роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Види обробок, що змінюють зовнішній вигляд тканини2024-01-06Які тканини зі спеціальними обробками можна купити
Види обробок, що змінюють зовнішній вигляд тканиниВиди обробок, що змінюють зовнішній вигляд тканини

Види обробок, що змінюють зовнішній вигляд тканини

Тканини, безсумнівно, є одним із найбільш універсальних матеріалів, що використовуються людством протягом тисячоліть.

Проте їхні можливості значно розширюються, завдяки різним методам обробки. Обробка тканин - це мистецтво, яке вимагає технічної спритності та художньої обдарованості.

У цій статті ми розглянемо різноманітні види обробки тканин, що змінюють зовнішній вигляд полотен.

Низка тканин зі спеціальними обробками представлена в каталозі інтернет-магазину Текстиль-Контакт.

В асортименті великий вибір та доступні ціни для всіх покупців.

Що таке обробка тканини?

Обробка тканин - це комплекс процесів, що вдосконалюють або змінюють властивості матеріалу, надаючи йому новий вигляд, текстуру чи функціональність. Ці процеси можуть бути виконані різними методами, такими як: валяння, лаке, вишивка, напилення, гофре, плісе, тиснення, ефект зім`ятості, деворе та поліуретанове покриття. Кожен з різновидів обробки цінується як знаменитими дизайнерами, так і простими покупцями, що бажають зробити свій образ максимально привабливим, стильним, унікальним та оригінальним.

vidi-obrobok-shho-zminyuyut-zovnishnij-viglyad-tkanini-1

Давайте разом розглянемо найбільш детальні методи декоративної обробки тканин, серед яких:

  1. Валяння. Валяння робить вихідний матеріал більш міцним, але і більш щільним, менше пластичним, додасть тепла і захистить від вітру. Основна мета валяння – змінити структуру та властивості тканини, надаючи їй бажаний вигляд та характеристики.
  2. Лаке. Це метод при якому тканини покривають лаком для створення блиску і додавання додаткового шарму та деякого відчуття штучності. Такі тканини широко використовується у виготовленні вечірнього одягу та аксесуарів.
  3. Вишивка. Це справжнє мистецтво прикрашення тканин за допомогою ниток. Застосовується для створення різноманітних узорів та малюнків, надаючи одягу та текстилю унікальність і індивідуальний характер. Варто зазначити, що саме вишивка здавна є традиційною прикрасою для одягу та речей побуту українців.
  4. Напилення. Напилення надає загадковості, може виявити структуру тканини. Роблять напилення золотом, сріблом, у тон тканини чи, навпаки, контрастними кольорами. Тканини з напиленням часто використовують для пошиття вечірнього та святкового одягу. Але зараз і у повсякденному також може бути присутня мерехтлива таємничість. Однією з ключових переваг напилення є можливість створення тонкого та легкого покриття, яке не вносить значної ваги або жорсткості у тканину.
  5. Гофре та плісе. Це різновиди складок, що формуються на поверхні тканини. Головною відмінністю гофре від плісе є те, що обробка гофре передбачає створення об'ємних рівномірних складок, що закріплені спеціальною обробкою у "стоячому" положенні, літерою Л. Натомість плісе  - "лежачі" складки літерою Z, що у нерозтягнутому положенні мають вигляд тришарової тканини.
  6. Тиснення. Обробка дозволяє без застосування додаткових кольорів відтворити малюнок на тканині, ненав'язливий та стриманий. Тканина наче стає візуально глибшою. Костюми, сукні, верхній одяг - всі ці речі ніби і однотонні, але з натяком на романтичність.Тиснення може створювати різноманітні візуальні ефекти, включаючи імітацію природних текстур, таких як: шкіра або дерево, створення абстрактних орнаментів та рельєфних малюнків.
  7. Ефект зім`ятості. Ідеальний варіант для тих, хто не хоче заморочуватися з прасуванням, тому переважно для молоді. Ну і загалом такі тканини мають цікавий, трохи недбалий, неофіційний вигляд.
  8. Деворе. Основний принцип деворе полягає у використанні хімічних і фізичних засобів для видалення або руйнування визначеної частини волокон тканини. Зазвичай, це відбувається шляхом нанесення реактиву на тканину, який взаємодіє із визначеною частиною волокон, зробивши їх менш стійкими та вразливими до видалення. В результаті цього процесу створюється унікальний дизайн, оскільки області, які були оброблені деворе, залишаються тоншими та прозорими, в той час як невидалені волокна залишаються стійкими та формують основну структуру тканини. Цей контраст створює глибокий рельєф, інтригуючі текстурні патерни та гратки, що роблять тканину витонченою та елегантною. Процес деворе вимагає великої уваги до деталей, оскільки правильний вибір реактивів, їхні концентрації та взаємодія з різними видами волокон може значно впливати на кінцевий результат. Цей метод забезпечує творчу свободу та можливість створювати неповторні дизайни, що зробило його популярним у виробництві вишуканого вечірнього одягу, аксесуарів та текстильних прикрас.
  9. Поліуретанове покриття. Це метод, що насамперед дозволяє створити штучну шкіру, що користується особливою популярністю в наш час. Також покриття надає тканинам таких функцій, як: водонепроникність, захист від вітру, стійкість до забруднень та довговічність, зберігаючи при цьому естетику та комфорт текстилю.

