роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Властивості, особливості та недоліки нейлону2022-11-0827 жовтня 1937, Нью-Йорк. На всесвітній виставці DuPont був представлений новий винахід, на вході до зали всіх зустрічав дванадцятиметровий манекен у
Властивості, особливості та недоліки нейлону

Властивості, особливості та недоліки нейлону

Це було несподівано, тому що компанія спеціалізується на виробництві пороху. У перший же день нейлонові панчохи викликали фурор, їх виробляли і продавали з неймовірною швидкістю, обіг цих виробів на день становив близько мільйона продажів. Жінки були в захваті і говорили про панчохи "тонше павутиння і міцніше сталі". А потім настала друга світова війна, панчохи перестали виробляти, а нейлон призначили стратегічним матеріалом. Чому? З нього робили парашути для військових, які коштували вп'ятеро дешевше, ніж шовкові, і легко вміщалися у компактний ранець. Це було становлення затребуваності нейлону.
Як виробляють нейлон?
У 1935 році вчений хімік Уоллес Хьюм Карозерс зміг вирішити нелегке завдання. Він синтезував полімер із великою молекулярною масою. Речі, що вийшла, дали робочу назву - поліамід 6,6 (нейлон). По суті це пластик, розтягнутий на волокна.
Нині ж виробництво відбувається у кілька етапів:
синтезують сировину полімер;
полімер розтягують, поки не отримають тонке та міцне волокно;
отримані волокна скручують на бобіну.
Готові волокна можуть бути використані як окрема основа для тканини, або як складова частина сумішевого матеріалу. Волокна потрапляють на ткацькі верстати, де з них роблять саму тканину. Залежно від типу плетіння або товщини вироби з нейлону можуть відрізнятися за властивостями.
Різновид нейлонових матеріалів
Ріп-стоп - це високоміцна тканина, відрізняється від інших міцних тканин, тим, що плетуть її разом з армованою пряжею. Основний напрямок матеріал, екстремальні види спорту, спецодяг для полювання та риболовлі.
Кевлар - як би це не звучало, але він теж відноситься до сімейства нейлонових і відрізняється лише одним атомом. Винайдений він був у тій самій корпорації DuPont у 60-х роках. Міцність кевлару в сотні разів перевершує нейлон, але і вагу має не малу. Використовується переважно у військових цілях, адже кевлар може зупинити пістолетні кулі (не всі).
Поліестер – один із найчастіше використовуваних сучасних матеріалів, який призначений для створення синтетичних тканин різних видів. Матеріал почали активно використовувати лише на початку 60-х років 20 століття. Крім пошиття одягу його часто застосовують для виробництва упаковки, збірних конструкцій і т.д.
Спандекс – повністю синтетичний матеріал, за основу якого береться нейлон, ацетат та інші полімери. Цей легкий, еластичний матеріал використовується у багатьох сферах, починаючи від оббивки меблів та закінчуючи медичними рукавичками.
Таслан - відносно недавній винахід, головна відмінність від інших тканин, має "основу, що дихає", що дозволяє виробляти з нього куртки. Також виготовляється з використанням нейлону та спеціального покриття, що й дає йому дивовижні властивості.
Джордан – легка синтетична тканина, оброблена поліуретановим та вологовідштовхувальним просоченням, використовується при пошитті верхнього спортивного одягу, курток, штанів та комбінезонів. Тканина виготовлена з дрібновізурунчастим переплетенням, за рахунок чого має характерний поверхневий малюнок.

Велсофт – міцна тканина, на основі якої є поліаміда. Для синтетичних виробів нового покоління було розроблено та протестовано нову технологію виробництва надтонких волокон з максимальним діаметром 0,06 міліметрів. Якщо розшарувати кожну початкову нитку, на основі яких зроблено синтетичні матеріали, вона складатиметься з 8-25 мікроволокон. Тобто вони в десятки разів тонші за бавовну, вовну або натуральний шовк.
Який одяг є з нейлону?
Оскільки нейлон універсальний, з нього виготовляється багато чого:

