роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Штори з тафти: наскільки практична тканина?2023-02-21Тафта є щільна тканина з благородним глянсовим блиском. З'явилася тафта в Персії і використовувалася для пошиття дорогого і красивого одягу. Ставши ві
Штори з тафти: наскільки практична тканина?

Штори з тафти: наскільки практична тканина?

Тафта є щільна тканина з благородним глянсовим блиском. З'явилася тафта в Персії і використовувалася для пошиття дорогого і красивого одягу. Ставши відомою в Європі, тафта застосовувалася для виготовлення одягу придворних дам і кавалерів. В даний час цей матеріал використовують при пошитті весільних суконь і вечірнього вбрання.

Виробляється тафта з натуральних (шовк, льон, бавовна) або синтетичних волокон (віскоза, поліестер), а також зі змішаних матеріалів. В результаті розрізняють такі види тафти: шовкова, бавовняна, віскозна, ацетатна.Кожен вид тафти відрізняється своїми властивостями і характеристиками. Шовкова тафта виготовляється з шовкових ниток. Цей вид тафти гарний, для нього характерний шовковистий блиск, він має пружну фактуру і досить міцний. Шовкова тафта має хороші теплорегулюючі властивості, володіє гігроскопічністю і гіпоалергенністю. Вироби з цієї тафти прекрасно виглядають і привертають увагу характерним шурхотом при русі. Бавовняна тафта проводиться з натуральної бавовни. Бавовна є натуральним волокном з хорошими гігієнічними показниками, тому вироби з неї комфортні і практичні. Однак, тафта з бавовни має більш рихлу структуру і не настільки красива як шовкова. Віскозна тафта виготовляється зі штучної віскози, приємна в носці і коштує недорого. Має легкий блиск і м'якість. Її недоліком є ​​низька міцність, особливо в мокрому вигляді.

Ацетатна тафта виробляється з поліестерових волокон, що надає матеріалу міцності. Має красиву, що переливається поверхню і йде на пошиття повсякденного одягу. Але через синтетичне походження цей вид тафти має погану гігроскопічність і неважливі теплорегулюючі властивості. Тафта зі змішаних матеріалів володіє характеристиками волокон, з яких складається. За зовнішнім виглядом тафта ділиться на три види: однотонна, шанжан і набивна. Однотонна відрізняється тим, що при її виготовленні нитки основи і утка мають однаковий колір. Тафта шанжан виробляється з ниток двох різних відтінків, в результаті чого на тканині з'являються переливи, мінливі при зміні кута освітлення. Набивна тафта виходить шляхом нанесення на полотно візерунків або малюнка за допомогою спеціальної друкарської машинки. Різниться тафта і за фактурою. Гладка відрізняється рівною полотняною поверхнею. Застосовується для виготовлення одягу та домашнього текстилю.

Гобеленова тафта - з різнокольоровими візерунками, витканими в техніці гобелену. Такий вид тафти може мати об'ємну обробку тасьмою або аплікацією. Жата тафта виходить в результаті впливу на матеріал високих температур під пресом, в результаті чого на його поверхні утворюються рельєфні зімятості. Використовується при пошитті святкових нарядів.

Матеріал тафта, що зшити?

З тафти шиють одяг, домашній текстиль, з неї виробляють оббивку меблів. Бавовняна і ацетатна тафта використовується при виготовленні повсякденного одягу: суконь, блуз, брюк. З шовкової тафти шиють вечірнє та весільне вбрання, а також театральні костюми. Вона надає вбранню блиск і розкішний вигляд, при цьому таємничо шарудить при ходьбі. З синтетичної тафти-стрейч, яка добре тягнеться, шиють костюми для гімнастів. Тафта відмінно підходить для виготовлення предметів домашнього текстилю: штор, портьєр, стегнах покривал і диванних накидок, наволочок для декоративних подушок. Щільну синтетичну тафту застосовують в якості оббивки для диванів і крісел.

Тафта досить проста в догляді. Досить дотримуватися кількох основних правил і вироби з цієї тканини прослужать довгий час. Прати цей матеріал можна вручну або в машинці в режимі делікатного прання при температурі води не вище 30 градусів. Порошок або інший миючий засіб підбирається в залежності від виду тафти: для шовкових, бавовняних або синтетичних виробів. Тафту не можна викручувати, інакше можуть утворитися складки, які складно розпрасувати. Краще повісити виріб і дати воді стекти.

Особливості та недоліки тканини

Тафта виготовляється з щільно скручених ниток шляхом полотняного переплетення. Така технологія виробництва дозволяє отримати тонкий і щільний матеріал, який добре тримає форму.

При цьому тафта має ряд особливостей:

● - через високу щільність має водовідштовхувальну властивість, погано вбирає воду;

● - добре тримає форму, відмінно драпірується;

● - має привабливий ошатний зовнішній вигляд;

● - довговічна і зносостійка.

Недоліками тканини є:

● – легке зминання, на ній можуть утворюватися заломи і складки;

● - сильно сідає при пранні

● - вимагає делікатного догляду

● - кришиться при розкрої і шитті.

Штори з тафти: як зшити самостійно?

Тафта дуже часто використовується для виготовлення різних штор. Цей вид тканини підійде і для штор в класичному стилі і для стилів модерн або бароко. При цьому головне правильно підібрати дизайн портьєр. Штори з тафти відмінно виглядають у вітальнях, спальнях, їдальнях. Грайливі переливи, блиск і гладкість поверхні роблять інтер'єр приміщення ошатним і святковим. Штори з тафти просочують будинок розкішшю і затишком. Можна підібрати вже готові штори будь-якого дизайну для будь-якого інтер'єру, але куди приємніше зшити штори з тафти самостійно. Це дозволить не тільки отримати задоволення від шиття, а й можна буде продумати свій власний дизайн штор, підібрати колір і аксесуари, які підходять під інтер’єр. Крім того, при самостійному виготовленні штор слід враховувати, що тафта дає усадку після прання, тому необхідно ретельно підійти до визначення розмірів полотнищ. А також при самостійному пошитті штор з тафти треба бути уважним при розкрої і шитті, оскільки тканина має властивість кришитися.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 23.09.2019