vidi-obrobok-shho-zminyuyut-zovnishnij-viglyad-tkanini-2

Які тканини зі спеціальними обробками можна купити в інтернет-магазині Текстиль-Контакт?

Асортимент інтернет-магазину Текстиль-Контакт приємно вражає кількістю тканин, що відрізняються за складом, кольором, фактурою та додатковими обробками, які роблять їх унікальними. Серед полотен з обробками ми пропонуємо звернути увагу на:

  • З начісуванням. Начіс на внутрішній частині полотна надає особливого комфорту та тепла при контакті з делікатними ділянками шкіри. В асортименті інтернет-магазину Текстиль-Контакт ми пропонуємо звернути увагу на сорочкову фланель, що стане прикрасою вашого образу. Сорочкова фланель у клітинку – класична тканина для осінньо-зимового гардеробу. М'яка та затишна, вона використовується для пошиття як чоловічого, так і жіночого одягу, серед яких ключове місце займають славнозвісні та стильні сорочки. Тканина має комбінований склад з волокон бавовни, вовни та поліестеру. Іншим не менш популярним матеріалом з начісом є футер трьохнитка. Це трикотажний матеріал з комбінованим складом, виготовлений особливим методом плетіння ниток. Трикотаж доволі м'який та комфортний, несхильний викликати алергічні реакції та чудово підтримує тепло. Тканина зносостійка, гіпоалергенна, зберігає початкову форму, чудово тягнеться;
  • З покриттям лаке. Плащові тканини з покриттям лаке мають напрочуд привабливий та естетичний вигляд, найчастіше використовуються для пошиття предметів верхнього одягу. Гарним варіантом є плащова тканина рубі лаке, що представлена у каталозі у безлічі відтінків. Легка та невагома тканина добре пропускає повітря, захищає від вологи та вітру, надовго зберігає первинний вигляд, дуже практична та стійка до забруднень. Також користувачі інтернет-магазину Текстиль-Контакт можуть звернути увагу на плащову тканину лаке у яскравих та нейтральних відтінках. Плащова тканина з синтетичним складом має гарне водовідштовхувальне покриття, доволі еластична, комфортна у використанні та має легкий матовий блиск. Плащова тканина лаке легка, але міцна, надійна, практична та комфортна у використанні. При правильному догляді готові вироби надовго збережуть естетичну привабливість та цілісність;
  • З ефектом валяння. Речі, що виготовлені з тканин з ефектом валяння мають неперевершений вигляд. Для реалізації вашої «пухнастої» мрії ми пропонуємо розглянути трикотаж пальтовий BOILJAQ. Унікальний матеріал з комбінованим складом (вовна+поліестер) є справжнім втіленням тепла та стилю. Тканина відрізняється якісними характеристиками, високими теплоізоляційними властивостями, довговічна і практична. Не вицвітає, добре тримає форму виробу, надійно захищає від холоду, має привабливий і благородний зовнішній вигляд. Ідеальна для пошиття предметів верхнього одягу, утеплених суконь, жакетів, костюмів тощо. Для поціновувачів виключно натуральних матеріалів, інтернет-магазин Текстиль-Контакт пропонує вибрати пальтовий трикотаж валяний COTTABIS. Матеріал на зовнішній стороні має ефект валяної вовни, що надає особливої естетичності та атмосферності виробу. Пальтовий трикотаж доволі мякий та комфортний, водночас щільний, міцний та зносостійкий. Часто є вибором для пошиття пальто та тренчів, жіночих та чоловічих костюмів, жакетів та спідниць на холодну пору року;
