роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Як правильно доглядати за светрами з вовни?2023-02-09Вовна виготовляється з волосяного покриву тварин. З такої сировини виробляють пряжу, тканини, повстяні вироби, фетр. Найбільш тонкі і м'які волокна от
Як правильно доглядати за светрами з вовни?

Як правильно доглядати за светрами з вовни?

Вовна виготовляється з волосяного покриву тварин. З такої сировини виробляють пряжу, тканини, повстяні вироби, фетр. Найбільш тонкі і м'які волокна отримують з пуху тварин. З таких волокон виготовляється тонка вовняна тканина. З вовни кіз виробляють кашемір і мохер, з вовни кроликів роблять ангору, з лам - альпаку. З тонкої пряжі отримують тонку вовняну тканину, яка йде на виготовлення суконь, костюмів. З більш товстої пряжі виходить і товща тканина.

Розрізняють такі види вовни:

●  натуральна - зістригається безпосередньо з тварин або збирається під час линьки;

● заводська - знімається зі шкур тварин;

● відновлена ​​- виходить шляхом розщеплення шматків вовни або обривків пряжі.

Залежно від виду пряжі і способів вироблення вовна ділиться на:

● камвольну - в її склад входить тонка, напівтонка і напівгруба пряжі, в результаті чого отримують тонку тканину

● тонкосукняні, що отримуються з тонкої апаратної тканини

● грубосуконні, що отримується з щільної апаратної тканини.

Вовняні тканини мають ряд переваг і достоїнств:

● відмінно зберігають тепло

● не викликають алергії

● практично не мнуться

● досить міцні і довговічні.

Найбільш популярні вовняні тканини - це: твід, кашемір, джерсі, драп, шотландка, габардин, репс, сукно, фетр, букле.

Твід є м'яким меланжевим полотном, який використовують для пошиття верхнього одягу.

Кашемір - щільна тканина, що використовується для виготовлення верхнього одягу, піджаків, шарфів. Натуральний кашемір є однією з найдорожчих вовняних тканин.

Джерсі є трикотажний матеріал, який застосовують для пошиття різного одягу.

Драп - щільна і важка тканина, що йде на виготовлення пальто.

Шотландка - дуже популярна тканина в клітку. З цього виду матеріалу шиють спідниці, сукні, костюми, чоловічі сорочки.

Габардин - щільна і легка тканина, що має водовідштовхувальні властивості. Добре використовується для пошиття плащів і легких пальто.

Репс є щільною вовняною тканиною.

Сукно - це щільна і важка тканина, з якої шиють верхній одяг.

Фетр отримують шляхом валяння вовни. З фетру роблять головні убори, іграшки, одяг і взуття.

Популярним видом вовняної тканини є букле - щільна тканина, поверхня якої має характерні вузлики. З такої тканини роблять костюми.

Які речі з гардероба шиють з вовни?

Завдяки широкому асортименту, вовняні тканини застосовуються при пошитті різних видів одягу та домашнього текстилю. З вовни виготовляють теплі ковдри і пледи. З більш щільних вовняних тканин шиють верхній одяг, головні убори, сумки. Тонка вовна застосовується для виготовлення суконь, костюмів та домашнього текстилю.

З вовни виготовляють чоловічий, жіночий та дитячий одяг.

Сфера застосування вовняних тканин залежить від їх щільності. Так для виготовлення ділових костюмів застосовуються сукно, габардин або кашемір. Сукно виробляють з напівгрубої, тонкої або напівтонкої вовни. Завдяки своїй структурі сукно має матову поверхню і є самим затребуваним вовняним матеріалом при виготовленні ділових костюмів для чоловіків і жінок.

З вовни шиють також верхній одяг: пальто, півпальто, куртки. Основне завдання цих предметів гардероба полягає в тому, щоб захищати від холоду, тому пальтові тканини мають високу щільність. Матеріал для пошиття пальто може бути камвольний, тонкосукняний або грубосуконний. Для пошиття зимових пальто використовується драп. Драп має двошарову структуру і тому володіє відмінними теплоізоляційними властивостями. Для демісезонних пальто відмінно підійде тканина з ворсом, наприклад, вовняна байка. З вовни шиють різні вироби і для жіночого офісного гардероба. Костюми, спідниці, жакети виготовляють з тонкого сукна, габардину шотландки. Відмінним вовняним матеріалом для жіночого одягу є джерсі. З джерсі шиють чудові трикотажні костюми, спідниці, светри. Фланель і джерсі підходять і для пошиття дитячого одягу. Ці матеріали теплі і м'які, добре пропускають повітря, приємні на дотик.

Як правильно доглядати за светрами з вовни?

При догляді за виробами з вовни, зокрема за светрами, необхідно дотримуватися деяких правил, щоб його не зіпсувати. По - перше, речі з вовни не слід прати часто, адже вовна не любить контакту з водою. Не рекомендується також замочувати вироби, необхідно відразу ж прати. Викручувати вовняний светр не слід, його треба розкласти для висихання на горизонтальній поверхні, підстеливши під низ рушник.

При якій температурі прати вовну?

Ідеальною температурою води при пранні шерстяних виробів вважається температура 30 градусів. При цьому важливо, щоб температура води не змінювалася в процесі прання. Ідеальним варіантом при пранні светрів з вовни є ручне прання. Перед пранням светр треба вивернути навиворіт. Порошок розводять у воді, збивають піну і тільки після цього відразу перуть виріб без попереднього замочування. для прання светру з вовни все ж краще використовувати рідкі миючі засоби. Якщо немає можливості попрати светр вручну, можна прати в машинці, але обов'язково використовувати делікатний режим. У будь-якому випадку, температура прання не повинна перевищувати 30 градусів, а пральний засіб має бути з позначкою «для вовни». Щоб светр не розтягнувся під час сушки, його не треба викручувати, а тільки трошки віджати, давши стекти воді. Коли вода зникне, виріб розкладають на рушник, який вбере решту вологи.

 

Вовна, як її прасувати, щоб не пошкодити?

Прасувати вовняні вироби потрібно дуже рідко, але буває, що така необхідність все ж виникає. В цьому випадку слід скористатися такими рекомендаціями:

● прасують тільки після повного висихання;

● щоб уникнути появи блискучих плям, прасувати потрібно з виворітного боку через вологу марлю.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 10.10.2019