роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Які тканини найкраще використовувати для пошиття військової форми?2022-05-13Військова форма має гарантувати комфорт та стійкість до екстремальних умов.
Які тканини найкраще використовувати для пошиття військової форми?

Які тканини найкраще використовувати для пошиття військової форми?

Військова форма повинна гарантувати комфорт та стійкість до екстремальних умов, таких як удари та подряпини, та змін температури. З цього приводу згадаємо основні характеристики тканин військового призначення, щоб вибрати найбільш підходящі для комплекту.

При виборі полотна зверніть увагу, що якісна форма для військового вийде з того матеріалу, який відповідає таким вимогам:

  1. Стійкість до тертя та розривів.
  2. Комфорт для тіла при носінні.
  3. Камуфляжне забарвлення, якісний рівень фарбування.
  4. Стійкість до атмосферних впливів.
  5. Стійкість кольору.

Чому важлива стійкість тканини до розривів та пошкоджень?

Солдату, як при навчанні, так і при виконанні службових обов'язків, потрібна уніформа, стійка до тертя та розривів. Військова діяльність - непередбачувана: часто доводиться повзати по землі, пересуватися лісовою та степовою місцевістю. Матеріал форми повинен переносити важкі умови, не ушкоджуючи цілісності та не порушуючи структури волокон.

Для пошиття військової форми часто використовують змішану тканину ріп-стоп, у складі якої натуральна бавовна та синтетичний поліестер. Вона зазвичай використовується в спальних мішках, гірському спорядженні та у виробництві спортивного інвентарю, будучи ідеальною завдяки своїй легкості, міцності та простоті у пранні.

При застосуванні як тканини для військової форми тканина ріп-стоп використовувалася в уніформі армії США, відомої як ACU (армійська бойова форма), яка складається на 50% з бавовни та на 50% з нейлону, проте в інших формах додають більш високий відсоток поліестеру у поєднанні з бавовною чи віскозою.
Якщо ми використовуємо тверду або товсту тканину, ми можемо отримати бажану міцність і водонепроникність, але пожертвуємо рухливістю солдата. З цієї

причини для деяких частин уніформи, таких як куртки або штани, можна використовувати щільні бавовняні тканини, такі як джинсова тканина, оскільки вони забезпечують велику гнучкість рухів без шкоди для міцності та опору.

Під низом військової форми, солдати можуть одягати бавовняні майки та футболки, щоб створити додатковий прошарок для тіла з дихаючого матеріалу. Хоча сьогодні текстильна промисловість розробила текстиль із 100% поліестеру з відмінними характеристиками з погляду повітропроникності та комфорту. Багато тканин для військових футболок можна знайти у сучасному асортименті.

У чому особливість малюнка поверхні військового полотна?

Візерунок, що використовується в тканині військового призначення, є ще однією відмінністю. Деякі з них мають пікселізацію, у той час як інші використовують плями або бляклі смуги. Різні діапазони кольорів були об'єднані для досягнення максимально можливого злиття з навколишнім середовищем, а перед друком тканини вони проходять різні лабораторні випробування.

Стійкість до атмосферних впливів та стійкість кольору

Неважливо, дуже спекотно чи йде дощ або в розпал сильного холоду, військова форма повинна забезпечувати захист, повітропроникність та тепло. Знову ж таки полотна з комбінованим складом вважаються одними з матеріалів, що найчастіше використовуються, оскільки вони пристосовуються до різних змін температури і вологості.

Не дивно, що з цього матеріалу виготовляють спорядження, одяг та аксесуари для кемпінгу, бігу, трекінгу та походів і навіть вітрила та повітряні кулі. Збалансоване поєднання нейлону і бавовни може запропонувати солдату не тільки обмундирування, а й інструмент, здатний протистояти найсуворішим умовам.

Зрештою, уніформа з таких тканин має довше зберігати свій колір. Вони не повинні легко змиватися або піддаватися впливу поту та сонця.

Поєднання комфорту та гнучкості з довговічністю та стійкістю – це завдання, яке змушує експертів постійно винаходити інноваційні текстильні матеріали з покращеними характеристиками, використовуючи для сучасних технологій.

Тому важливо, щоб тканини, що використовуються, витримували всі види фізичних навантажень і добре реагували на різні погодні умови.

Які тканини найкраще підійдуть?

Існує ряд полотен, які на 100% відповідають усім необхідним вимогам та підійдуть для пошиття дійсно якісного та комфортного воєнізованого спорядження. Найчастіше до них відносять:

Ріп-стоп - міцна водонепроникна тканина з поліестеру та бавовни, ідеальна для уніформи, пальта та зимового одягу. Також відноситься до тканин для маскувальних сіток.

Тканина ріп-стоп - це особлива категорія матеріалів з різним складом, оброблених армуючою ниткою. Зовні таке полотно має фактурний малюнок із дрібними квадратиками, що надає йому надзвичайної міцності. Нитка, що створює каркас, може бути нейлоновим або іншим синтетичним волокном. Вона вплітається в основу через кожні 5-8 мм, що зміцнює та перешкоджає подальшому розриву.

Розробка тканин була замовлена організацією НАТО для військової форми, що цілком пояснює серйозність її експлуатаційних та захисних властивостей.