  • З деворе. Для створення неперевершеного і загадкового образу ми пропонуємо звернути увагу на тканини з ефектом деворе. Яскравим представником такої текстильної техніки обробки тканин у нашому каталозі є шифон ANVER у елегантному чорному кольорі. Тканина має комбінований склад, доволі тонка та комфортна, приємна на дотик. Матеріал ідеально підходить для пошиття суконь та блузок, декоративних спідниць для повсякденного стильного образу;
  • Тканини з вишивками. Дуже популярний тип естетичної обробки тканин в Україні, адже здавна вишиванка та вишиті предмети побуту були і залишаються традиційною та історичною спадщиною. Для виготовлення скатертини з вишиваними елементами ми пропонуємо вибрати тканину, що представлена у низці різних візерунків та орнаментів. Найчастіше тканини мають комбінований склад (поліестер, бавовна, нейлон, акрил, віскоза), тож обирайте за власним смаком та побажаннями. Такі скатертини з вишивкою актуальні до створення традиційного українського інтер'єру як у житлових приміщеннях, так і ресторанах, кафе тощо. А от для виготовлення суконь, блузок та сорочок з каталогу інтернет-магазину Текстиль-Контакт ми пропонуємо вибрати розкішний батист рішельє. Одна з найкрасивіших натуральних тканин з чудовими властивостями. Батист - це ідеальне рішення для пошиття літніх речей: білизни, суконь, блуз, сарафанів і дитячої білизни;
  • Полотна з напиленням. Тканини з напиленням просто створені для того, щоб вражати оточуючих ненав`язливим мерехтливим блиском. Інтернет-магазин Текстиль-Контакт пропонує розглянути популярний трикотаж резинку з напиленням, що особливо актуальний для пошиття виробів у осінньо-зимовий період. М'який, гарно розтягується і дуже комфортний у використанні. Чудово зберігає тепло і підтримує оптимальну температуру тіла. Цей різновид трикотажу активно використовується для виготовлення суконь, светрів, кардиганів, костюмів, жакетів тощо. Унікальним та розкішним варіантом полотна з напиленням є костюмна тканина Bonjour з принтом і напиленням. Матеріал з середнім рівнем щільності, доволі міцний та комфортний у використанні. Має комбінований склад (поліестер 60%, льон 40%), завдяки чому поєднує найкращі властивості обох типів волокон. Матеріал гарно пропускає повітря, має високий рівень гігроскопічності та невибагливий у догляді. Костюмна тканина Bonjour ідеальна для пошиття костюмів та жакетів, суконь та спідниць;
  • З поліуретановим покриттям. Найкращими представниками матеріалів з поліуретановим покриттям є штучна шкіра. Інтернет-магазин Текстиль-Контакт пропонує до уваги штучну шкіру з комбінованим складом (поліестер 50%, поліуретан 50%). Поліуретановий матеріал має привабливий зовнішній вигляд, не тягнеться, м'який, легкий і еластичний. Має велику сферу використання, приміром, пошиття верхнього одягу ( куртки, костюми, спідниці, плащі), а також виготовлення декоративних аксесуарів, таких як: ременів, рукавичок і сумок;
