роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Пальтова тканина: види, характеристики та властивості матеріалу2022-12-27Пальто – різновид жіночого та чоловічого гардеробу, який з давніх часів набув своєї популярності серед населення і досі тримає високі позиції серед по
Пальтова тканина: види, характеристики та властивості матеріалу

Пальтова тканина: види, характеристики та властивості матеріалу

Історія виникнення пальто йде далеко в середні віки, тоді назвою «пальто» прийнято було називати відріз тканини, найчастіше вовняної, з прорізами з боків для рук. Пальто стало похідним від популярних накидок і плащів і міцно закріпилося серед покупців. Пальто стало універсальним атрибутом верхнього одягу, воно мало рукави, на відміну від плаща, що робило його теплішим і комфортнішим, за бажанням, пришивали ще й капюшон.

Перше пальто, яке надалі і стало прототипом тих пальт, які шиють зараз, було створено в Іспанії в 17 столітті. Тоді це був лише плащ з капюшоном і вважався одягом для селян.

Після закінчення часу, первісний вигляд пальта змінювався, багато представників знаті замовляли собі індивідуальне пошиття і додавали до нього свої родзинки. Такими загальними зусиллями на початку 19 століття з'явилися класичні фасони пальто, які користуються популярністю і зараз.

Сфера застосування пальтової тканини


Пальтова тканина – досить великий спектр тканин. Відмінною рисою всіх цих тканин є їхня здатність зберігати тепло. Високий рівень теплоізоляції дозволяє пальтовій тканині використовуватися для пошиття як осіннього одягу, так і зимових пальт.

Крім найважливішої своєї характеристики як теплоізоляція, пальтові тканини мають інші важливі особливості, а саме:

  • Зносостійкість. Так як пальтові тканини найчастіше використовують для пошиття верхнього одягу, вона повинна бути стійкою до будь-яких температурних перепадів, легко переносити дощ і сніг і підходити для щоденного використання.
  • Пружність та еластичність. Пальтова тканина дуже еластичний і приємний матеріал, вона добре драпірується, не заламується і не створює складок.
  • Мала зминання. Мала зминання теж є однією з переваг пальтових тканин. Дуже важливо, щоб пальто добре тримало форму, не сминалося після носіння і не утворювало заломів.
  • Великий спектр тканин та кольорів. Пальтова тканина має на увазі великий спектр тканин і забарвлень. Залежно від складу пальтова тканина може бути чисто вовняною, кашеміровою, бавовняною. Залежно від фасону пальта та сфери його застосування можна підібрати пальтову тканину на будь-який смак. Також пальтова тканина добре переносить фарбування, що також дозволяє підібрати максимально бажаний відтінок для свого майбутнього пальта.

 

Які бувають пальтові тканини?


Пальтова тканина – це величезний діапазон тканин. Залежно від складу найпопулярнішими пальтовими тканинами вважаються вовняні та бавовняні.

Напевно, найбільшим розділом пальтових тканин є вовняні пальтові тканини. Спочатку, починаючи з 17 століття, пальтова тканина виготовлялася з вовни овець і була виключно вовняною. Зараз же вовняні тканини з яких можна пошити пальто дуже багато і відрізняються вони в основному технологією переплетення ниток, але загальними характеристиками які їх поєднують так і залишається щільність і високі характеристики теплозбереження.

 

Найпопулярнішими вовняними тканинами для пальта є:

  • Кашемір – дуже м'яка та ніжна до тіла тканина. Незважаючи на те, що кашемір – це тонка тканина, вона дуже тепла і може використовуватися навіть при пошитті зимового верхнього одягу.


Кашемір – це тканина зіткана з вовни та пуху гірських кіз, що живуть у північних регіонах Індії та Китаю. Сама назва «кашемір» походить від назви області Кашмір на північному заході півострова Індостан. Натуральний кашемір із шерсті відноситься до дорогих тканин, тому що шерсть для створення цієї тканини вищипують або вичісують вручну і лише під час линяння гірських кіз навесні. Основною особливістю вовняної тканини кашеміру є те, що вона може бути навіть зовсім прозорою - але при цьому дуже теплою і зігріваючою. Найчастіше кашемір із вовни використовується при пошитті зимового чи осіннього пальта, теплих шалей, кофт, гольфів. Тканина завжди виглядає дуже представницько та дорого, саме через це її часто у своїх колекціях використовують дизайнери світових будинків моди. Ціна на кашемір може бути дуже різна, виходячи з кількості доданих до неї складових.

  • Букле - це найпоширеніша і модна пальтова тканина в останні роки. Найчастіше пальто з букле має попит у представників молоді. Букле – це строкатий текстильний матеріал, що зовні нагадує баранчика. Букле має фактурну поверхню, що робить його таким привабливим для покупців. Найчастіше букле - це штучний матеріал, до складу якого входить мохер або акрил.
  • Креп. Креп зараз теж дуже популярний серед виробників. Майже у кожній колекції можна знайти моделі пальта із крепу. Головною особливістю пальта з крепу є їхня еластичність і розтяжність. Креп - напіввовняна тканина з додаванням віскози або капрону, саме ці вторинні складові дозволяють тканини тягнутися і не заламуватись. Також, пальта з крепу добре драпіруються, що дозволяє легко створити унікальний дизайн.
  • Драп. Досить специфічна пальтова тканина, відрізняється своєю щільною текстурою. ой і важкою вагою. Виготовляється з вовни, але іноді можна зустріти і суміші.

