🎉 до -60% з нагоди Дня народження ТК! 🎉
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Шовкова блуза: переваги та недоліки предмета гардероба2023-02-27Шовк - матеріал натурального походження, який виготовляється з коконів гусениць тутового шовкопряда. Виготовляти шовкову тканину почали в Китаї ще до
Шовкова блуза: переваги та недоліки предмета гардероба

Шовкова блуза: переваги та недоліки предмета гардероба

Що таке і як видобувається шовк?

Шовк - матеріал натурального походження, який виготовляється з коконів гусениць тутового шовкопряда. Виготовляти шовкову тканину почали в Китаї ще до нашої ери. Але вже в IV столітті технологія виготовлення шовку стала відома в Кореї, Японії та Індії. В Європі шовк стали виробляти в середині VI століття. Видобувається шовк наступним чином. Гусениці шовкопряда вирощують в спеціальних розплідниках. Коли гусениця загортається в кокон, його розм'якшують і потім розмотують. З одного кокона можна отримати від 300 до 1000 метрів дуже тонкого волокна. Кілька таких волокон (5-8) скручують в одну нитку і змотують в котушки. Готова нитка називається шовк-сирець. Потім пряжу відправляють на фабрику, де її вимочують у воді і фарбують. Після чого з пряжі виготовляють тканини з різним плетінням. Від типу плетіння і щільності ниток залежить вигляд шовкової тканини. Коштує натуральний шовк дуже дорого. Тому почали виготовляти і штучний шовк: шовк купро - з віскози і синтетичний шовк. Зовні такі тканини майже не відрізняються від натурального шовку, але не володіють його гігієнічністю, міцністю і зносостійкістю.

Переваги та недоліки шовку

Свою надзвичайну популярність натуральний шовк отримав завдяки своїм дивовижним властивостям:

● високій щільності, зносостійкості і стійкості;

● бактерицидним і гіпоалергенним властивостям. Шовк перешкоджає розмноженню бактерій, поглинає неприємні запахи і не викликає алергії;

● гладкості, блиску з яскравими переливами. Шовк приємно прилягає до шкіри, ніжно струмує уздовж тіла і м'яко сяє, завдяки чому вироби з нього виглядають по-королівськи розкішно;

● деякі види шовку, такі як шовк-лікра або шовк-жакард майже не мнуться.

Крім того, тканина з шовку дуже добре вбирає вологу, не електризується. Завдяки високій гігроскопічності шовк добре забарвлюється в будь-які відтінки. Існує багато різновидів шовкової тканини, які відрізняються якістю ниток, методом плетіння, структурою, властивостями і зовнішнім виглядом.

Спільними достоїнствами шовкових тканин є:

● сприятливий вплив на здоров'я людини;

● повітропроникність - шкіра «дихає» і не перегрівається;

● гігроскопічність - матеріал вбирає вологу з поверхні тіла;

● зносостійкість - матеріал служить дуже довго, не втрачає естетичного вигляду протягом десятиліть.

Найпоширенішими видами шовку є: шовк - атлас, шовк - шифон, туаль, дюпон, органза, фуляр. Шовк-атлас має атласне плетіння, що має дві сторони: блискучу лицьову і матову виворітну. Переплітаючись нитки утворюють вертикальний малюнок, тому що основа перекриває п'ять і більше горизонтальних ниток утка. Переплетення тканини так і називається - атласне. Перевагами атласу є: міцність, довговічність, гігроскопічність, краса. Атлас добре драпірується і може мати різну щільність. Використовується для виготовлення одягу, взуття та прикраси інтер'єрів.

Шовк-шифон має полотняне плетіння. Відрізняється м'якістю, прозорістю, шорсткістю і матовістю. Нитки для створення шифону щільно скручують. Основні властивості шовку-шифону: легкість, міцність, гігроскопічність і гіпоалергенність, стійкість кольорів. Різновидами шовку-шифону є перламутровий перл шифон, глянсовий атлас-шифон, шорсткий креп-шифон, шифон-жакард і тканина, що переливається з ефектом хамелеона. Використовується шовк - шифон для пошиття блузок, суконь, халатів. А натуральний шовковий шифон - це дорогий елітний матеріал. Туаль також має полотняне плетіння, добре тримає форму і відрізняється високою щільністю і неяскравим сяйвом. Головною особливістю, яка притаманна туалі - видрукуваний поверх однотонного полотна кольоровий малюнок. Найчастіше, це квіткові орнаменти, зображення звірів, пасторальні сцени. Йде на пошиття суконь, спідниць, підкладок для верхнього одягу і краваток.

Дюпон - щільна тканина, що має блиск. Використовується для пошиття штор і портьєр.

Фуляр, навпаки, легка і блискуча тканина, яку використовують для виготовлення білизни і хусток.

Органза - майже повітряна тканина, але при цьому досить жорстка і добре зберігає форму. За зовнішнім виглядом органза буває матова і блискуча, набивна і гладкофарбована. Органзу декорують вишивкою, напиленням, травленням, кольоровим друком, а також вирізають орнамент за допомогою лазерного різання. З'єднання різнокольорових ниток утка й основи дозволяє створити тканину, що переливається з ефектом «шанжан». Також органзу обробляють пресом для створення «жатки».

Основними недоліками шовку є:

● необхідність делікатного догляду і обережна робота з праскою;

● слід берегти від сонячних променів;

● висока вартість.

З шовку шиють велику кількість різних виробів:

● сукні (весільні, вечірні, коктейльні);

● жіночий одяг (блузки, спідниці, жакети, штани);

● чоловічий одяг (сорочки, краватки);

● нижню і постільну білизну;

● домашній одяг (халати, костюми);

● штори, декор та аксесуари (стрічки, шпильки для волосся, шийні хустки).

Блузи з шовку з чим носити

Одним з найбільш затребуваних предметів жіночого гардеробу є блузи з шовку. Їх носять з спідницями, костюмами і брюками. Тканини для блузи вибирають, перш за все, щоб підкреслити жіночність фігури. Крім того, блуза повинна бути легкою і продуватися, красиво виглядати і не викликати дискомфорту. Для цих цілей найбільше підходять натуральні шовкові тканини. Блузи з шовку здатні вбирати вологу, пропускають повітря, дарують прохолоду в жаркий день, не викликають алергії.

Як правильно доглядати за блузками з шовку

Шовк - благородний і делікатний матеріал. Блузки з шовку слід берегти від затяжок і впливу високих температур. Шовк вимагає акуратності під час прання і прасування.

Як прати шовк?

Основні рекомендації при пранні блузи з шовку наступні:

● прати слід вручну при температурі не вище 30ºС або в машинці в режимі делікатного прання;

● не можна використовувати відбілювач і кондиціонер для білизни;

● не варто сильно вичавлювати;

● щоб висушити шовкову блузу, бажано завернути її в рушник, дати зайвій волозі вбратися, а потім покласти річ на горизонтальну поверхню і залишити до висихання;

● прасувати шовк можна в режимі «шовк» без пари, мокрий виріб прасувати не можна;

● кольоровий шовк після прання потрібно прополоскати в холодній воді з додаванням оцту.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 29.07.2019