куртки;
панчохи;
спортивний одяг;
купальники;
сукні;
блузки;
сорочки та багато чого іншого.
Куртки з такого матеріалу не пропускають воду та холод, панчохи зберігають первісний вигляд та не пропускають холод. Купальники зберігають форму, а сукні та блузки легкі. Також дуже популярні плащі з даного матеріалу. Для виготовлення одягу використовують суміш нейлону та інших тканин, у чистому вигляді із синтетичного матеріалу роблять повідці для собак, парашути, рюкзаки, екіпірування для солдатів, термобілизну та багато іншого.
Де переважно застосовують нейлон?
Нейлон в основному використовується для виготовлення парашутів. Легкий і міцний, він без проблем вміщується в рюкзаку і відмінно підходить для цього завдання. Технологія виготовлення парашута:
Нейлонова тканина, потрапляючи на завод, проходить спочатку світловий стіл, щоб виявити неоднорідне вплетення.
Якщо дефектів не виявлено, невелику частину тканини відправляють на спеціальний апарат. Там тканину розтягують для перевірки міцності партії.
Якщо тканина витримала необхідне навантаження, її направляють до лазера, де він вирізує деталі парашута.
Як тільки все готово, деталі потрапляють до швачки, яка зшиває їх нейлоновою стрічкою.
Потім парашут потрапляє до іншого цеху, де робітники перевіряють шви.
Після цього швачка нашиває нейлонову стрічку, щоб закріпити “клин”. На одному з кінців клина швачка робить петлю, щоб просмикнути в неї "стропу", 60 таких строп з'єднують 60 клинів купола із системою парашутиста.
Потім нейлонові стропи намотуються на котушку та розтягуються. Це робиться для того, щоб працівник міг відміряти 4,5 м та обрізати його під кутом. Потім кожна стропа кріпиться разом із клином, за допомогою морського вузла, який, перебуваючи в повітрі, ще сильніше стягується. Процес закріплення строп із клинами займає близько двох годин. Як тільки процес закінчено, парашут готовий до продажу та експлуатації. Також нейлон використовують у спорті та туризмі. З нього виготовляють куртки, рюкзаки, чохли непромокаючі різного призначення, тенти, намети, троси, мотузки та інше екіпірування для туризму. Для екстремальних видів спорту, а також робіт використовують спеціальні просочення для такої тканини.
Властивості нейлону
Оскільки нейлон був винайдений як альтернатива натуральному шовку, гладкі волокна дають йому блиск, схожий на шовк. Дана матерія легко забарвлюється та довго зберігає фарбу. Виділяють такі основні властивості, як:
термостійкість (до 200 ° С);
міцність;
легкість;
зносостійкість;
стійкість до механічних пошкоджень та хімічних речовин;
еластичність та пружність;
незмінність;
стійкість до гниття.

Це якщо говорити про саму нейлонову тканину, а що щодо одягу з нейлону? Одяг з нейлону не гниє, майже не пропускає воду, міцний і довговічний, при намоканні швидко висихає, не пропускає холод, але і не випускає тепло, внаслідок чого може статися парниковий ефект при взаємодії зі шкірою.
Як і в будь-якого матеріалу, у нейлону є свої недоліки. Основний з них – гідрофобність, що призводить до дискомфорту, роздратування, може спровокувати алергічні реакції. Також (як не дивно) йому властиво накопичувати статичну енергію. При дії сонячних променів нейлон стає крихким, а при температурі 200°С починає плавитися. Слабкий нейлон і перед хімічним впливом.
Особливості догляду
Нейлон відносять до довговічних полімерів, але вони можуть втратити зовнішній вигляд і міцність під впливом побутових чинників. Перше і найголовніше – температура. Вже за 100 градусів структура поліамідних виробів порушується, вони втрачають свою міцність. Це ускладнює завдання з догляду, а також властивість вбирати жир. Маслянисту пляму з поверхні тканини важко вивести, оскільки прання гарячою водою неприпустиме, а органічні розчинники порушують структуру полотна.
Властивість вбирати шкірний жир і піт, що погіршує зовнішній вигляд. Як говорилося раніше, нейлонова тканина руйнується при впливі ультрафіолету, тому банери, тенти, намети і т.п. з нейлону довго не прослужать. Щоб вироби, що містять поліамід, довше зберігали товарний вигляд, бажано максимально оберігати їх від сонця та якомога частіше прати у прохолодній воді.
Якщо на виробі з'являється жирна пляма, бажано його відразу ж промокнути серветкою і посипати адсорбентом, наприклад, зубним порошком, пудрою і т.п. Всі ці рекомендації відносяться і до тканин, що містять нейлон. Прати нейлонові вироби потрібно окремо від інших речей.Температура води має бути не вище 30 градусів, а в миючих засобах неприпустимий вміст хлору. Можна використовувати ручний або машинний режим, але без автоматичного сушіння.
Випрану річ потрібно розправити і повісити в тіні, подалі від нагрівачів. Немає потреби в прасування нейлонових речей, але за бажання можна пропрасувати річ з вивороту в режимі "синтетика".
Цікаве
Вчений, котрий створив саме волокно, так і не дожив до фурору свого дітища. Уоллес (науковець), страждав від психічних розладів, і неохоче хотів працювати на Dupont. "Він завжди був сам, але науці віддавався повністю" - так говорили про нього колеги. Якось зустрів Карозерс Уоллес своє кохання. Але вона була одружена. Вони зустрічалися якийсь час, вона розлучилася з чоловіком, але мати Уоллеса була проти таких стосунків, розлучення було важким.
9 квітня 1937 року його знайшли мертвим у власній квартирі, ознак бійки чи крові не було, також як і фізичних ушкоджень тіла. Слідчі знайшли лише порожню склянку, залишену на столі. Після допиту всіх знайомих Уоллеса, з'ясувалося, що одному зі своїх друзів він показував невигадливий кулон з ціаністим калієм. Можливо, це було самогубство.
 

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 16.12.2020