роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Трикотаж жатка - що це за тканина, види та властивості матеріалу2021-10-05Матеріал жатка - це унікальна тканина, при виготовленні якої застосовується особливий метод переплетення волокон.
Трикотаж жатка - що це за тканина, види та властивості матеріалу

Трикотаж жатка - що це за тканина, види та властивості матеріалу

З кожним роком запити покупців зростають, а це позитивно впливає на попит. Самостійно шити одяг чи предмети побутового текстилю тепер не розкіш, а можливість виділитися на тлі решти та створити справді незвичайний виріб. Саме тому виробники намагаються виготовити все більше тканин. Одним із найбільш популярних полотен, який не втрачає актуальності вже багато років є трикотаж жатка.

Що за матеріал жатка?

Матеріал жатка - це унікальна тканина, при виготовленні якої застосовується особливий метод переплетення волокон. В результаті утворюється текстиль із шорсткою поверхнею та незвичайною текстурою. З зовнішнього боку тканина ніби м'ята, що викликає особливий сплеск уваги. Таке полотно має не тільки відмінні властивості та експлуатаційні характеристики, але й має привабливий зовнішній вигляд.

Найбільшою перевагою полотна жатка є максимально простий метод догляду. За рахунок привабливого жатого зовнішнього вигляду, тканина зовсім не потребує прасування, а прати речі можна самостійно в домашніх умовах.

Тканина популярна як під час пошиття одягу, так і при виготовленні предметів побутового декору. Часто можна зустріти костюми з полотна жатки на театральних артистах, акторах кіно та танцювальних гуртах. У повсякденному житті також можна зустріти багато варіантів застосування матеріалу. Наприклад, полотно жатка може стати чудовою основою для пошиття розкішних блуз, ошатних кофтинок і навіть суконь. Тканина має відмінні властивості, які значно спрощують не тільки використання тканини, але й догляд за нею.

Вперше тканина була виготовлена нещодавно, лише у вісімдесятих роках минулого століття. У період дефіциту тканина з незвичайною зовнішньою фактурою швидко завоювала популярність і визнання покупців. На розкішну тканину звернули увагу знамениті дизайнери, створюючи все частіше з неї власні модні колекції. Жатка настільки універсальна у використанні, що запросто зустріти її навіть у вигляді хусток і ошатних шалей.

Особливості виробництва

Спочатку полотно жатки виготовлялося тільки з ниток натурального шовку. Найтонші волокна з кокона тутового шовкопряда піддавалися спеціальній обробці, а потім щільного скручування особливим методом, що дозволяло отримати тканину зі стиснутим ефектом. Таке полотно мало шорстку поверхню, але все одно залишалося приємним і незвичайним на дотик. Але через використання натуральних шовкових ниток полотно було практично недоступним для звичайного покупця, а використовувалося тільки для пошиття справді дорогих і неординарних речей. З часом, щоб здешевити полотно жатка, і зробити його доступним для всіх клієнтів, склад тканини дещо змінився. Крім шовкового варіанта, у продажу можна зустріти види тканини з натуральної бавовни, синтетичного поліестеру та навіть вовни.

При створенні полотна відбираються тільки тонкі нитки, які потім піддаються багаторазовому скручування. Такий спосіб виготовлення полотна називається «крепом». В асортименті сучасних інтернет-магазинів можна зустріти великий асортимент тканин, які мають креповий метод виготовлення.

Тонкі нитки при створенні полотна жатки дозволяють текстилю набути особливого рівня легкості, м'якості. Якщо порівнювати жате полотно з багатьма іншими креповими тканинами, то саме цей варіант найбільше піддається драпіруванню і створенню привабливих хвиль на поверхні. Полотно досить просте в догляді і не вимагає особливих знань, але все ж таки тільки правильна експлуатація і очищення дозволяє надовго зберегти візуальний ефект пом'ятості.

Залежно від використовуваних ниток, матеріал креп жатка може мати різний склад і різну назву. При купівлі полотна варто звернути особливу увагу на етикетку, яка супроводжує текстильний виріб. Як правило, саме там виробник вказує точний склад та безпечний метод догляду.

Для досягнення ефекту жатої тканини можна використовувати різні методи. Це залежить тільки від складу полотна та використовуваних волокон. Наприклад, при створенні полотна з натуральних шовкових і бавовняних ниток ефект пом'ятості виникає при багаторазовому і особливо сильному скручуванні волокон.

Полотна, у складі яких є віскоза, синтетичні волокна поліестеру і натуральної бавовни, можуть піддаватися термообробці. Для створення ефекту пом'ятості на синтетичних тканинах може використовуватися спеціальне просочення із суміші поліуретану.

