роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Бавовна: особливості популярного матеріалу2023-02-06Бавовна - одна з найстаріших тканин. Стародавні докази використання знаходяться в Індії і датуються 3 000 роком до н.е.
Бавовна: особливості популярного матеріалу

Бавовна: особливості популярного матеріалу

Бавовна - одна з найстаріших тканин. Стародавні докази використання знаходяться в Індії і датуються 3 000 роком до н.е. У Південній Америці також були знайдені свідчення про застосування, приблизно того ж віку.
Хоча, на текстильному ринку існує безліч цікавих сучасних матеріалів, бавовна продовжує цінуватися за природне походження, якісні характеристики і залишається як і раніше найбільш затребуваною.

Що таке бавовна?

Натуральне волокно рослинного походження, що отримується з коробочок бавовнику (сімейства мальв) - це і є бавовна. Щоб отримати урожай, потрібно тепло і достатнє зволоження. Сировина в основному складається з целюлози, яка не утворюється при температурі нижче 21 С. Тому вирощують рослину, як правило, в теплих кліматичних умовах.
Збирання починають, коли насіннєві коробочки лопаються. Дозрівають рослини не одночасно, тому збирати бавовну можуть кілька разів.

Коробочка розділена на 3-5 відділень і в кожному є 5-11 насінин. Від 5 000 до 15 000 волокон, довжиною від 3 до 5 см прикріплюються до кожного насіння - заради них і займаються культивуванням бавовнику.

Технології виготовлення бавовни

Сировину для виробництва тканини колись збирали тільки вручну. Сьогодні існує різноманітна сільськогосподарська техніка, яка значно полегшує людську працю.
Технологія виготовлення - це трудомісткий процес, починаючи від посадки насіння, закінчуючи збором культури і переробкою в бавовняну тканину:

  • після дозрівання урожай збирають вручну або за допомогою спеціальних комбайнів;
  • зібрану сировину відвозять на фабрику, де очищають від бруду і насіння;
  • сортують, розпушують, розчісують і на спеціальних верстатах створюють товсту первинну пряжу;
  • за допомогою вже інших машин витягають і роблять тонку, міцну нитку;
  • з бавовняних ниток виробляють тканину.

Роблять як з 100% бавовни, так і з додаванням інших натуральних, штучних або синтетичних ниток. Чим довші волокна бавовнику, тим якісніші виходять матеріали. Залежно від способу обробки виготовляють пістрявоткані, гладкі, меланжеві, набивні, вибілені і суворі полотна.
Зеленый хлопок в горошек

Популярні види бавовни

Умовно бавовняні матерії діляться на тонкі, середньої щільності, щільні, з ворсом або начосом. Нитки для різноманітних тканин створюють з різного виду бавовнику. Для ниток:

  • фланелі, байки, бумазеі - у яких присутнє начісування з однієї або двох сторін, використовують коротковолокнистий вид бавовни (довжиною до 2,6 см);
  • бязі, ситцю, кардного сатину, кретона, трико тканин - середньоволокнистий вид бавовнику (до 3,5 см), який вирощують в Середній Азії;
  • батисту, перкалю, попліну, маркізету, вольта, тафти, краше, кисеї, тюлю, гіпюру і гребеневого сатину - довговолокнистий вид (до 4,5 см і більше) з Індії, Пакистану, Туреччини, Китаю, Мексики і Єгипту.

Для створення бавовняних полотен використовуються всі відомі способи переплетення, найпопулярніші з яких - полотняний, саржевий, дрібноузорчатий і сатиновий.
Хлопок узор сердечки

Переваги і недоліки матеріалу

Бавовна цінується протягом століть і користується великим попитом, завдяки цілому ряду наявних позитивних властивостей:

  • натуральному походженню - природна матерія не викликає алергію і роздратування, безпечна як для новонароджених, так і для людей з чутливою шкірою;
  • гігроскопічності - добре вбирає і віддає вологу, якщо інші матеріали після намокання стають уразливими і рвуться, то бавовняні тканини, будуть тільки міцнішими;
  • дихаючим властивостям - повітря вільно циркулює і створює комфортні умови для організму людини, тому в ньому затишно при будь-яких погодних умовах;
  • тактильним відчуттям - волокна бавовнику м'які і пухнасті, в результаті тканина виходить також приємна на дотик;
  • стійкості і зносостійкості як до природних негативних факторів, так і до хімічних елементів (спирту, оцтової кислоти та інших органічних розчинників);
  • антистатичним здібностям - не електризується;
  • естетичному зовнішньому вигляду і різноманітності забарвлень - від однотонних в пастельних тонах, до яскравих з цікавими візерунками;
  • доступною вартістю.

