роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Догляд за меблевою оббивкою з рогожки2021-07-21Натуральна, екологічно чиста тканина має надвисокий рівень міцності, що робить її незамінною під час виготовлення побутового текстилю.
Догляд за меблевою оббивкою з рогожки

Догляд за меблевою оббивкою з рогожки

Екскурс в історію

 

Рогожка - це одна з найдавніших тканин, яка використовується вже не одне століття. Натуральна, екологічно чиста тканина має надвисокий рівень міцності, що робить її незамінною під час виготовлення побутового текстилю. Наприклад, зараз існує маса аналогів із синтетичних та штучних волокон для виготовлення мішків. Раніше ж зберігати картоплю, моркву, крупи та інші сухі продукти можна було тільки в мішках з рогожки. Вироби із натуральних волокон перешкоджали процесу гниття та бродіння продуктів, залишаючи їх свіжими на довгий час. Також тканину використовували для виготовлення килимів, щільних скатертин та інших предметів житлового оздоблення. Простота та порівняльна дешевизна тканини особливо цінувалася жителями множинних сіл на території України.

Крім мішків, килимів та предметів побутового текстилю, тканина рогожка застосовувалася ще й як парусина для човнів. Щільний текстиль використовували для пошиття верхнього одягу, який використовувався для важких польових робіт. Незважаючи на різноманітність текстилю в сучасний час, рогожка все також користується популярністю та попитом у покупців. Матеріал відрізняється відмінними експлуатаційними характеристиками, надовго зберігає міцність та привабливий зовнішній вигляд.

Як виготовляють матеріал рогожка

 

Виробництво матеріалу рогожка, багато років існування, також змінилося. Раніше полотна виготовлялися руками, використовувався метод подвійного чи потрійного переплетення волокон. На поверхні утворювався характерний малюнок у вигляді шахівниці, завдяки чому матеріал знайшов високий рівень міцності та щільності. Як правило, рослиною, яка застосовувалась для виготовлення волокон, була рогожа, звідки й пішла характерна назва. Потім майстри використали липове лико. Згодом, рогожку стали виготовляти з натуральних волокон бавовни, льону, конопель і навіть вовни.

 

На сучасних комбінатах і фабриках існує безліч спеціалізованих верстатів, які з легкістю справляються з виготовленням полотен. Тонкі нитки переплітаються настільки щільно, що матеріал набуває особливого блиску на зовнішній поверхні. Щоб зробити рогожку дешевшою і значно покращити експлуатаційні характеристики, фахівці додають невелику кількість синтетичних ниток. Комбінована саржа значно подовжує термін служби готових полотен, має невелику еластичність та пружність.

Види тканини рогожка

 

Полотно рогожка ділиться на основні види, що відрізняються за такими критеріями:

  1. ★ Склад;
  2. ★ Щільність;
  3. ★ Призначення.

 

Відповідно до складу, рогожка може бути виключно натуральною або мати у складі комбінацію натуральних і синтетичних волокон. Як правило, визначити склад рогожки можна не тільки виходячи з інформації на етикетці, але і на вигляд. Полотна рогожки виключно з натуральних волокон мають характерний блиск на поверхні та підвищений рівень м'якості. При цьому комбіновані полотна, у складі яких акрил та поліестер, можуть похвалитися довговічністю та зносостійкістю.

Виходячи із щільності, тканина рогожка може мати середній та високий рівень. На цей фактор впливає кількість і товщина ниток, що використовуються при переплетенні.


Рогожка є універсальним полотном, особливо у світі. Якщо раніше тканина застосовувалася більше в побутовій сфері, то зараз легко зустріти в магазині костюм або брюки з рогожки. Більш тонкі тканини застосовуються для одягу, а щільніші використовуються для пошиття тари для зберігання овочів, виготовлення меблевої оббивки та скатертин і штор.


