🎉 до -60% з нагоди Дня народження ТК! 🎉
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Що таке сатин?2023-01-05Сатин - тканина шовкового або бавовняного типу. Залежно від складу може бути як повністю натуральною, так і штучною.
Що таке сатин?

Що таке сатин?

Завдяки особливому переплетенню ниток, сатин досить міцна тканина і схожа своєю фактурою на атлас. Схожість з атласом можна також відзначити і в схожому блиску.

Сатинова тканина досить міцна через що її масово використовують при виробництві домашнього текстилю та постільної білизни. Напевно, саме популярна нині постільна білизна пошита саме з сатинової тканини.

Де виник сатин?

Історія виробництва сатину йде далеко в стародавні століття. Уже в середньовіччі китайські майстри почали створювати щільну шовкову тканину з характерним блиском. Завдяки припасованим ниткам, шовкова тканина спочатку мала розпізнавальний блиск і міцну структуру. Китай - перша країна, яка стала найбільшим виробником шовкової, в тому числі і сатинової, тканини і вони дуже довго намагалися зберегти технологію виготовлення в таємниці.

Назва сатин походить від портового міста в Китаї, з якого найчастіше здійснювалися поставки тканин в інші країни.

В Європу сатинове полотно потрапило тільки в 12 столітті, так як технологія виробництва шовку була прихована, багато спроб зробити якісне шовкове полотно були марними.

У 20 столітті були знайдені способи як здешевити шовкове полотно сатин і в його склад почали додавати бавовняні волокна. На якість матеріалу це ніяк не вплинуло, а навіть навпаки, тканина стала міцнішою, піддатливішою в пранні і, що найголовніше, ціна на неї стала доступною.

Особливості виробництва сатинової тканини

Головною і основною особливістю виробництва сатинової тканини є скручування ниток. Така технологія виробництва сатинової тканини йде корінням в історію створення шовкової тканини. 

Спочатку в Китаї сатин був одним з видів шовкової тканини. Саме китайці придумали з'єднувати шовкові волокна для отримання шовкової нитки з якої вже і ткали шовкові полотна.

Сатин виготовляють схожим чином, натуральні бавовняні або штучні волокна розміщують щільно один до одного, скручують і виходить сатинова нитка.

Завдяки високій щільності волокон і щільному приляганню, сатин набуває характерного блиску, який і є його відмінною рисою.

Види і властивості сатину

Існує кілька основних видів сатинової тканини, а саме:

  • Шовковий сатин. Шовковий сатин - один з найдорожчих видів сатинової тканини. Для виготовлення такого виду сатину використовуються шовкові нитки в особливому щільному переплетенні. Завдяки щільному скручуванню і приляганню ниток одної до одної, сатинове полотно набуває гарного глянцевого блиску. Шовковий сатин дуже цінується серед виробників елітної постільної білизни, вироби з такої тканини виглядають дуже дорого і дуже приємні до тіла.
  • Бавовняний сатин. Бавовняний сатин в сучасному світі широко використовується при пошитті одягу і постільної білизни. Для виробництва такого виду сатину використовуються бавовняні нитки подвійного переплетення. Бавовняний сатин дуже міцний і зносостійкий матеріал. Його часто використовують при пошитті домашнього текстилю, кухонних текстильних речей, скатертин, постільної білизни. Завдяки своєму натуральному складу, бавовняний сатин часто застосовують при пошитті дитячого одягу і дитячої білизни. Такі речі дуже приємні до тіла і не викликають алергічних реакцій.
  • Сатин - жакард - сама назва передбачає використання жакардового верстата в виробництві цього виду тканини. Сатиновий жакард має гарні характерні фактурні візерунки. Жакардове полотно досить щільне і найчастіше використовується для пошиття штор, тюлю, гардин.

Який буває сатин?

Залежно від складу, сатин може бути як натуральним, так і штучним. З давніх-давен до складу сатину входили тільки натуральні складові, а саме шовкові волокна, які виготовлялися шляхом вирощування шовкопрядних гусениць створюють кокони майбутніх шовкових ниток. Такий вид сатину мав прекрасні як зовнішні так і технологічні характеристики, але мав дуже велику ціну. Саме щоб здешевити таку популярну і якісну тканину і зробити її більш популярною, в її склад почали додавати інші види ниток і волокон.