Недолік - тканина мнеться і при експлуатації потрібно частіше прасувати, після тривалого перебування на сонці може вигоріти. Але більшість користувачів дотримується думки, що природне походження і позитивні властивості, набагато важливіші незначних недоліків. А якщо хочеться, щоб тканина зберігала свою форму якомога довше без використання праски, потрібно вибирати полотна з невеликим вмістом синтетичних волокон.

Ткань хлопок цветочки

Сфери застосування бавовни і бавовняних матеріалів

Полотна з бавовни одні з найбільш затребуваних - можна використовувати в усі пори року. Велике розмаїття властивостей, від ніжних і тонких до більш щільних з начосом, дозволяє застосовувати її для виробів різного призначення:

  1. Домашній текстиль. Бавовняні матеріали з натуральної бавовни недорогі за вартістю і практичні у використанні. З них ідеально шити постільну білизну, наволочки, простирадла, підковдри. Також виготовляти рушники, серветки, скатертини, покривала. Створювати легкі привабливі фіранки на вікна та інші вироби для інтер'єру.
  2. Одяг (дитячий, для дорослих). Бавовна є основним текстильним матеріалом для модної індустрії. У кожній шафі знайдеться велика кількість виробів з однотонної, пофарбованої або змішаної з іншими волокнами бавовняної тканини. Шиють сукні, сарафани, сорочки, штани, байки, нижню білизну, піжами, халати, спортивні костюми. Для новонароджених - пелюшки, сорочечки, повзунки, чепчики і багато іншого.
  3. Промисловість. Виробники використовують натуральну бавовну для виготовлення медичних матеріалів, створення практично будь-якого виду текстилю, в тому числі для споживчого, промислового або спеціального призначення.

Умільці застосовують бавовняні полотна для різних творчих проектів. Багато тканин підходять для вишивки і для декоративно-прикладного мистецтва. Використовуються для створення виробів за допомогою техніки печворк і квілтінг, для дизайнерських іграшок і ляльок Тільда, для різноманітних аксесуарів.
Хлопок белые сердечки

Як правильно очищати вироби з бавовни?

Існує безліч видів бавовняних тканин, в основному вони всі прості в обслуговуванні і не вимагають делікатного догляду. Але, щоб вони прослужили більш тривалий час і зберігали привабливий первинний зовнішній вигляд, необхідно дотримуватися наступних базових рекомендацій:

  1. Прання. Для білих і світлих речей при машинному пранні, можна встановлювати максимальний температурний режим до 95 С, а кольорові вироби прати окремо при температурі води не вище 30-40 С. Миючий засіб вибирати, відповідно для кольорової або білої білизни. Особливо тонкі і вишиті бавовняні тканини, краще прати вручну з використанням делікатних засобів, сильно не терти і не викручувати.
  2. Сушка. Бавовняні вироби потрібно розправити і гарненько струснути, тільки потім вішати сушитися в провітрюваному приміщенні, а ще краще на свіжому повітрі. Далеко від агресивних сонячних променів та опалювальних приладів.
  3. Прасування. Бавовняні тканини краще не пересушувати, прасувати набагато легше, якщо вироби знаходяться в злегка вологому стані. Для полегшення процесу можна збризнути з пульверизатора або скористатися функцією відпарювання. Максимально допустима температура праски 200 С.
  4. Зберігання. Одяг, постільні комплекти та інші вироби тримати в сухому прохолодному місці, не допускати різкого перепаду температур.

Після прання бавовна дає невелику усадку до 5%, тому перед пошиттям деяких виробів, її рекомендується попередньо випрати.
Україна також є виробником матеріалу, компанія «Текстиль-Контакт» випускає натуральну бавовну і сумішеві тканини високої якості. Кожна партія перед реалізацією піддається регулярному тестуванню і відповідає заявленим якісним характеристикам.
Купити тканини можна оптом чи вроздріб в фірмових магазинах «Каштан», а також сайті tk.ua. Клієнти, які купують великими партіями, можуть звернутися безпосередньо до центрального офісу компанії в Києві або зв'язатися з менеджерами по телефону.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 26.03.2020