роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Шотландка – це тканина, яка має характерний принт у клітину на лицьовій поверхні.2021-07-21Шотландка – це тканина, яка має характерний принт у клітину на лицьовій поверхні.
Шотландка – це тканина, яка має характерний принт у клітину на лицьовій поверхні.

Шотландка – це тканина, яка має характерний принт у клітину на лицьовій поверхні.

Історія появи матеріалу

Шотландка – це тканина, яка має характерний принт у клітину на лицьовій поверхні. Полотно було винайдено кілька століть тому, але досі не втратило популярності та актуальності.

 

Унікальна тканина шотландка з'явилася багато років потому, а попередників було полотно під назвою «тартан», винайдене ще в четвертому столітті. Тканина з візерунком у велику клітку використовувалася для виготовлення кілта. У той час традиційний шотландський кілт мало був схожий на сучасний, тому що виготовлявся у вигляді довгого пледу. Зріз полотна щільно обертали навколо талії, а вільний кінець перекидали на плечі. Таким чином, шотландські воїни без проблем могли воювати, тренуватися чи просто пересуватися без скутості рухів.

Особливої популярності тканина шотландка набула в середині 19 століття. Матеріал, за рахунок цінової доступності, зовнішньої привабливості, а також позитивних властивостей, став масово використовуватися для пошиття одягу та предметів побутового текстилю. Тканина у велику клітину відмінно поєднується з іншими матеріями, легка у обробці та проста у догляді. Такий текстиль став чудовою основою для пошиття повсякденних жилетів, ділових костюмів та ошатних суконь. Трохи пізніше, шотландка стала використовуватися при пошитті шкільної форми не лише на території Шотландії, а й у всьому світі. Навіть в Україні ще кілька років тому можна було зустріти школярок у симпатичних плісированих спідницях та сарафанах у велику клітку.

Основні види та властивості шотландки

 

Прийшовши до текстильного магазину, очі розбігаються від асортименту полотен. Особливо дивує вибір тканини шотландка, яка відрізняється не тільки за складом та забарвленням, але й призначенням. Згідно з методом застосування, шотландка буває:

 

  • Для суконь. Вид текстильного матеріалу, у складі якого переважна кількість натуральної бавовни. Цей рослинний матеріал створює екологічно чисті та легкі полотна, які чудово контактують зі шкірою. Шотландка на основі бавовни відмінно пропускає повітря, дозволяє шкірі повноцінно дихати і не викликає алергічні реакції. Також повітряна структура полотна не провокує складнощів у обробці, легко зшивається самостійно або за допомогою швейної машини;
  • Для костюмів. До складу такої шотландки прийнято використовувати натуральну вовну, яка сприяє утриманню первісної форми та зовнішнього вигляду на довгі роки. Щоб трохи здешевити полотно, а також покращити властивості та спростити догляд, до складу матеріалу стали додавати синтетику. Костюмна шотландка добре пропускає повітря, відмінно підлаштовується під тіло та підтримує комфортну температуру. Костюми, жилети, спідниці та штани з полотна шотландка чудово підходять для використання в холодну пору року, особливо взимку.

 

Матеріал, крім складу також може ділитися на види в залежності від кольору. Цікавий факт: у Шотландії створено спеціальний реєстр, який налічує понад 6000 кольорів. Але не всі вони використовуються при виготовленні текстилю, оскільки не є популярними та поширеними. Найбільш популярними кольорами тканини шотландка є:

 

  1. ★ Каледонія. Найпоширеніше забарвлення матеріалу. Шотландка є червоним полотном з поздовжніми зеленими, синіми і білими смугами. Іноді візерунок може доповнюватись нитками зеленого кольору. Традиційна тканина використовується для пошиття національних костюмів, ошатних оздоб, а також повсякденного одягу.
  2. ★ Принц Уельський. Є нейтральним сірим полотном, на якому розташовані смуги темно сірого кольору. Найчастіше застосовується для пошиття чоловічих костюмів та жилетів.
  3. ★ Мадрас. Тканина шотландка в кольорі мадрас може мати будь-які колірні рішення. Відмінною рисою є асиметричність ліній на лицьовій поверхні.
  4. ★ Роял. При виготовленні полотна використовується яскраво червоне тло, на якому унікально виглядають контрастні смуги чорного і білого кольору.
  5. ★ Бербері. Завдяки знаменитому дизайнеру цей вид шотландки став найбільш знаменитим і знаковим у світі модної індустрії. Бербері є бежевим полотном з клітинами з червоної, чорної і білої нитки. Використовується як для пошиття одягу, так і для виготовлення різноманітних аксесуарів (сумок, гаманців, візитниць, гумок на волосся, хусток тощо).

 

Де застосовують шотландку?