До складу сатину зараз можуть входити як тільки натуральні (бавовна) складові, так і зовсім штучні матеріали (поліестер). Очевидним є, що ціна на штучний сатин нижча, але це не визначає його якість. Якщо штучна сировина була високої якості, то і сатин буде досить хорошої якості.

Який сатин кращий

Сатин - одна з найпопулярніших тканин для постільної білизни. Багато хто вибирає саме сатинову постільну білизну, знаючи що воно прослужить дуже довго. Сатинова тканина має багато переваг, а саме:

  • Гіпоалергенність. Сатин - натуральна тканина, завдяки хорошому складу і бавовняній основі, тканина не викликає алергічних реакцій ні в дорослих ні у дітей.
  • Міцність і зносостійкість. Сатинова постільна білизна однозначно прослужить дуже довго. Завдяки високій щільності і міцності сатину, така білизна не тягнеться, не застрягає і добре переносить навіть дрібні механічні пошкодження.
  • Характерний блиск. Саме постільна білизна з сатину має помітний гарний глянцевий блиск. Блиску тканина набуває завдяки щільному скручуванню ниток у тканному полотні.
  • Різноманітність кольорів і забарвлень. Сатин прекрасно забарвлюється і зберігає свій зовнішній вигляд, навіть після багаторазового прання.

Так само при виборі сатину і будь-якої речі або постільної білизни з сатину потрібно враховувати його щільність. Щільність сатину стартує від 85 ниток на см2 .

Яка щільність сатину краща?

Вибираючи собі сатинову постільну білизну, обов'язково потрібно враховувати його щільність. Чим більша щільність ниток на один квадратний сантиметр, тим міцнішою буде постільна білизна.

Для пошиття постільної білизни використовують такі тканини як поплін - це тканина щільністю вище середнього (65 - 200 ниток на см2) сатин-перкаль - тканина високої щільності (85 - 300 ниток на см2) сатин-жакард - тканина з найвищою (130 - 700 ниток на см2).

Де застосовують сатин

Область застосування сатину не настільки велика, але масштабна. Найбільше сатинову тканину використовують у виробництві постільної білизни і домашнього текстилю, і на це є свої причини:

  • Сатинова тканина досить міцна. Завдяки щільному переплетенню ниток сатинове полотно досить добре переносить часте прання і щоденне використання, не піддається дрібним механічним пошкодженням і зносостійка.
  • Така тканина добре тримає форму. Постільну білизну з сатину годі й випрасовувати, навіть після прання вона не мнеться.
  • Добре драпірується. Сатинові штори будуть добре виглядати як в кімнаті, так і на кухні, тканина добре драпірується і тримає форму.
  • Сатинова тканина досить проста в очищенні. Речі з сатину, будь-то сорочка або постільна білизна, можна прати як в пральній машині так і вручну.

Також сатинову тканину використовують при пошитті чоловічих сорочок, жіночих і дитячих спідниць і суконь. Сатинова тканина добре пропускає повітря, не парить і дуже приємна до шкіри.

Рекомендації по догляду

Сатинова тканина дуже проста в догляді, але необхідно пам'ятати декілька моментів:

  • Оскільки найчастіше сатин використовується для пошиття постільної білизни, така тканина добре переносить як машинне, так і ручне прання. Прати сатинову тканину в пральній машині можна на більш потужних режимах.
  • Сатинова тканина добре переносить високі температури. Щоб усунути застарілі плями сатин можна прати навіть при 90 градусах.
  • Для прання краще не використовувати агресивні пральні порошки, бажано, щоб засіб не мав у складі відбілювачі.

Як прасувати сатин?

Прасувати сатинові речі можна легко і без побоювання, головне вибирати не самі максимальні режими. Так само, сатинову білизну, добре просушувать в розправленому вигляді і тоді вона майже не мнеться. Для більш делікатної сатинової шовкової тканини краще використовувати відпарювач. 

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 23.09.2020