 

Бавовняна пальтова тканина. На відміну від вовняних пальтових тканин, бавовняні пальтові тканини найчастіше використовують для пошиття літніх накидок, піджаків та демісезонних пальт. Бавовняні тканини користуються меншою популярністю серед покупців. Найпоширенішими бавовняними пальтовими тканинами є:

Вельвет. Тканина, що має характерний фактурний рубчик. Часто використовується для пошиття демісезонних пальт та піджаків.
Молескін. Щільний і досить важкий матеріал, виробляється за технологією сатинового переплетення. Найчастіше з нього шиють піджаки та кардигани.

 

Як вибрати пальтову тканину?


Пальто - річ яка може бути універсальною в будь-який сезон і за будь-якої погоди, головне правильно підібрати тканину з якої вийде ідеально підходить верхній одяг. Різновидів пальтової тканини дуже багато, в залежності від призначення та сезону можна виділити кілька пунктів, яким необхідно слідувати при виборі, а саме:

  • Сезон, для якого буде пошито пальто. Зрозуміло, що якщо потрібно вибрати пальтову тканину для зимового або пізнього осіннього сезону, то краще вибирати вовняну або напіввовняну тканину. Пальто такої тканини буде досить щільним, добре зберігатиме тепло і зігрівати зсередини і не пропускати холодне повітря. Ідеальними вовняними та напіввовняними тканинами в цьому випадку стануть кашемір, габардин, букле, креп і драп.
  • Якщо ж хочеться пошити щось демісезонне або навіть літнє, то краще підбирати бавовняні тканини без додавання вовни. Такі тканини допоможуть створити приємні та затишні відчуття восени, але при цьому не створюють парникового ефекту. Хорошим вибором у цьому випадку стануть вельвет, діагональ, молескін.
  • Зовнішній вигляд тканини. Залежно від різновиду пальтової тканини змінюються і її зовнішні характеристики, якщо хочеться пальто з м'якої і приємної на дотик тканини краще вибирати тканину кашемір, креп, габардин, якщо ж хочеться більш фактурне пальто, то незмінними варіантами в цьому випадку стане : букле (Лідер продажів останніх років), вельвет, ангора.
  • Цінова політика. Цінова політика в даному випадку залежить від виду тканини і складових, що входять до її складу. Так, якщо ми говоримо про найдорожчу тканину, то це звичайно ж натуральний кашемір із вовни. Його ціна буде досить високою. Але зараз виробляють велику кількість напівнатуральних тканин, у тому числі і кашеміру, до складу яких входять синтетичні волокна, що допомагає знизити ціну майже в кілька разів. І дуже часто саме наявність синтетичних волокон допомагає поліпшити основні характеристики тканини і при цьому знизити ціну.

 

Чим відрізняється пальтова тканина від драпу?

 

Драп – найщільніша тканина серед усіх видів пальтових тканин. Основною і головною відмінною рисою драпу від інших пальтових тканин є її висока щільність і тяжкість. Пальто з драпу дуже теплі, важкі та повітронепроникні.

Раніше драп часто використовувався для пошиття військових пальт та армійської форми. Особливе переплетення ниток та щільного прилягання створює міцний та важкий матеріал.

Як визначити якість пальтової тканини

 

Пальтова тканина - досить поширений і різноманітний товар, видів пальтової тканини дуже багато і іноді дуже важко визначити її якість. Існує кілька важливих критеріїв, на які варто звернути увагу при виборі пальтової тканини:

  • Ціна. Ціна на гарну та якісну пальтову тканину, як і на інші товари, не може бути низькою. Чим якісніша була сировина з якої виробили тканину, тим вищою буде її ціна.
  • Наявність синтетичних матеріалів. Вибираючи тканину для пальта необхідно обов'язково звертати увагу на склад. Якщо ж є синтетичні матеріали, то неодмінно потрібно дізнатися про якість цієї сировини. Адже якщо сировина була низької якості, то, швидше за все, таке пальто не прослужить довго.
  • Барвники, які використовувалися для фарбування тканини. Неякісні барвники можуть негативно вплинути не тільки на сам виріб, а й на здоров'я людини. Найчастіше саме неякісні барвники використовувані при фарбуванні тканини надалі можуть викликати алергічні реакції, шкірні висипання і т.д.
  • Фактура тканини. Як не дивно, але саме навпомацки можна беззастережно визначити якість матеріалу. Якщо пальтова тканина електризується, змінюється і неприємна на дотик - краще таку тканину не брати.

 


Правила догляду за матеріалом

 

Чищення пальта та пальтової тканини – досить індивідуальний процес. Найкращі рекомендації можна завжди знайти на бирці самого виробу або рулону тканини, основними ж порадами по догляду можна виділити такі:

  • По можливості, пальто з пальтової тканини краще все-таки чистити у спеціальних хімчистках, де зможуть надати кваліфікований догляд.
  • Якщо можливості здати пальто в хімчистку немає, прати його краще вручну, а не в пральній машині. Температура води бажано має бути 30-40 градухів. По можливості, річ має стекти самостійно без віджиму.


Прасувати такі речі потрібно дуже акуратно з використанням відпарювача.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 26.10.2020