 

За рахунок різноманітності ниток, які можуть входити до складу полотна, матеріал шотландка є відносно універсальною тканиною. Нерідко тканина стає основою пошиття предметів гардеробу. Сукні, спідниці, сарафани, жилети, костюми для пошиття всіх цих виробів можна використовувати шотландку.

Більш щільні тканини, у складі яких є натуральна вовна, використовуються для пошиття пальто, курток і світшотів. Такі предмети гардеробу відмінно сприяють розігріву в холодну пору року. При цьому дещо полегшені вовняні тканини можуть стати в нагоді для пошиття утеплених спідниць і штанів на зимовий період.

Незмінним хітом вже декілька десятиліть є щільні фланелеві сорочки з принтом шотландки. Універсальний предмет гардеробу однаково привабливо виглядає як  на чоловіках, так і на дівчатах. Доповнити стильний образ вийде синіми джинсами класичного крою.

Мило і привабливо виглядають дитячі костюми з картатого полотна, які перетворюють дітей на маленьких лордів і принцес. Як аксесуар часто використовують берети і капелюшки з тканини шотландка різного забарвлення.

Шотландка із синтетичним складом часто застосовується для пошиття предметів побутового текстилю. Полотно стає основою виготовлення пледів, покривал, накидок і навіть штор.

 

Основні особливості виробництва тканини в клітину

 

Спочатку картате полотно виготовляли з натуральної вовни, яка займала 100% складу. Але починаючи з середини 20 століття, матеріал змінився і до складу стали додавати різні волокна. Використання рослинних та синтетичних волокон позитивно позначилося не тільки на ціні матеріалу, а й відбилося на експлуатаційних властивостях.

Зараз на прилавках текстильних магазинів можна зустріти шотландку із вмістом віскози, бавовни, льону та поліестеру. Варто відзначити, що комбіновані напіввовняні полотна є найбільш популярними і поширеними у використанні. Такі тканини добре зберігають форму, цілісність і привабливість довгі роки.

Плюси та мінуси матеріалу

 

Матеріал шотландка вже багато років не втрачає актуальності серед модних дизайнерів та комбінатів масового виготовлення одягу. Тканина має відмінні експлуатаційні характеристики і хороший склад, який не шкодить здоров'ю людини і чудово контактує зі шкірою.

 

Серед плюсів матеріалу, насамперед, варто відзначити склад шотландки. Натуральна вовна, бавовна, льон та віскоза ідеально підходять для пошиття одягу. Тканина з додаванням синтетики надовго зберігає привабливість, знаходить еластичність і досить проста у використанні.

Мінусів у текстилю мало, але все ж таки варто відзначити знову-таки вовняний склад. Натуральна вовна вимагає акуратності, як при носінні, так і у догляді. При пранні в гарячій воді одяг з шотландки може зсідатися, а також призвести до утворення ковтунців. При цьому матеріал з натуральної вовни є чудовим середовищем для утворення та розмноження бактерій.

 

Властивості матеріалу

 

  1. ★ Щільність. Матеріал має високий рівень щільності, тому часто використовується для пошиття пальт, кардиганів та костюмів. Особливо ця властивість важлива для жакетів та піджаків, які завдяки щільності шотландки надовго зберігають форму та не схильні до втрати первісного зовнішнього вигляду.
  2. ★ Універсальність. Шотландка, залежно від складу, можна використовуватися у багатьох сферах життєдіяльності людини. Наприклад, вовняні полотна відмінно носяться у вигляді костюмів і пальто. При цьому тканини з рослинним складом можна використовувати при пошиття светрів, суконь, спідниць та сорочок. Шотландка із вмістом синтетики стане оптимальним варіантом для пошиття предметів побутового текстилю.
  3. ★ Міцність. Високий рівень міцності, яким може похвалитися шотландка, дозволяє тканині бути витривалою та не схильною до механічних пошкоджень.
  4. ★ Різноманітність кольорів. Існує безліч кольорів шотландки, які доречні як для пошиття одягу, так і при виготовленні предметів побутового текстилю.
  5. ★ Повітропроникність. Плетена тканина добре пропускає повітря і дозволяє шкірі повноцінно дихати.

 

Рекомендації щодо догляду

 

Так як до складу класичного варіанта тканини шотландка входить натуральна вовна, перед пранням потрібно ознайомитись з основними рекомендаціями щодо безпечного догляду. Як правило, прати такі речі варто руками або у пральній машині на делікатному режимі. Тканини, склад яких доповнений синтетикою, варто прати в машині за температури води не більше 30 градусів. При цьому найкращим варіантом миючого засобу стане порошок або гель із універсальним впливом.

 

Шотландку з бавовни або віскози можна прати руками, так і в пральній машині. Рекомендована температура води становить близько 40 градусів.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 07.06.2021