. Це дуже важливо, тому що згодом прибрати складки з плюшевої тканини стане важче. Ще один важливий момент - чистити плюшеву тканину оксамитовою щіткою або м'якою тканиною не менше двох разів на місяць. По-третє, не залишайте на матеріалі щось тяжке надовго. Це може призвести до того, що волокна матеріалу вирівняються, і плюшева оббивка виглядатиме інакше.

Основні рекомендації щодо догляду за виробами з плюшу?

Маючи відносно широкий вибір плюшевих тканин, дуже важливо дотримуватися інструкцій виробника, щоб правильно очистити оббивний матеріал. Про засоби для чищення варто запитати оптовика оббивки. Фахівці із задоволенням порадять, яких засобів для чищення слід уникати, щоб не пошкодити матеріал.

Перед чищенням плюшевого матеріалу слід видалити все волосся. Якщо на матеріал пролилася якась рідина, її слід якнайшвидше витерти, щоб вона не ввібралася в тканину. Настійно рекомендується тканина з мікрофібри, яка добре вбирає вологу. Плями слід видаляти зовні, щоб мокрі сліди не збільшувалися. Потім плюшевий матеріал слід протерти новою м'якою тканиною. Потім дайте йому висохнути.

Як наступний крок ми можемо нанести безпечний миючий засіб і знову почистити тканину щіткою. Важливо чистити лінію росту волосся. Однак, перш ніж приступити до очищення плям, слід провести тест та перевірити миючий засіб на важкодоступній ділянці. Не кожну пляму можна видалити домашніми засобами. У цьому випадку ми рекомендуємо найняти фахівців для професійного чищення м'яких меблів.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 18.02.2022