роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Нубук – що за матеріал: основні види, властивості та характеристики тканини2021-07-21Нубук – це різновид полірованої шкіри, яка за тактильними характеристиками та зовнішнім виглядом нагадує замшу або оксамит.
Нубук – що за матеріал: основні види, властивості та характеристики тканини

Нубук – що за матеріал: основні види, властивості та характеристики тканини

Нубук – це різновид полірованої шкіри, яка за тактильними характеристиками та зовнішнім виглядом нагадує замшу або оксамит. Однак на відміну від тієї ж замші матеріал нубук відрізняється більшою довговічністю, що значно підвищує його первісну вартість.

Основна відмінність між даними матеріалами відрізняється у поліруванні. У нубука полірується зовнішня сторона, а в замші – внутрішня.

З чого роблять матеріал нубук?

 

Традиційна шкіра відрізняється досить грубою тактильністю, що робить цей матеріал ідеальним вибором для оббивки меблів, взуття, гаманців або сумок – всіх виробів, які активно експлуатуватимуться.

 

На відміну від класичної шкіри, нубук не настільки товстий і грубий. Це дозволяє використовувати цю основу у більшій кількості речей без ризику втрати зовнішнього вигляду або якості в результаті грубого шиття або надто сильного перегину.

Для виробництва нубука, як правило, використовується шкіра великої рогатої худоби. Після обробки матеріалу він додатково полірується дрібнофракційними абразивними речовинами - піском або спеціальною шкіркою.

Що входить до складу нубуку: опис?

 

Існують кілька різновидів нубуку, які відрізняються як сировиною, так і способом його обробки. Дуже часто матеріал обробляється спеціальними просоченнями на основі масляних складів, які дозволяють збільшити стійкість та вологостійкість матеріалу.

 

Також дуже важливим є процес дублення шкіри, який потрібний для виготовлення нубука. Для цього використовують мінеральні (хромові) солі. Це дозволяє зробити основу більш піддатливою та стійкою. Однак у такому разі догляд за нубуком значно ускладнюється.

Також існує на 100% синтетичний нубук, для якого використовується сучасний полімерний матеріал. Він більш простий у використанні, проте на вигляд практично не відрізнити від натурального аналога.

Характеристика матеріалу

 

Нубук – дрібноворсистий матеріал, який на відміну від замші виготовляється з великої рогатої худоби (замша виготовляється з дрібної рогатої худоби). Вироблення шкіри також має значні відмінності.

При описі нубука насамперед слід відзначити його приємну тактильність та гарний зовнішній вигляд. Незважаючи на досить складні правила догляду за нубуком, основа відрізняється високим рівнем зносостійкості. Саме тому використання нубука поширене у меблевому виробництві (оббивка) та у виготовленні взуття.

Основні види нубуку

 

Як мовилося раніше, нубук може бути як натуральним, так і синтетичним. Однак увагу слід звернути на обробку матеріалу. Виходячи з цього, виділяють такі основні види нубуку:

  1. ☆ Натуральний – після вироблення шкіри рогатої худоби її дублять за допомогою мінеральних солей, а потім обробляють дрібнофракційними речовинами (наприклад, піском). Натуральний нубук відрізняється приємною тактильністю та високим рівнем повітропроникності. Оксамитова текстура матеріалу зробила його дуже популярним у цінителів дійсно якісного та красивого взуття.
  2. ☆ Синтетичний ‒ штучний нубук значно відрізняється від натурального, для виробництва використовується сучасний полімерний матеріал, волокна якого напилюють один на одного. Синтетичний нубук практично не вбирає воду, що робить його чудовим варіантом як для взуття, так і для меблевої оббивки. За тактильними характеристиками штучний аналог практично нічим не відрізняється від натурального.
  3. ☆ Промаслений - цей вид нубука також виготовляється з натуральної шкіри, проте спосіб обробки значно відрізняється. Він довший і складніший. Дублення шкіри в такому випадку передбачає промаслювання за допомогою спеціального складу (саме тому матеріал називається «nubuck oil». Через це тактильно промаслений нубук здається трохи вологим і важким, ніж натуральний варіант. Такий матеріал має практично нульову гігроскопічність, що робить його відмінним варіантом для взуття.

 

Чому нубук краще замші?

 

Довговічність – ось, що робить нубук більш елітним матеріалом, ніж замша. При виробництві замші завжди існує ризик пошкодити продукт виготовлення, адже матеріал легко пошкодити, що може повністю зіпсувати зовнішній вигляд продукції. Саме тому, як і у випадку із замшею, так і з вельветом виробниками можуть використовуватись синтетичні добавки. Однак вони погіршують зовнішній вигляд та якість виробу.

 

Нубук у свою чергу надзвичайно зносостійкий. Навіть той матеріал, який не оброблявся спеціальними просоченнями, відрізняється низькою гігроскопічністю, що значно збільшує термін використання взуття з нубуку. Безумовно, за нубуком складно доглядати, однак і замшу теж. Саме тому для зимового або демісезонного взуття нубук є кращим варіантом, ніж замша.

