роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Мереживо: історія виникнення, опис, застосування і рекомендації щодо догляду2023-02-06Мереживо, незалежно від того, працюєте з ним для задоволення або для бізнесу - це прекрасний матеріал, який пропонує безліч різноманітних можливостей.
Мереживо: історія виникнення, опис, застосування і рекомендації щодо догляду

Мереживо: історія виникнення, опис, застосування і рекомендації щодо догляду

Мереживо, незалежно від того, працюєте ви з ним для насолоди або для бізнесу - це прекрасний матеріал, який пропонує безліч різноманітних можливостей. Декоративна тканина може похвалитися нескінченною кількістю дизайнів і є затребуваною для створення привабливих, модних виробів.

Що таке мереживо? Історія походження матеріалу

 

Мереживо - це ніжна тканина, яка відрізняється відкритою візерунчастою структурою, створеною за допомогою завіс, переплетень і скручуванням ниток. Виняткова особливість - отвори в плетінні, які оригінально підкреслюють привабливість полотна.

Виготовлення мереживної тканини - це галузь, яка існує вже кілька століть. Експерти часто сперечаються про історію виникнення. Є дані, які вказують на італійське походження в 1493 році. Однак і фламандці претендують на звання виробників з 1485 року. Існує також версія, що таке полотно могло бути зроблене ще древніми римлянами. Тому неможливо стверджувати, що матеріал з'явився лише в одному місці.

У XVI столітті мереживом ручної роботи, модно було прикрашати інтер'єри та одяг. Коміри і манжети доповнювалися цим матеріалом і розглядалися як символ багатства і стилю. У багатьох європейських країнах, з'явилися свої традиції і способи виготовлення. У XVII столітті полотно стали створювати і в Росії.

У XIX столітті, під час Французької промислової революції, у виготовленні відбулося безліч змін. Використання машин для плетіння, зробили мереживне полотно набагато дешевшим. До кінця XIX століття механізовані виробництва вже відкрилися в Східній Азії та Китаї, а далі поширилося по всьому світу.

Бежевое кружево

 

З яких волокон роблять мереживо?

 

На початку появи виготовляли з лляних, шовкових, золотих або срібних ниток. До XIX століття стали використовувати бавовну, яка була економічно вигідною, але менш задовільним матеріалом. Поява синтетичних волокон, вивела виробництво на новий якісний рівень. Сьогодні для створення мережива застосовують:

● натуральні - лляні, шовкові, бавовняні нитки;
● штучні віскозні нитки, отримані з деревної целюлози;
● синтетичні - еластичні лайкрові, металізовані люрексові, міцні поліестерові нитки.

Робота над мереживом - це трудомісткий процес, десь кінцевий результат залежить від прикладених зусиль, що вимагають майстерності і творчої уяви. В основному головний орнамент створюють із натуральних ниток, а з'єднувальні елементи з синтетики.

Белое свадебное кружево

Основні види мережива

 

Всі полотна ділять на виготовлені вручну і зроблені на спеціальних машинах. Мережива, які роблять вручну, бувають:

● вушко - створені за допомогою тонкої голки і ниток, в різних видах такого плетіння, можуть бути задіяні тканини;
● коклюшечні, сплетені відразу декількома нитками, намотаними на спеціальні пристосування - коклюшки;
● виконані технікою хардангер - з характерними рельєфними швами, виконаними зазвичай лляними нитками і прорізами в основі з тонкого льняного полотна;
● рішельє - коли обметують контур малюнка спеціальним швом, потім проміжки візерунка вирізають і отримують гарне мереживо;
● фріволіте - спосіб плетіння мережива за допомогою спеціальних човників або голки з тупим кінцем.

Мереживні тканини, зроблені за сучасними технологіями на машинах з програмними комп'ютерними технологіями, - це:
● ажур - прозоре полотно, яке буває однотонним і кольоровим, складається з прорізаних отворів різної форми, під час застосування часто вимагає використання підкладки;
● гіпюр - це ніжна тканина з ажурних мереживних елементів, розміщених на прозорій сітчастій основі.

Результат задуманого проекту безпосередньо залежатиме від виду обраного мереживного матеріалу. Додані в складі синтетичні нитки, збільшують міцність, зносостійкість і еластичність майбутнього виробу.
Кружево сетка

Переваги і недоліки матеріалу

 

Мереживо - це прояв текстильної майстерності і мистецтво, яке робить повсякденне життя більш красивим і святковим. Проте, матеріал має як переваги, так і недоліки, розглянемо деякі з них.