Основні види жатих тканин

  • Шовковий креп чи бавовняний. Найбільш популярне та привабливе полотно. За рахунок використання натуральних ниток при виготовленні тканина має високий рівень екологічної чистоти і абсолютно безпечна при контакті зі шкірою. При створенні відбираються тільки тонкі нитки, які при впливі багаторазового скручування створюють той неповторний ефект пом'ятості. Таке полотно через натуральний склад має неймовірну цінність, дорожче від інших видів. Рідко використовується для пошиття предметів побутового декору, частіше для створення індивідуального святкового вбрання;
  • Віскозне полотно. Матеріал створюється з віскози, що відноситься до штучних волокон. Для виготовлення волокон використовують нитки переробленої деревної целюлози. Полотно з м'ятою поверхнею має привабливий зовнішній вигляд, має відмінні властивості та експлуатаційні характеристики. Також варто зазначити, що ціна полотна жатка зі штучного матеріалу значно дешевша;
  • Синтетична тканина. Як правило, таким полотном вважається тканина, у складі якої є синтетичне волокно поліестеру. Матеріал найдешевший, легко очищується в домашніх умовах і не потребує спеціальних знань під час експлуатації. Тканина із синтетики досить груба і жорстка, щоб уникнути подразнення на шкірі, слід при пошитті одягу використовувати спеціальну підкладку. Ціна такої жатки найнижча на ринку;
  • Матеріал: Stone Washed. Спеціальний метод виготовлення такого синтетичного полотна забезпечує довговічність, високий рівень щільності, міцності та зносостійкості. При створенні полотна використовується поліуретанові волокна та спеціальне полівінілхлоридне просочення, які захищають тканину від впливу води та перепаду температур.

Як виглядає матеріал жатка?

Полотно жатка має неймовірно привабливий вигляд. Особливу поверхню із жатим ефектом легко відрізнити від інших декоративних полотен. Варто відзначити, що при правильній експлуатації та догляді, полотно не схильне до деформації та втрати цінного жатого ефекту. Така тканина універсальна, використовується як для пошиття предметів одягу, так і для створення виробів побутового текстилю.

Властивості тканини жатка

Матеріал жатка має величезну кількість позитивних властивостей і характеристик, завдяки чому вже багато років не втрачає актуальності та популярності. Особливо варто відзначити зносостійкість матеріалу. Незважаючи на те, що при виготовленні жатої тканини використовуються найтонші нитки, тканина має високий рівень міцності та щільності. Вона не схильна до деформації та втрати первісного зовнішнього вигляду. Також тканина легко і просто піддається догляду в домашніх умовах, що значно спрощує експлуатацію.

Плюси та мінуси матеріалу

Основними плюсами та перевагами тканини жатка є:

  1. Тканина не схильна провокувати алергічні реакції та подразнення на шкірі. Важливо лише пам'ятати, що полотно із синтетичних волокон досить грубе та жорстке, тому варто при пошитті одягу використовувати спеціальну текстильну підкладку;
  2. Матеріал жатка легко піддається впливу синтетичних барвників, тому в асортименті можна зустріти абсолютно будь-який відтінок;
  3. Полотно жатка має задоволений рівень довговічності та зносостійкості;
  4. Текстильний матеріал, залежно від складу, може мати особливо високу або прийнятну ціну;
  5. За рахунок особливої текстури на зовнішній поверхні, полотно не схильне до зминання і не вимагає додаткового прасування;
  6. Широкий асортимент продукції та текстилю жатка можна зустріти у всіх інтернет-магазинах та оптово-роздрібних точках продажу.

Серед недоліків матеріалу жатка варто віднести підвищену чутливість до вологості. Але це не стосується синтетичних полотен, які покриті спеціальним просоченням з полівінілхлориду. Також до недоліків варто віднести надто високу ціну за один погонний метр текстилю з натурального шовку, для деяких покупців вартість може здатися надхмарною.

Рекомендації щодо догляду

Перед пранням виробів з тканини жниварки слід заздалегідь вивчити інформацію, яка наведена на етикетці. Там виробник вказує точний склад полотна, а також найбезпечніші методи догляду. Наприклад, полотно на основі натурального шовку слід прати руками за температури води не більше 30 градусів. Найкраще використовувати рідкі миючі засоби з м'яким впливом.

При пранні бавовняних і синтетичних полотен тканини жатки можна вибирати ручний або автоматичний метод очищення, рекомендована температура становить 40 градусів. Також варто застосувати порошок або гель із компонентами м'якого впливу.

Прасувати вироби з полотна жатки не потрібно, поверхня з характерним зім'ятим малюнком може втратити привабливість та первісну форму.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 05.10.2021