Переваги

 

До основних переваг нубуку слід віднести:

  • екологічність – натуральний нубук виготовляється зі шкіри великої рогатої худоби, у свою чергу штучний – із сучасного полімерного матеріалу, який не шкодить навколишньому середовищу;
  • повітропроникність ‒ це дозволяє використовувати матеріал однаково ефективно як для оббивки меблів, так і для літнього та демісезонного взуття;
  • зносостійкість нубук зможе витримати порівняно активну експлуатацію, він стійкий до механічних пошкоджень, різного роду подряпин і т.д., нубук здатний зберегти красивий зовнішній вигляд протягом тривалого періоду використання;
  • легкість ‒ матеріал досить легкий, щоб використовуватися для взуття (слід зазначити, що промаслений нубук відрізняється великою вагою через тривалий вплив просочення;
  • вологостійкість – навіть звичайні види нубука відрізняються низьким рівнем гігроскопічності, промаслений нубук у цьому аспекті вирізняється ще більш визначними характеристиками;
  • приємна тактильність – оксамитова текстура дозволяє з комфортом користуватися як взуттям, так і меблевими предметами з нубуку;
  • гарний зовнішній вигляд – нубук відрізняється приголомшливою зовнішністю, саме тому італійські взуттєві майстри так полюбили цей матеріал.

 

Недоліки

 

До основних недоліків нубуку належать:

  • при тривалому використанні матеріал втрачатиме зовнішній вигляд через абсорбуючі характеристики шкіри, нубук слабо вбирає шкіру, проте регулярні промокання активніше навантажуватимуть шви і клей, внаслідок чого згодом виріб втратить свій зовнішній вигляд, проте цей недолік можна віднести до будь-якого типу взуття ;
  • нубук легше забарвлюється ніж традиційні види шкіри, тому чищення та догляду за матеріалом слід приділити особливу увагу;
  • чистка матеріалу здійснюється за допомогою спеціальної щітки, яка дозволяє ефективніше видалити забруднення і при цьому не пошкодити нубук;
  • вироби з нубуку сильніше накопичують статичну електрику;
  • висока вартість - нубук насамперед преміальний матеріал, тому така продукція буде по кишені далеко не кожному користувачеві;
  • складний догляд ‒ для догляду за нубуком слід використовувати різноманітні щітки та просочення, це не тільки складно, але й досить дорого.

Як доглядати: основні правила

 

Як і натуральна шкіра або замша, нубук також вимагає від власника досить серйозного ставлення до догляду. Саме таким чином вироби з нубуку зможуть прослужити дуже тривалий час, при цьому зберігши красивий і презентабельний зовнішній вигляд.

 

Чистити нубук слід за допомогою спеціальних засобів для чищення і розчинників. При цьому слід додатково перевірити, чи підходять саме для вашого виду нубука.

Доглядати нубук влітку одне задоволення. У суху погоду нубук необхідно лише протирати від невеликих плям та забруднень. Дуже важливо чистити матеріал регулярно, не залишаючи на ньому плям після використання. Згодом забруднення буде складніше вивести.

Догляд за нубуком взимку, восени чи навесні значно ускладнюється. Якщо взуття регулярно промокає, дуже важливо витягнути устілки після використання, оскільки вони сильно абсорбують вологу. Внаслідок її впливу зовнішній вигляд виробу швидше втратить свою красу. Забруднення необхідно чистити одразу (у деяких випадках доведеться використовувати мило з водою).


Особливу увагу слід приділити провітрюванню. Після промокання виріб із нубуку має бути висушений протягом 24 годин. В іншому випадку взуття може втратити свою форму.

Взуття з нубуку зберігається в місці, що добре провітрюється. Слід подбати про те, щоб навколо було мало вологи, оскільки через це матеріал може втратити свій колір, або на ньому може з'явитися пліснява. Якщо у вас будинок система теплої підлоги, то не залишайте взуття на ньому. Використовуйте спеціальні підставки. В іншому випадку, ви ризикуєте значно зменшити термін експлуатації підошви виробу.


Яке просочення найкраще використовувати?

 

Після використання спеціальних засобів для чищення пори нубука відкриваються, що робить матеріал більш гігроскопічним. Саме тому для більш тривалого використання найкраще просочити матеріал спеціальними речовинами для закриття. Як правило, для більшої ефективності просочення можна використовувати двічі. Однак перед другим застосуванням дайте матеріалу висохнути.

 

Якщо взуття вироблялося за технологією Gore-Tex, слід використовувати спеціальне просочення. В іншому випадку підійде просочення для звичайного вигляду шкіри.

Використання просочення дозволить вам розраховувати на:

  • менший рівень поглинання води;
  • додатковий захист від зношування;
  • красивий і блискучий вигляд.

Вироби із нубуку дійсно дуже красиві. Однак тільки у ваших силах зберегти цю красу на триваліший період часу.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 15.03.2021