Переваги:

● привабливий - виглядає жіночно, ідеально підходить для створення романтичного образу;
● універсальний - має широку сферу застосування і використовується для створення різнопланових виробів;
● невагома текстура і легка вага;
● пропускає повітря і створює комфортні відчуття;
● святковий - повсякденний одяг, прикрашений мереживом, виглядає чудово, а ошатні вироби особливо ефектно.

Недоліки:

● під час застосування часто вимагає використання підкладкової тканини;
● ніжніша, ніж інші тканини і вимагає обережного поводження і дбайливого догляду, особливо якщо в складі лише натуральні нитки;
● не завжди прийнятна вартість - якісні матеріали від провідних європейських виробників, завжди коштують дорожче.

Необхідно враховувати колір підкладки, яку потрібно буде використовувати під мереживом, оскільки це може вплинути на загальний вигляд задуманого виробу.

Голубое кружево

Де прийнято використовувати мереживо?

 

Існує так багато стилів, конструкцій і забарвлень, що область застосування матеріалу найрізноманітніша. Красиве мереживо - це мрія модельєрів, кожен виріб, виготовлений за допомогою цієї тканини, завжди буде виглядати привабливо і дорого. Мереживне полотно використовують для білизни, а також для:

● обробки манжет, спідниць, сарафанів, шортів;
● палантинів, хусток і мереживних комірів;
● вечірніх суконь та іншого святкового вбрання;
● весільного одягу - добре поєднується з шовком або атласом, використовується для сукні, рукавичок і вуалі нареченої.

Існує ще багато способів додавання до одягу. Застосовують мереживо головним чином для виробів вільного крою. Тільки гіпюр, що володіє еластичністю, використовують для пошиття одягу, що облягає фігуру.

Белое кружево с пайетками

Як застосовувати мереживо в інтер'єрі приміщення?

 

Мереживо - ідеальне полотно для створення затишного домашнього інтер'єру. Прикрасити кухню, спальню, вітальню або дитячу кімнату можна, якщо за допомогою мереживного матеріалу зробити:

● скатертину, балдахін, покривало, наволочки на подушки;
● фіранки або гардини, використовувати для штор;
● настінне панно, килимки;
● ажурні шпалери;
● мереживні меблі;
● декоративні світильники;
● ємності для зберігання.

За допомогою творчої фантазії, техніки макраме та порад професійних дизайнерів домагаються на диво привабливої і комфортної обстановки.

Небесно голубое кружево

Як доглядати за виробами з мережива?

 

Оскільки матеріал може виготовлятися з різних ниток, щоб правильно доглядати, необхідно знати його склад і дотримуватися інструкцій щодо догляду:

Прання. Використовувати воду з температурою до 40 С і застосовувати миючі засоби без вмісту агресивних речовин. Прати вручну, не терти, краще намилити і залишити на півгодини, а потім ретельно прополоскати. При необхідності процес можна повторити. Виріб не викручувати, дати воді стекти вільним чином.
Сушка. Безпечний метод - розстелити на горизонтальній поверхні махровий рушник і зверху розмістити, акуратно заправлену мереживну річ. Стежити, щоб не пересушити.
Прасування. Щоб не пошкодити виріб, потрібно використовувати теплу праску і прасувати тільки через захисну тонку тканину. Синтетичне мереживо не прасується.
Зберігання. Щоб мереживні речі зберігали форму, зберігати окремо один від одного в пакетиках з паперу або коробках. Блузки, сукні та інший одяг можна на вішалках в шафі.

Україна на текстильному ринку представляє широкий вибір мереживних матеріалів, але найрізноманітніший асортимент є в інтернет-магазині «Текстиль-Контакт».

За час свого існування компанія налагодила партнерські відносини з кращими виробниками і поставляє мереживо безпосередньо, без посередників, тому ціна за якісне полотно недорога і вигідна.

Купити можна на сайті інтернет-гіпермаркету оптом чи в роздріб. Для закупівель великими партіями, можна звернутися безпосередньо до центрального офісу в місті Київ або зв'язатися з менеджером за телефоном. Для оптовиків передбачені лояльні знижки. Доставка здійснюється у всі регіони країни надійними, перевіреними перевізниками.
 

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 27.03.2020