роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Вуаль, що за матеріал: огляд, опис, види і характеристики тканини2023-01-25У багатьох людей вуаль асоціюється з аристократичним вбранням, яка використовується в минулому знатними людьми для пошиття виробів на обличчя.
Вуаль, що за матеріал: огляд, опис, види і характеристики тканини

Вуаль, що за матеріал: огляд, опис, види і характеристики тканини

Однак на сьогодні вуаллю називається ажурний матеріал, який широко використовується для створення весільного вбрання і іншого урочистого і модного одягу.

 

Як роблять вуаль

 

Найчастіше вуаль виробляється з такого натурального волокна, як бавовна. При цьому додатково можуть використовуватися вовняні або шовкові нитки, за допомогою яких матеріал виходить ще більш ніжним. Крім натуральної сировини використовується і синтетична. Це робиться в тому випадку, якщо користувачеві необхідно отримати більш досконалі експлуатаційні характеристики тканини.

Нитки вуалі сплітаються за допомогою полотняного плетіння. При цьому виходить дуже м'який матеріал (за цим показником вуаль перевершує органзу). Фактура тканини матова і блиск поверхні виробів виходить особливо привабливим.

Коли з'явилася вуаль


Історію походження вуалі можна дізнатися завдяки семантиці даного слова, яка досить проста. Вона походить від французького «voile», що перекладається як «завіса». Назва цілком відповідає дійсності, якщо враховувати попереднє призначення тканини.

 

У Середні віки, а пізніше в епоху Відродження і Новий Час популярністю користувалися бали-маскаради, на які знатні люди (переважно жінки) могли з'явитися інкогніто. Саме в такому випадку найчастіше використовувалася вуаль. У наш час вуаль втратила будь-яке соціальне або релігійне значення. Тепер це всього лише ще одна пікантна особливість гардероба для того, щоб підкреслити характер свого образу.

 

 

Види тканини вуаль

 

В основному дане полотно ділиться на різновиди залежно від складу. Сучасні текстильні фабрики призвичаїлися застосовувати переваги того чи іншого волокна для того, щоб отримати матеріал з певними характеристиками і це дозволило значно збільшити сферу використання такої тканини як вуаль.

В основному фабрики пропонують для клієнтів однотонну вуаль. З очевидних причин популярністю користується тканина білого кольору. Без неї не обходиться практично кожне весілля. Також затребувані візерунчасті полотна з інтригуючими малюнками, які нерідко стають частиною образу.

Як вже зазначалося, саме склад тканини значним чином впливає на її характеристики. Тому фахівці ділять вуаль на такі основні різновиди:

  • бавовняна - найбільш поширений варіант, який відрізняється ніжністю і легкістю тканини;
  • лляна - матеріал відрізняється більшою брутальністю, проте його все ж легко сплутати з бавовняним різновидом;
  • вовняна - найбільш груба і складна в догляді вуаль, але також відрізняється приємною тактильністю;
  • шовкова - найбільш престижний і легкий вид матерії, який має високу ціну. 

 

 

Характеристики матеріалу

 

Однак від складу тканини залежать лише незначні характеристики. В основному вуаль - це надзвичайно м'який, приємний матеріал, виробництво якого не відрізняється особливою складністю.

До основних характеристик даного полотна слід віднести:
елементарність в застосуванні (пошитті речей і драпіровці);

  • повітропроникність;
  • легкість - вуаль відрізняється своєю невагомістю;
  • матову, привабливу поверхню (у всіх різновидах, крім шовкової, подібна тканина володіє невеликим блиском;
  • здатність затемнювати приміщення, пропускаючи крізь себе світло (що успішно використовується виробниками тюлю);
  • простоту використання - не відрізняється складним доглядом.

У даного тонкого матеріалу можуть бути абсолютно різні галузі використання. Саме тому багато текстильних фабрик акцентують додаткову увагу на виробництві даного полотна.

 


Де застосовується матеріал

 

Якщо узагальнити, то у вуалі головні два основних види застосування. Матеріал використовується для створення одягу або предметів інтер'єру. Однак в обох випадках полотно вуалі користується дійсно великою популярністю і надає носію (або власнику) більше престижу.

Оригінальна фактура матеріалу, невагомість і приємна тактильність багато років успішно застосовується жінками для створення дійсно загадкового образу. Матеріал використовується як декоративний елемент на головних уборах, костюмах, сумках і, звичайно ж, для суконь.