  • Полотна з ефектом зім`ятості. Такі полотна ідеальні на літній період та найчастіше використовуються для пошиття суконь та блузок. В інтернет-магазині Текстиль-Контакт гарним представником полотна з ефектом зім`ятості є шифон жатка. Легка та невагома тканина має гарні заломи на поверхні, що надають особливого вау-ефекту готовим виробам. Синтетична тканина чудово пропускає повітря, при правильному догляді несхильна до втрати форми та насиченості кольору. Шифон-жатка ідеальне рішення для пошиття розкішних суконь, блуз, спідниць, костюмів, шалей та хусток. Серед новинок інтернет-магазину Текстиль-Контакт можна віднайти тканину платтяну Коала з ефектом зім`ятості. Це комфортна комбінована тканина (віскоза, поліестер, еластан) з креш ефектом. Щільна, пружна, не просвічується, приємна до тіла, завдяки м'ятій структурі не вимагає прасування. Найчастіше використовується для пошиття привабливих спідниць, довгих суконь, сарафанів і костюмів;
  • Гофре та плісе. Привабливі тканини з ефектом плісе та гофре використовуються переважно для пошиття одягу, але також можуть знайти застосування і при виготовленні предметів інтер'єру.  Ми пропонуємо звернути увагу на декоративну тканину тафта Фентезі плісе у світлих стриманих відтінках. Полотно виготовлене з поліестеру, тонке, невагоме, але, водночас, міцне та доволі довговічне. Ідеальне для пошиття штор, виготовлення декоративних покривал та наволочок, інших декоративних елементів стильного сучасного інтер'єру;
  • Полотна з тисненням. Такі тканини переважно використовуються для створення оригінальних та гарних предметів інтер'єру. Приміром, для виготовлення наматрацника ми пропонуємо мікрофібру OPT.WHITE з різними візерунками, що створенні методом текстильного тиснення. Цей синтетичний матеріал напрочуд м'який і приємний на дотик, не має схильності до формування ковтунців, втрати насиченості кольору та цілісності, має високий рівень гігроскопічності, практично не мнеться, не втрачає форму та не зсідається. А от для оббивки меблів інтернет-магазин Текстиль-Контакт пропонує інноваційну замшу мармур Міран/MIRAN у вишуканих кольорах морська зелень, куркума та кориця. Це сучасний матеріал, який масово використовується в меблевому виробництві. Щільний, якісний, має різну структуру поверхні від матової до переливчастої, дуже приємний і м'який на дотик. Матеріал ідеально підходить для оббивки м'яких меблів: диванів, крісел, пуфів, стільців тощо. Насамкінець, тканини з ефектом тиснення можна використати і для декоративного оздоблення віконного простору. Наприклад, непоганим варіантом є тюль батист з подвійним тисненням в асортименті візерунків (ромб, абстракція, зигзаг). Синтетична тканина неймовірно легка та невагома, напівпрозора, делікатна та естетична. Матеріал добре пропускає повітря, не блокує сонячне проміння, легкий у догляді та практично не мнеться. Завдяки надзвичайній легкості , гладкості та красі, батист активно використовується для декорування та прикраси інтер'єру, для пошиття гардин, тюлю, штор і ламбрекенів.

Загалом техніки обробки тканин є невід'ємною частиною текстильного мистецтва. Вони надають матеріалам індивідуальності та самовираження, створюючи безліч можливостей для творчості. Знання різноманітних методів обробки тканин дозволяє дизайнерам та виробникам створювати унікальні, стильні та практичні текстильні вироби, які вражають своєю красою та функціональністю. Саме такі полотна можна віднайти та замовити в інтернет-магазині Текстиль-Контакт за приємними та доступними цінами.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 06.01.2024