роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Люверси: види, призначення та методи використання у дизайні інтер'єру2024-01-20Оздоблення віконного простору має особливе значення у кожному інтер'єрі приміщення. Вікна – це душа кімнати, центральний елемент, що неодмін
Люверси: види, призначення та методи використання у дизайні інтер'єруЛюверси: види, призначення та методи використання у дизайні інтер'єру

Люверси: види, призначення та методи використання у дизайні інтер'єру

Оздоблення віконного простору має особливе значення у кожному інтер'єрі приміщення. Вікна – це душа кімнати, центральний елемент, що неодмінно приковує погляди гостей. Та для того, щоб розвісити розкішні штори або тендітний тюль необхідно використати такий елемент побутової фурнітури, як люверси.  Загалом, це невеликі металеві кільця, які використовуються для створення отворів у тканинах або інших матеріалах, зазвичай, по периметру. Ця деталь, яка може здатися невеличкою та непомітною, насправді виконує важливі функції в світі моди та дизайну.

Зазвичай, це пластикові або металеві втулки, заклепки з отвором у центрі. Кріпляться вони не тільки на фіранки і штори, але і на одяг, взуття. Також можуть застосовуватися для декорування паперу у техніці скрапбукінг. Люверси виконують роль універсальних застібок, зустрічаються в декорі інтер’єру, на рекламних банерах і розтяжках, шкіряних та галантерейних виробах, поліграфічних матеріалах тощо.

Основні різновиди люверсів

Існує безліч варіантів, що класифікуються за матеріалом виготовлення, діаметром, кольором, формою тощо. У цій статті ми пропонуємо розглянути найбільш популярні моделі, які можна купити в інтернет-магазині Текстиль-Контакт. Серед них:

  1. Металеві. Незамінна та ефектна фурнітура для шторних та текстильних виробів. Використовують для одягу, взуття, банерів, тентів і скрапбукінгу. В каталозі інтернет-магазину Текстиль-Контакт можна замовити металеві люверси різних розмірів, від 12 до 40 мм, у кольорах різних металів або пофарбовані. Розрізняють металеві люверси також по висоті ніжки - чим вона вища тим на товстіші матеріали його можна встановлювати, приміром, позначка в назві SN свідчить про те, що висота ніжки 0.5 см, а LN говорить про висоту ніжки 0.8 см.

Варто зазначити, що металеві люверси не мають захисного покриття від корозії, тобто неоцинковані, тому краще використовувати на виробах, що не будуть контактувати з вологою;

  1. Пластикові. Зазвичай, використовуються для кріплення штор та фіранок. Пластикові кільця чудово допомагають створити гарну драпіровку, зробити рівні, м'які хвилі, а кругла форма допомагає максимально полегшити пересування гардини чи фіранки по штанзі уздовж карнизу. В асортименті інтернет-магазину Текстиль-Контакт представлені вироби найкращих українських та грецьких виробників, що зарекомендували себе як особливо якісні та довговічні різновиди фурнітури. Пластикові люверси представлені у різних розмірах, пофарбовані, з матовою і блискучою поверхнею, а також покриттям, що нагадує краплини води.

Розміри люверсів та призначення:

  • Діаметр 25 мм. Така фурнітура, зазвичай, підходить для тонких та легких, невагомих тканин типу тюлю або гардинного полотна;
  • Діаметр 35 мм. Ідеальний розмір для для тонких і рихлих тканин ( тюль креп, кісея, батист, льон, легка рогожка);
  • Діаметр 35 мм. Зазвичай, обирають для тканин з середнім рівнем щільності, приміром, універсал, габардин та сатин;
  • Діаметр 36 мм. Найкраще купувати такий діаметр люверсів для штор з середніх та щільних тканин (рогожка, нубук, чин-чила тощо).

lyuversi-vidi-priznachennya-ta-metodi-vikoristannya-u-dizajni-interyeru-1

Як встановити люверси власноруч? Корисні поради та рекомендації

Наразі багато покупців вирішують кріпити люверси самостійно, особливо це стосується пластикових варіантів, адже процедура доволі проста і не потребує попереднього досвіду. Щодо металевих люверсів, то процес встановлення дещо складніший, необхідно використовувати спеціальний прес для установки металевої фурнітури, тому краще звертатися до майстрів в ательє.