Де найчастіше застосовують

 

Найбільш поширеним методом використання рогожки є оббивка меблевого гарнітуру. Дивани, крісла, чохли на табурети – все це може мати м'яку, приємну та міцну поверхню завдяки рогожці. Текстиль відмінно гармонує з більш витонченими та вишуканими матеріалами, типу велюру або оксамиту. Багато дизайнерів комбінують матеріали з різною фактурою для створення чудового і справді унікального предмета інтер'єру. Рогожка для меблів має високий рівень міцності, не схильна до розривів та механічних пошкоджень. Досить легко очищається в домашніх умовах і не схильна залишати сліди від плям.

 

Не обійтися без рогожки під час виготовлення предметів домашнього текстилю. У будинках любителів екологічного стилю, а також кантрі, можна часто зустріти серветки, скатертини, штори, покривала з натуральної рогожки. Особливо популярна рогожка при пошитті багатошарових штор блекаут. Внутрішня сторона штор виготовляється з матеріалу рогожка, який легко піддається очищенню, драпіруванню та надійно блокує потрапляння зайвого сонячного світла до приміщення.

Одяг із рогожки виготовляли давно, але справді всесвітня слава до матеріалу прийшла з легкої руки знаменитої Коко Шанель. Дизайнер звернула увагу на полотно і створила із простого текстилю справді чудову колекцію жіночих оздоб. Зараз рогожка застосовується при пошитті спідниць, брючних ділових костюмів, фартухів і театрального вбрання.

Плюси і мінуси

 

Натуральний або комбінований матеріал рогожка має безліч позитивних якостей. Насамперед варто відзначити екологічну чистоту. Полотно з рослинних волокон легко розкладається в природі, не завдаючи шкоди ґрунтам та підземним водам. Також полотно не схильно провокувати алергічні реакції та подразнення на шкірі.

Переваги рогожки:

  • Відмінно пропускає повітря, дозволяє шкірі насичуватися киснем;
  • Має високий рівень міцності та щільності;
  • Надовго зберігає зовнішню привабливість;
  • Легко прати та очищати в домашніх умовах;
  • Просто піддається впливу барвників, не вигорає на сонці;
  • Добре тримає форму, не схильна до деформації;
  • Досить універсальна тканина, що використовується в багатьох сферах життєдіяльності людини;
  • Має порівняно невисоку вартість, доступну всім покупцям.

 

Серед мінусів варто відзначити, що тканина через особливий метод переплетення, здатна залишати зачіпки. Тому в квартирі, де проживає кіт або кішка, вироби та меблі з рогожки слід захистити від тварин.

Рекомендації щодо догляду

 

  1. ★ Прання. Прати рогожку можна руками або в пральній машині. Важливо не перевищувати температуру води понад 30 градусів. При пранні краще використовувати універсальні миючі засоби без агресивних компонентів у складі, оскільки вони негативно впливають на структуру натуральних волокон.
  2. ★ Прасування. В цілому перевагою рогожки є порівняно невисокий рівень зминання, так що прасування виробів можна проводити рідко. Але у разі виникнення складок на поверхні текстилю, рекомендується прасувати виключно з виворітного боку.
  3. ★ Сушіння. Сушити речі з рогожки можна у горизонтальному та вертикальному положенні, також полотно не порушує структури та цілісності під впливом сонячних променів.

Догляд за меблевою оббивкою з рогожки

 

Меблеву оббивку з рогожки достатньо протирати сухою щіткою час від часу, щоб нейтралізувати поверхню від пилу. При утворенні плям варто скористатися вологою губкою з невеликою кількістю мила або спеціального засобу для догляду за м'якими меблями.

 

Чим відрізняється велюр від рогожки?

 

І велюр і рогожка, це обидва текстильні матеріали, які використовуються для оббивки дивана та інших компонентів меблевого гарнітура. Щоб зробити правильний вибір, слід заздалегідь розставити пріоритети. Рогожка найбільше підходить для сучасного інтер'єру приміщення, при цьому для класичного дизайну відмінним вибором стане велюр. Рогожка схильна до утворення зачіпок через особливості методу виготовлення. Тому в будинок із тваринами краще вибирати велюр, поверхня якого гладка. Залежно від переваг слід робити свій ідеальний вибір.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 14.05.2021