Властивості тканини ріп-стоп

В якості основної пряжі використовується будь-яке натуральне або синтетичне волокно. Відповідно і властивості цих тканин будуть різними. Але є основні характеристики для всіх видів:

  1. Міцність.
  2. Відсутність схильності до зсідання.
  3. Герметизація.
  4. Водостійкість, якщо тканина оброблена поліуретановим просоченням.
  5. Простота у догляді.

Існує кілька основних видів тканини ріп-стоп, які відрізняються за складом, вагою та характеристиками. У військовій сфері найпоширенішими вважаються:

  • Сумішевий ріп-стоп. У складі присутні нитки натурального та синтетичного походження, може використовуватися бавовна та шовк. Застосовується армована нитка, яка підвищує міцність та зносостійкість полотна;
  • Нейлоновий ріп-стоп. Тканина з наявністю синтетики у складі, оброблена просоченням, яке захищає від намокання, утворення грибків та плісняви. Досить легко піддається очищенню та швидко висихає;
  • Нейлон балістичний. В основі лежить поліамідне волокно, що надає тканині властивості ковзання.

Полотна ріп-стоп обробляються спеціальними просоченнями (тефлон, силікон), які захищають від займання, а також накопичення статичної електрики, що часто застосовуються для пошиття виробів військового та туристичного призначення. Найчастіше використовується матеріал для виготовлення:

  1. Форма. Для солдатів використовується змішаний ріп-стоп, у складі якого є кевлар, що надійно захищає форму від механічних пошкоджень. Спецодяг співробітників служби порятунку обробляється просоченням проти займання.
  2. Спорядження. Намети, спальні мішки, тенти. Часто використовується як тканина для маскувальної сітки, особливо пофарбована в камуфляжні кольори (коричневий, зелений, хакі).
  3. Інше. Ріп-стоп застосовується для виготовлення прапорів, парашутів, рюкзаків, тканинних аптечок.

Особливості грети для військової форми

Грета є сумішевим матеріалом, при створенні комбінуються волокна натурального та синтетичного походження. Середньостатистична пропорція становить 50% бавовни і 50% поліестеру, при створенні використовується саржевий метод переплетення волокон, що позитивно впливає на підсумкову міцність і щільність тканини. Використання синтетики дозволяє матеріалу не зсідатися після прання, зберігати цілісність на тривалий період. Натуральні нитки у складі відповідають за комфорт при експлуатації, військовим, солдатам та співробітникам спецслужб у формі з грети зручно із-за будь-яких погодних умов.

Для пошиття військової форми частіше використовують тканину грета з рівнем щільності від 200 мг на м.кв. Поверх полотно покривається спеціальним просоченням з тефлону, яке захищає від намокання. Варто зазначити, що наявність обробки не перешкоджає нормальній циркуляції повітря.

Головними перевагами грети для пошиття військової форми вважають:

  • Гігроскопічність;
  • Повітропроникність;
  • Щільність, міцність;
  • Стійкість до розривів, механічних пошкоджень. Добре витримує фізичні навантаження, не сковує рухи тіла;
  • Прекрасно піддається впливу барвників, надовго зберігаючи насиченість відтінку;
  • Несхильність до деформації, не розтягується і не зсідається при пранні.

Використовувати матерію можна як у військовій сфері, так і в промисловій діяльності. За наявності викрійок можна пошити комбінезон, сорочку, штани, куртку. Також матеріал підійде для виготовлення головних уборів, серед яких панами, кепки з козирком. Часто використовується для пошиття уніформи працівників комунальних та транспортних служб.

Чому варто звернути увагу на канвас?

Матеріал канвас має високий рівень щільності та міцності, виготовляється з натуральних волокон бавовни або льону. Також сучасний варіант полотна може мати у складі синтетичні волокна, такі як поліестер та поліакрил. Найбільш практичним та універсальним є двошаровий матеріал, у складі якого є виключно синтетика в обох шарах або третина натуральних волокон в основі.

Під час створення тканини використовується геометричний метод переплетення волокон, який посилює щільність матеріалу. Поверхня канвасу може бути оброблена спеціальним тефлоновим просоченням, яке захищає тканину від намокання і забезпечує грязевідштовхувальний ефект. Також матеріал із просоченням збільшує зносостійкість при експлуатації в будь-яких погодних умовах.

Канвас часто застосовується для пошиття військового одягу солдатів, оскільки має цінні властивості. До найважливіших характеристик відносять:

  1. Зносостійкість, довговічність.
  2. Опірність до розривів, матеріал не схильний до утворення затяжок.
  3. Матеріал з натуральним, комбінованим чи синтетичним складом підтримує хорошу циркуляцію повітря, в одязі з конвасу комфортно навіть у спеку.
  4. Тканина легко очищається та швидко сохне.

Матеріал добре піддається фарбуванню та зберігає кольори. Для пошиття військової форми та спорядження найчастіше застосовують коричневий, зелений, оливковий кольори.

Матеріал невибагливий у догляді, а підвищений рівень стійкості до розривів дозволяє застосувати його для пошиття виробів, які будуть використовуватися в екстремальних умовах.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 13.05.2022