lyuversi-vidi-priznachennya-ta-metodi-vikoristannya-u-dizajni-interyeru-3

Встановлення пластикових люверсів своїми руками

Перш за все варто визначити навантаження, яке витримує карниз і відштовхуючись від цього вибирати тканину для пошиття штор. Матеріал потрібно купувати з запасом, його кількість розраховується,виходячи з довжини карниза, помноженої на 2,5. Для підгинання країв додайте в середньому 6 см (в залежності від тканини).  Заклепки варто кріпити на відстані 15-20 см одна від одної, при збільшенні діаметра кільця дотримуйтеся кроку збільшення. Останні люверси рекомендовано розміщувати на відстані 3-5 см від краю штори.

Основні етапи:

  1. Обробіть низ і бічні шви майбутніх штор.
  2. При використанні клейової тасьми під люверси, що представлена в каталозі нашого інтернет-магазину, її потрібно припрасувати на припуск, а потім підвернути припуск і пропрасувати його праскою.
  3. При використанні пришивної тасьми під люверси, яку можна замовити в інтернет-магазині Текстиль-Контакт, потрібно запрасувати припуск (2-3 см з краю тканини), підгорнути на ширину тасьми +0,5 см та прошити на швейній машинці, щоб утворилась куліска. В неї доведеться просунути тасьму та зафіксувати з країв штори.
  4. За допомогою лінійки і мила (чи крейди) намітьте місця для майбутніх отворів. Їх число має бути парним, так краї фіранки будуть «дивитися» в стіну.
  5. Ножицями або спеціальним пробійником треба вирізати отвори для люверсів. Діаметри отворів вирізають приблизно на 0,5- 1 см менше, ніж діаметр люверсів.
  6. Розраховуйте відстань між люверсами приблизно 15-20 см, а крайні люверси розташовують на ½ половині відстані ніж всі інші.
  7. Потім потрібно вставити люверси в тканину, це зробити доволі просто: одну частину треба просунути під тканину, другу зверху. Натиснути на кріплення зверху до клацання. Крайні люверси кріпляться першими.
  8. Обережно пропрасуйте штори праскою і можна виріб розвішувати на карнизі.

Важливо: прати вироби з пластиковими люверсами краще попередньо знявши їх, адже при пранні є ймовірність пошкодження їх в барабані пральної машини або взаємодія з пральними засобами призведе до лущення покриття.

lyuversi-vidi-priznachennya-ta-metodi-vikoristannya-u-dizajni-interyeru

Встановлення металевих люверсів

Процес встановлення люверсів включає в себе: вирізання отвору в матеріалі, вставку металевого кільця в цей отвір, подачу спеціального інструменту (люверси-прес) для стискання та закріплення кільця.

lyuversi-vidi-priznachennya-ta-metodi-vikoristannya-u-dizajni-interyeru-2

Як правильно підібрати люверси під тканину?

Розмір люверса потрібно обирати спираючись на діаметр карнизу, наприклад, якщо діаметр карнизу становить 16 мм, то найкращими варіантами стануть люверси з внутрішнім діаметром 25 мм або 35 мм, для вільного ходу готової штори. Також зверніть увагу на те, щоб дизайн підхватів і шпильок для штор мав гармонійний вигляд з заклепками. При виборі карниза враховуйте вагу гардин, адже металевий і дерев’яний підійде для важких штор, а пластиковий – для легких тканин і тюлю.

Якщо не має причин купувати виключно металеві люверси, то можна сміливо надавати перевагу пластиковим. Ціна на них нижча, вони зручно фіксуються, безшумні при використанні, не деформують штори і каркас, а також зручні при самостійному встановленні. Замовити найкращі тканини для пошиття штор та тюлю, обрати люверси та інші аксесуари для декоративного оздоблення віконного простору ми пропонуємо в інтернет-магазині Текстиль-Контакт, який створений для втілення всіх ваших дизайнерських фантазій.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 20.01.2024