роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Що таке утеплювач синтепон: види, аналоги, властивості та характеристики матеріалу?2021-07-21Раніше існував стереотип про те, що натуральні утеплювачі в рази кращі за синтетичні.
Що таке утеплювач синтепон: види, аналоги, властивості та характеристики матеріалу?

Що таке утеплювач синтепон: види, аналоги, властивості та характеристики матеріалу?

Раніше існував стереотип про те, що натуральні утеплювачі в рази кращі за синтетичні. Проте прогрес не стоїть на місці і сьогодні виробництво синтетичних утеплювачів помітно вдосконалилося. Такі наповнювачі можуть зігрівати навіть у найсильніші морози і при цьому не викликають алергії (як пух) та відрізняються вигідною вартістю.

Синтепон вже давно завоював свою популярність. Це легкий і в той же час теплий матеріал, який є універсальним наповнювачем для курток і зимових пуховиків. Це ідеальне співвідношення ціни та якості на сьогоднішній день.

Що таке синтепон?

 

Синтепон – це синтетичний матеріал нетканого типу, який найчастіше використовується як утеплювач для верхнього одягу. Завдяки своєму зовнішньому вигляду його часто називають "штучний ватин". Виготовляють полотна із поліефірних ниток, які запресовуються між собою за допомогою клею або під впливом високої температури.

Спочатку люди не вірили, що синтетика здатна добре тримати форму та зберігати тепло. Синтепон був одним із перших матеріалів, який зумів подолати цей стереотип.

Штучний нетканий матеріал успішно замінив натуральні наповнювачі та почав активно використовуватись у багатьох сферах.

Опис та властивості

 

Синтепон може складатися на 100% із синтетичних волокон, а може мати у своєму складі певний відсоток натуральних матеріалів (наприклад, пуху або вовни). Зовнішній вигляд та функціональні характеристики матеріалу залежать головним чином від якості сировини та дотримання всіх правил під час виготовлення полотна.

При правильному підході та використанні перевіреної сировини всі види синтепону такі як бавовняний або з поліестеру, незалежно від способу з'єднання ниток мають ряд властивостей:

  • невелика вага;
  • стійкість до вологи (не вбирає воду);
  • м'яка текстура;
  • високий рівень теплоізоляції;
  • вигідна ціна.

 

 

Виробництво синтепону

 

Виготовляється синтепон із поліефірних ниток. Як сировина також можуть виступати продукти вторинної переробки – ті самі пластикові пляшки, одноразовий посуд чи пакети. Однак це не зовсім якісний матеріал – термін його експлуатації нижчий, ніж синтепон з первинної сировини.

Основа для синтепону піддається впливу високих температур після сильного тиску сировина проходить через вузькі отвори, звідки на виході виходить міцна тонка нитка. Після охолодження нитки починається безпосередньо виробництво полотна. Тканину виготовляють трьома способами:

 

  1. ★ Термоз'єднаний. Такий матеріал називають "євросинтепоном". Нитки в процесі виготовлення поєднуються між собою під впливом високих температур. В результаті вдається отримати легкий, але при цьому міцний матеріал, здатний захистити від морозу та сильного вітру.
  2. ★ Голкопробивний синтепон. У ньому нитки скріплюються голками. Це робить полотно більш пишним та об'ємним, проте менш зносостійким.
  3. ★ Клеєний. Для з'єднання використовується спеціальна емульсія. Головний мінус – має не зовсім приємний запах клею та може викликати алергію. Найдешевший вид синтепону.

 

У нашій країні популярним є матеріал українського та іспанського виробництва.

 

 

Де найчастіше застосовують

 

Синтетичні наповнювачі – інновації у багатьох сферах. Там, де раніше віддавали перевагу більш дорогим і складним у догляді натуральним матеріалам, сьогодні активно використовують синтепон та його аналоги (про які ми розповімо трохи згодом).

Насправді синтепон може похвалитися широкою сферою застосування. його використовують для:

  1. ★ Пошиття одягу. Зимові та демісезонні куртки, пальта, жилетки, шапки, штани та плащі здатні захистити від холоду та вітру, надійно зберігають тепло, не промокають. Для дітей та дорослих на основі синтепону також виготовляються рукавиці та комбінезони.
  2. ★ Ковдра різної щільності матеріалу дозволяє отримати, як легке покривало для теплої пори року, так і більш важку та теплу ковдру на зиму.
  3. ★ Подушок та матраців. Синтепон добре тримає форму, забезпечуючи комфортніший сон.
  4. ★ Дитячі іграшки. Це дешевий і при цьому «не вбивається» матеріал, який продовжує термін експлуатації іграшок. Також синтепон активно використовується у рукоділлі (наприклад, для валяння).
  5. ★ Набивки м'яких меблів (крісел, диванів, м'яких кухонних куточків). Дозволяє створювати меблі оригінальної форми.
  6. ★ Тепло- та звукоізоляції будинку.

