роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Що за тканина поліестер: опис та характеристики матеріалу2021-07-21Поліестер – абсолютно новий і «молодий» вид тканини, який нещодавно зайшов на ринок, і при цьому завоював лідируючі позиції.
Що за тканина поліестер: опис та характеристики матеріалу

Що за тканина поліестер: опис та характеристики матеріалу

Поліестер – це одна з найпопулярніших тканин на ринку. Синтетичні тканини давно стали лідерами у споживачів, завдяки своїй невисокій ціні, гарним технологічним характеристикам та простоті у догляді. Поліестер - це один із видів синтетичних тканин, який виробляється в основному з поліефірних волокон. Напевно, 90% усього синтетичного одягу виготовляється саме з поліестеру. Зовні тканина нагадує вовну, але при цьому за своїми основними властивостями і характеристиками більше схожа на бавовну.

Саме завдяки своїм характеристикам поліестер має таку величезну популярність серед виробників одягу. Без перебільшення можна сказати, що у гардеробі кожної людини є речі з поліестеру. Поліестерову тканину використовують для пошиття жіночого, чоловічого та навіть дитячого одягу, крім цього він користується попитом і серед виробників домашнього та кухонного текстилю. Постільна білизна, гардини, штори – все це також може бути виготовлене з поліестерової тканини.

Але так було не завжди, поліестер – абсолютно новий і «молодий» вид тканини, який нещодавно зайшов на ринок і при цьому завоював лідируючі позиції.

 

Коли з'явився поліестер?

 

На відміну від таких тканин як бавовна, шовк та вовна, тканина поліестер дуже «молодий» матеріал. Людство давно потребувало матеріалу, який можна буде виробляти із синтетичних матеріалів, без зайвих на те витрат. Багато країн намагалися створити таку тканину, яка буде простою у виробництві та використанні, а також мала б хороші властивості та характеристики. Важливим аспектом було й те, щоб собівартість було б невеликий. Поліестер – саме така тканина.

Перші згадки про поліестер з'явилися в 30-40-ті роки ХХ століття. Поліестер почали виробляти в США, де активно застосовували його як тканину для пакування мішків, а також як липку стрічку. Але, усвідомивши, наскільки поліестер багатофункціональний, вже в середині 40-х років він став найпопулярнішим синтетичним матеріалом, застосування якого знайшли в багатьох інших галузях.

В Україні використовувати поліестер почали лише у 60-ті роки, але спочатку сфера його застосування була не такою великою як зараз.

 

 

Властивості матеріалу

 

Поліестер – один із найпопулярніших синтетичних матеріалів серед виробників одягу. Поліестер має такі важливі властивості як:

  1. ★ Тканина майже невагома. Тканина поліестер має повітряну та майже невагому структуру, це дозволяє створювати зовсім легкі та приємні до тіла моделі одягу.
  2. ★ Завдяки своєму синтетичному походженню, речі з поліестеру дуже добре зберігають свою форму. Навіть при численних праннях та дії високих або низьких температур.
  3. ★ Поліестерові речі майже не змінюються, навіть після багаторазового носіння та прання. Достатньо просто намочити річ і добре струсити, волокнам поліестеру достатньо таких маніпуляцій, щоб набути належного вигляду.
  4. ★ Речі з поліестеру добре переносять багаторазове прання та щоденне носіння.
  5. ★ Так як тканина має легку текстуру, поліестерові речі дуже швидко висихають.
  6. ★ Матеріал поліестер дуже піддатливий у роботі з собою. Поліестер використовують як виробники одягу, тому що він добре поєднується з іншими тканинами, так і на великих промислових виробництвах;
  7. ★ Низька ціна. Порівняно з іншими синтетичними матеріалами, поліестер досить дешевий матеріал, але при цьому володіє величезною кількістю позитивних характеристик.

 

 

Характеристики матеріалу

 

Так як поліестер - це синтетичний матеріал, то його характеристики можуть трохи змінюватися в залежності від того з якого матеріалу він виробляється, але незважаючи на такі нюанси, існує ціла низка основних технологічних характеристик поліестеру, до них можна віднести такі:

  • Зовнішній вигляд матеріалу нагадує бавовну. Однією з найважливіших характеристик поліестеру є його зовнішній вигляд. Поліестер, незважаючи на те, що це синтетичний матеріал, дуже нагадує зовні бавовну. Саме завдяки цьому тканина користується величезною популярністю серед виробників одягу;
  • Другою найважливішою характеристикою поліестеру є його міцність. Поліестер складається з міцних полімерних волокон, які дозволяють йому бути максимально міцним та щільним матеріалом;
  • Зносостійкість. Зносостійкість також є найважливішою характеристикою поліестеру. Поліестер - це матеріал, який, незважаючи на своє синтетичне походження, добре переносить багаторазове використання, часті прання і навіть незначні механічні пошкодження;
  • На відміну від тканин натурального походження, поліестер запобігає виникненню грибків та мікроорганізмів у волокнах тканини, а також не втрачає свого зовнішнього вигляду при активному впливі сонячних променів.

