роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Трикотаж - один з найцінніших матеріалів XXI століття: що зшити і як прати2023-02-27Вчені стверджують, що першими поціновувачами трикотажних тканин були єгиптяни, ще в III-I століттях до н.е. виготовляли тонкі латки для одягу. У Європ
Трикотаж - один з найцінніших матеріалів XXI століття: що зшити і як прати

Трикотаж - один з найцінніших матеріалів XXI століття: що зшити і як прати

Вчені стверджують, що першими поціновувачами трикотажних тканин були єгиптяни, ще в III-I століттях до н.е. виготовляли тонкі латки для одягу. У Європі мода на трикотаж виникла в XV столітті, після того, як священик Вільям Уолбрідж винайшов перший в'язальний верстат. Наступний стрімкий стрибок популярності стався на початку XX століття завдяки Коко Шанель та італійським модельєрам, які презентували на модних показах стильні, що ідеально сидять на фігурі трикотажні вироби. Комфортний і практичний матеріал був оцінений споживачами, завоював репутацію і сьогодні займає лідируючу позицію у світовій індустрії виробництва одягу.

Як отримують трикотаж?

Полотно, отримане внаслідок гнучкого переплетення (в'язання) ниток на спеціальному верстаті і є трикотаж. Відмітна особливість матеріалу - здатність розтягуватися в різних напрямках. У текстильній промисловості існує кілька варіантів виробництва трикотажного матеріалу:

● Спосіб розкрійний. Виробляють цілісне полотно, потім по лекалах вирізають деталі, необхідні для пошиття готових виробів і за допомогою спеціальної машини зшивають. Негативна сторона цього методу - велика кількість відходів, тому використовується для масового виробництва недорогого одягу широкого вжитку.

● Спосіб регулярний - вироби вив'язують відразу, використовуючи високоякісну сировину, тільки деякі деталі скріплюють непомітними стібками. Даний метод економічний, але трудомісткий і підходить для виробництва обмеженої кількості виробів.

● Спосіб напіврегулярний. У виробництві використовують круглов'язальні верстати, які утворюють на краю полотна ряд петельок. Метод економічний, так як матеріал на остаточній стадії виробництва не вимагає додаткової обробки.

За способом обробки трикотажне полотно буває - з багатобарвною поверхнею, вибіленою в білому або світло-кремовому кольорі, однотонним гладкофарбованим, необробленим - без додаткової обробки.

Трикотаж: натуральний матеріал або синтетика

Від сировини використовуваної для виробництва залежать якісні особливості трикотажного матеріалу, вибирають його в залежності від призначення майбутнього виробу. Застосовують як натуральні волокна шовку, бавовни, льону, вовни, так і синтетику. Переважно використовується комбінований склад, де поєднуються кращі властивості сировини природного походження і синтетики, яка має додаткові можливості. Ось кілька популярних різновидів:

● Полотно вигоневе - на основі бавовняних ниток з додаванням вовняних натуральних волокон.

● Полотно неоднорідне - з декількох видів волокон в різному процентному співвідношенні, як натуральних, так і синтетичних.

● Полотно змішане - складається з натуральних, штучних або синтетичних волокон, один вид з яких переважає.

Що зшити з трикотажу дитині? Масу різноманітних виробів, такі незамінні в дитячому гардеробі, затишні і ті, що не сковують рухів. Тільки використовувати необхідно тканини на основі натуральних волокон, наприклад - кулірна гладь, інтерлок, рібана, футер, кашкорсе.

Переваги та недоліки трикотажу

Трикотаж - це один з найбільш комфортних матеріалів і цінується споживачами за наступні позитивні якості:

● Практичність - легко одягається і не сковує рухи.

● М'якість і приємні тактильні відчуття.

● Різноманітність відтінків.

● Привабливий зовнішній вигляд - ідеально облягає тіло і підкреслює гідності.

● Дихаючі властивості - сприяє вільному проникненню повітря.

● Гігроскопічність - вбирає надлишки вологи і не викликає дискомфорту.

● Не утворює статичну електрику.

● Майже не мнеться і не вимагає прасування.

● Затребуваний в будь-який час року.

● Великий термін експлуатації.

● У порівнянні з іншими виробами не потребує особливого догляду.

При масі достоїнств полотна слід зазначити кілька негативних нюансів - якщо при виробництві використовувалася неякісна сировина, то виріб швидко розтягнеться. Також еластичний матеріал, облягаючи тіло, може підкреслити недоліки фігури.

Що шиють з трикотажу

Популярність трикотажних полотен з кожним роком зростає, використовують для створення найрізноманітніших виробів:

● Одягу для дорослих і дітей - кофт, светрів, водолазок, суконь, штанів.

● Повзунків, чепчиків, сарафанів та інших дитячих речей.

● Панчішно-шкарпеткових виробів.

● Домашнього трикотажу - піжам, футболок, шортів.

● Одягу для заняття спортом - майок, кофт, футболок.

● Білизни та постільних речей.

● Верхнього одягу.

● Теплих шапок, шарфів, рукавиць, рукавичок.

Вироби цього сезону складаються з безлічі варіантів, наприклад, трикотажні сукні різних фасонів затребувані і користуються популярністю серед модниць будь-якого віку. Як прати плаття з трикотажу? Для того, щоб служило протягом тривалого часу, не втративши привабливого зовнішнього вигляду, дотримуватися рекомендацій:

● Попередньо вивернути на виворітну сторону.

● Прати вручну в теплій воді 30-40 градусів. Допускається використання пральної машинки на делікатному режимі або спеціальному - для трикотажу.

● Використовуйте миючий засіб, відповідний типу волокон, що входять до його складу, не застосовувати відбілювачі. У пріоритеті рідкі гелі або шампуні.

● Під час полоскання бажано користуватися кондиціонером.

● Прати без сильного механічного впливу - тертя, віджимання, викручування.

● Сушити на горизонтальній поверхні, якщо повісити на вішалку або мотузку для білизни -деформується.

Щоб попрасувати трикотажну сукню слід використовувати пар або прасувати через марлю з виворітного боку, праскою з температурою не вище 120 градусів. Під час носіння на поверхні сукні іноді з'являються ковтунці, для видалення використовувати спеціальну машинку або застосувати бритву.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 19.08.2019