 

 

Характеристика матеріалу

 

Синтепон на перший погляд здається матеріалом, що легко продувається, не придатним навіть для прохолодної погоди. Такій думці сприяє мала вага волокна. При цьому технологія виробництва тканини дозволяє сміливо заявляти про такі позитивні характеристики полотна:

  1. ★ Добре утримує тепло. Це дозволяє використовувати матеріал для пошиття спеціального одягу (для альпіністів, спортсменів тощо).
  2. ★ Не пропускає вітер під одяг.
  3. ★ Добре тримає свою форму навіть після тривалого використання та безлічі прання.
  4. ★ Відрізняється пружністю та пластичністю.
  5. ★ Вигідна вартість. Вироби з синтепону в рази дешевші за аналоги з натуральних наповнювачів. ★ Відповідає всім нормам безпеки. Якісний синтепон не викликає алергії, а також не завдає шкоди вашому здоров'ю та навколишньому середовищу.
  6. ★ Через невелику вагу не завдає дискомфорту в процесі носіння.
  7. ★ Простота у догляді.
  8. ★ У процесі використання вироби не мнуться і не збиваються.
  9. ★ Низька гігроскопічність – не дозволяє волозі проникнути всередину одягу.
  10. ★ Універсальність. Може використовуватися в різних сферах – від легкої промисловості до будівельних та ремонтних робіт.

 

 

Найкращі аналоги

 

Синтепон довго залишався лідером серед наповнювачів для верхнього одягу, ковдр та подушок. Однак час іде і виробники пропонують більш сучасні матеріали. Всі вони також синтетичні, але за деякими показниками значно перевершують синтепон. Які ж є аналоги наповнювача?


Найпопулярнішим є холофайбер. Він має ідентичний хімічний склад із синтепоном. Це також синтетичний матеріал, який має деякі відмінності на етапі виробництва. Поліефірні волокна під час виробництва холофайбера не склеюються, а з'єднуються під впливом високих температур.

Також аналогами синтепону можна вважати:

  • тинсулейт (легший);
  • синтепух (за структурою нагадує натуральний пух).

 

 

Висновки

 

Синтепон – це якісний, і що найважливіше для багатьох покупців – недорогий утеплювач із широкою сферою використання. Однак не лукавитимемо – матеріал сьогодні використовується все рідше. Здійснивши свого часу прорив, сьогодні синтепон поступається своїм аналогам, які ще краще зберігають тепло навіть за меншої щільності.

 

Звичайно, це все стосується насамперед легкої промисловості. При виробництві меблів, взуття, подушок та ковдр цей матеріал не втрачає своєї популярності.

 

 

Основні правила догляду за синтепоном

 

Вироби на основі синтепону відрізняються простотою догляду – їх легко чистити від забруднень, навіть у домашніх умовах. Звичайно, якщо на етикетці є значок, який забороняє ручне прання, єдиний спосіб позбавитися від забруднень – віднести виріб у хімчистку.

Одяг, взуття, іграшки на основі синтепону (якщо йдеться про більш сучасний матеріал, а не виготовлений кілька десятиліть тому) можна прати, як вручну, так і в пральній машинці. Серед основних рекомендацій:

  1. ★ Перед пранням по можливості виверніть річ виворітною стороною.
  2. ★ Використовуйте рідкий порошок, який підходить для синтетичних тканин.
  3. ★ Температура води під час прання повинна становити 30-40 градусів.
  4. ★ І для ручного, і для машинного прання рекомендовано додаткове полоскання виробів (а краще – 2-3 полоскання).
  5. ★ Не сушіть і не вичавлюйте речі із синтепону в барабані пральної машини. Для подушок та ковдр допускається машинне віджимання на 400-600 обертів.
  6. ★ Після закінчення прання злегка відіжміть виріб і покладіть його на горизонтальну поверхню, щоб вода поступово скла.
  7. ★ При частому пранні синтепон може збиватися в одну грудку. Щоб цього уникнути, покладіть у пральну машину перед пранням спеціальні гумові кульки. Вони будуть рівномірно розподіляти наповнювач, не даючи йому скотитися в одну грудку.
  8. ★ Для виведення плям можна попередньо замочити річ з засобом для виведення плям.
  9. ★ Сушіть вироби на основі синтепону на свіжому повітрі, уникаючи прямих сонячних променів.

Важливо! Категорично забороняється прасувати та відпарювати вироби з наповнювачем синтепон.

До речі, якщо синтепон так скатався під час прання, ви можете акуратно розправити наповнювач рівномірно по всьому одязі, подушці або ковдрі вручну.

Враховуйте всі рекомендації щодо догляду за речами, щоб синтепон не втратив своїх функціональних властивостей. Так ви зможете бути впевнені, що наповнювач прослужить якомога довше, а виріб добре зберігає свою форму та первинний зовнішній вигляд.
 

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 20.03.2021