 

 

Види поліестеру

 

Під однією назвою поліестер ховається величезна кількість найрізноманітніших тканин, а саме:

  1. ★ Тканини для пошиття верхнього одягу, а саме оксфорд і т.д. Вони мають водовідштовхувальне просочення та спеціальне захисне напилення.
  2. ★ Тканини, що нагадують трикотажне полотно, а саме фліс (часто використовується для пошиття спортивних костюмів, товстівок, піжам) мікромасло, джерсі та всі тканини, які мають у своєму складі еластан.
  3. ★ Тканини для оббивки диванів, крісел, та інших меблів.
  4. ★ Будь-якого роду підкладки. Вони досить дешеві, але мають хороші технологічні характеристики.
  5. ★ Штучний гіпюр та іншого роду тонкі тканини, що струмують.

 

 

Область застосування тканини

 

У наш час поліестер, напевно, одна з найбільш популярних тканин. Область застосування матеріалу найрізноманітніша. Поліестер використовують як виробники одягу, і промислові виробництва. Найчастіше з нього шиють:

 

  • Верхній одяг. Напевно, саме виробництво верхнього одягу, а саме курток, пальто, плащів і т.д., можна поставити на перше місце за популярністю. Чому саме поліестер? Та тому що це найміцніша і довговічніша тканина. Так як верхній одяг часто піддається впливу погодних умов, поліестер добре зберігає свій зовнішній вигляд і захищає людину від впливу вологи, так і температурних перепадів;
  • Пошиття жіночого та чоловічого одягу. З поліестеру також шиють сукні, спідниці, штани, шорти, блузи та навіть спідню білизну. Різновидів тканини дуже багато. Всі вони мають різні зовнішні характеристики і властивості. Але поєднує їх одне: дешевизна, різноманітність забарвлень і фактур, легкість у роботі з тканиною та догляд;
  • Виробництво парасольок та плащів від дощу. Поліестер добре відштовхує вологу та добре зберігає свій зовнішній вигляд навіть після багаторазового використання;
  • Постільна білизна. Постільна білизна теж все частіше виготовляють із поліестеру. Це допомагає здешевити товар, але при цьому зберегти його міцність, довговічність та гарний зовнішній вигляд;
  • Дитячий одяг. Незважаючи на синтетичне походження, поліестер також використовують виробники дитячого одягу. Така тканина гіпоалергенна, приємна до тіла та максимально різноманітна у своєму зовнішньому вигляді;

Спецодяг. Поліестер часто використовують для пошиття спецодягу і все завдяки тим самим його характеристикам: міцність, довговічність, простота у догляді.

 

 

Технологія виробництва поліестеру

 

Технологія виробництва поліестеру дуже складна. Для отримання тканини використовують величезну кількість найрізноманітніших продуктів, що отримуються при нафтопереробці. Це дуже складний та тривалий хімічний процес. Волокна, отримані внаслідок всіх цих дій, обробляють окислювачем етиленом. Внаслідок хімічних процесів утворюється полістирол. Саме з полістиролу шляхом складних термічних процесів (розплавлення та охолодження) і виробляють безпосередньо волокна поліестеру.

 

Наступний етап – це розтягування отриманих волокон поліестеру до потрібної товщини та подальшого виготовлення безпосередньо тканини.

Самі полотна тканини поліестер створюють шляхом переплетення ниток поліестеру з іншими нитками як натурального, так і синтетичного походження. Залежно від поєднання ниток і одержують різні види тканини.

Правила та рекомендації щодо догляду

 

Поліестер – унікальна тканина, вона не тільки проста у користуванні та роботі з нею, але також не вимагає особливого старання у догляді.

Існує лише кілька правил у догляді за цією тканиною, а саме:

 

  1. ★ Прати таку тканину можна як у пральній машині, так і вручну, використовуючи делікатні режими прання, оптимальною температурою для такої тканини буде 40 градусів.
  2. ★ Для віджиму краще використовувати невелику кількість обертів, а от ажурні поліестерові вироби і зовсім краще викручувати вручну.
  3. ★ Для прання можна використовувати будь-які порошки та гелі, але бажано без агресивного середовища та відбілювачів.
  4. ★ Якщо на речах з'явилася невелика дірочка, то це не біда! Цей невеликий нюанс можна виправити, підклавши зі звороту стрічку з сухого клею або флізеліну і акуратно все пропрасувати праскою.
  5. ★ Прасувати поліестерові речі можна як праскою, так і відпарювачем, але при використанні праски вибирати делікатні режими з невеликим температурним нагріванням.
  6. ★ Також поліестерові речі легко піддаються фарбуванню, завдяки чому можна подарувати будь-якій речі нове життя.
Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 16.04.2021