Зараз дана ажурна матерія успішно використовується для пошиття найрізноманітніших моделей. Однак найбільш часто вуаль виробляють для створення весільних суконь, а також безпосередньо вуалі, яка прикриває обличчя нареченої.

Незважаючи на популярність вуалі в пошитті одягу, ще більшого поширення тканина отримала в сфері створення драпірування і інших елементів інтер'єру. Напівпрозора тканина хоч і пропускає світло, але в той же час створює приємну напівтемряву, в якому очі відмінно відпочивають. Штори або тюль з вуалі є відмінним варіантом для спальні. Вони допоможуть створити неймовірно затишну атмосферу, в якій легко відновити власні сили. А ось на кухні вуаль краще не використовувати. Жир та інші органічні речовини незабаром повністю зіпсують зовнішній вигляд полотна.

Остання сфера застосування вуалі - це домашній текстиль. В цьому випадку з вуалі виходять ненастільки практичні, скільки красиві вироби, які завжди зможуть прикрасити святковий стіл, будинок або квартиру.

 


Найпоширеніші запитання про вуаль


🟣Які переваги тканини вуаль?


Вуаль неспроста користується великою популярністю. Вона має низку переваг, завдяки яким створити гарне вбрання або підкреслити достоїнства інтер'єру стало простіше. До переваг вуалі відноситься:

  • красива прозора структура матеріалу, яка робить вуаль ідеальним рішенням для пошиття драпіровок, штор, завіс, святкових суконь і різних жіночих аксесуарів;
  • легке фарбування в будь-який колір і відтінок;
  • матова поверхня матеріалу не ріже око, привертає і допоможе відвести погляд гостей від недоліків приміщення;
  • здатність пропускати обмежену кількість світла, що дозволяє створювати приємну, романтичну атмосферу в кімнаті;
  • елементарний догляд - доглядати за вуаллю досить легко, якщо слідувати декільком нескладним інструкціям.

 

 

🔵Які недоліки у вуалі?

 

Слід зазначити, що найбільш складними в догляді видами вуалі є тканина з шовку і вовни. Бавовняні, лляні і синтетичні полотна відрізняються досить практичними властивостями. За шовком і вовною потрібно стежити уважно, інакше незабаром вироби можуть втратити витончений зовнішній вигляд.
До основних недоліків вуалі слід віднести:

  • вразливість до жиру - через що тканину не рекомендується використовувати на кухні або в їдальні;
  • накопичення статичної електрики - подібна особливість сприяє накопиченню на тканині пилу, що зажадає від власника регулярного чищення;
  • вразливість до сонячних променів (не для всіх видів) - на сонці вуаль може сильно вигоріти і втратити власний зовнішній вигляд.

 

 

🟢Як доглядати за вуаллю?

 

Незважаючи на витончений зовнішній вигляд, доглядати за вуаллю досить нескладно. Однак при цьому слід дотримуватися ряду рекомендацій - це дозволить споживачеві розраховувати на більш тривалий експлуатаційний період.

В першу чергу багатьох людей цікавить чи можна прати вуаль в машинці. Відповідь: ні, не можна. Вуаль відрізняється ніжністю і це накладає на тканину деякі обмеження. Матеріал деформується в барабані, тому використання машинки при догляді за вуаллю найкраще проігнорувати. При пранні застосовуються досить м'які чистячі засоби, які не мають в складі відбілювачів.

Білій тканині можна повернути блиск, проте краще користуватися речовинами без хлору в складі. Відбілювання відбувається в підігрітій воді протягом декількох годин із застосуванням кисневих для виведення плям і інших спеціально призначених делікатних засобів.

Ясна річ, що для сушки вуалі можна використовувати сушарку. Матеріал сушать в горизонтальному положенні. При цьому вичавлювати тканину не можна, інакше розтягнеться і втратить форму. Після того, як вода стекла, можна розкласти виріб з вуалі на рівній поверхні, що дозволить зберегти як форму, так і зовнішній вигляд матеріалу.

Другим поширеним питанням є: чи можна прасувати вуаль? Можна, однак здійснювати це потрібно з особливою обережністю. Найчастіше застосовують низький температурний режим, а в деяких випадках користуються не праскою, а відпарювачем, що є кращим варіантом.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 28.08.2020