роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Тканина лоден - що це, опис, характеристики та властивості матеріалу2021-09-06Виготовляється з натуральної вовни, завдяки чому максимально зносостійкий та довговічний.
Тканина лоден - що це, опис, характеристики та властивості матеріалу

Тканина лоден - що це, опис, характеристики та властивості матеріалу

Завітавши до сучасного магазину тканин, можна відзначити, наскільки далеко просунулась сфера легкої промисловості. Величезний асортимент виробів, також тканин, вражає з першого погляду. Особливо великий вибір трикотажних тканин та текстилю, який виготовлений на основі вовни.

Що таке лоден?

 

Лоден – це унікальний текстильний матеріал, який відрізняється відмінними властивостями та покращеними експлуатаційними характеристиками. Виготовляється з натуральної вовни, завдяки чому максимально зносостійкий та довговічний.

Існує історія, згідно з якою виник перший у світі клаптик тканини лоден. В середині 18 століття, в регіоні Тіроль, один з пастухів вирішив випрати свій вовняний сурдут, але випадково перегрів температуру і виріб просто «зварився». Насправді, полотно з натуральної вовни втратило свою легкість від занадто високої температури, ворсинки рівномірно збилися і сформувалося щільне полотно, що не продувалося. На початку пастух засмутився, бо йому здалося, що він зіпсував свій предмет гардеробу, а в той час життя простих смертних не тішило регулярними придбаннями. Але незабаром, коли настав сезон негоди, пастух зовсім змінив свій погляд та оцінив переваги винайденого матеріалу. Незабаром історія про новий текстиль із чудовими експлуатаційними характеристиками розлетілася по всьому світу і тканину стали масового виготовляти. На початку вона застосовувалася для робітників, але через кілька десятиліть на тканину звернули увагу і модельєри. Полотно має розкішний зовнішній вигляд, має багато різновидів і типів за способом і матеріалом виготовлення. Більш детально про види тканин можна дізнатися з нашої статті.

Матеріал та спосіб виготовлення тканини лоден

 

Найчастіше, як сировину під час виготовлення тканини лоден, використовують овечу вовну. Матеріал має відмінні властивості і забезпечує тривалий термін експлуатації. Щоб готова тканина була трохи м'якшою та еластичнішою, натуральний склад може бути доповнений незначною кількістю мохера. Алергікам варто звернути увагу на склад полотна лоден і перш ніж придбати вироби, провести тестування на ризик розвитку алергічної реакції або подразнення на шкірі.

Сам принцип виготовлення тканини лоден не змінився, незважаючи на швидкоплинність років. Для створення тканини використовується натуральна вовна овець, яка зрізається, очищається, миється та сушиться виключно акуратними рухами. Потім прядеться полотно (спочатку це робили руками, але зараз існують спеціальні апарати, а весь процес повністю автоматизований).

Потім полотна вовняної тканини занурюють у окріп з різними закріплювальними засобами та виварюють певний час. Процес виварювання тканини закінчується тоді, коли колись м'яке і пухнасте полотно стає максимально щільним, твердим і дуже міцним.


Основні види та характеристики

 

Полотно лоден, за кілька століть, настільки сподобалося покупцям, що виробники подбали про різноманітність. Сьогодні всі охочі можуть придбати унікальне вовняне полотно з різним видом ворсу, кольору та методом обробки.

На вигляд ворсу, готове полотно лоден може бути:

  • Ворсистим. Після виготовлення полотна, на поверхні утворюється розкішний ворс, який забезпечує готовій тканині привабливість, акуратність та м'якість. Ворс, зазвичай, спеціально укладається в одну сторону;
  • Суконним. На поверхні такого полотна зовсім відсутній ворс, тканина гладка і приємна на дотик з усіх боків.

 

За методами обробки, матеріал лоден буває:

  1. ★ Двостороннім. Таке полотно виготовляється спеціальним способом, що дозволяє отримати гладку сукняну поверхню на одній стороні тканини і ворсисту на іншій. Така тканина відмінно підійде для виготовлення жакетів, піджаків і пальто, які можна одягати на обидві сторони. Також не обійтися без двостороннього лодена при виготовленні предметів побутового декору;
  2. ★ Букльованим. Розкішне полотно, яке має шорстку поверхню. Найчастіше застосовується при виготовленні осінніх та весняних предметів жіночого верхнього гардеробу;
  3. ★ З вишивкою. Відразу після виготовлення полотна на поверхню спеціальною машиною може бути нанесена вишивка. Найчастіше застосовується флористика, різні орнаменти та візерунки.

Також за призначенням лоден може бути:

  • Щільним. Щільний і міцний лоден абсолютно захищає тіло від продування, ідеально підходить для регіонів із суворим кліматом. Часто такий вид полотна піддається обробці спеціальними просоченнями, які захищають тканину від намокання, деформації та навіть займання. Ідеально підходить для пошиття утеплених пальто, туристичного спорядження та аксесуарів;
  • Тонким. Більш делікатний вид полотна, який має достатній рівень пружності та еластичності. Тканина приємна на дотик, добре контактує з чутливими ділянками шкіри. Найчастіше використовується для виготовлення демісезонних пальто, пончо, кардиганів, жакетів і костюмів.

Сучасні інтернет-магазини та роздрібні точки пропонують клієнтам величезний вибір полотна лоден. Тканина чудово піддається впливу синтетичних барвників, що забезпечує широкий асортимент кольорів на будь-який смак. Знайти свій ідеальний варіант вовняного лодена для пальта або жакета може навіть найвибагливіший покупець.

Властивості тканини лоден

 

За багаторічну історію тканина максимально удосконалилася, завдяки чому має низку унікальних переваг. Варто відзначити такі якості, як:

  1. ★ Екологічність. Матеріал виготовляється з натуральної вовни, завдяки чому має відмінні експлуатаційні властивості та характеристики. Також натуральне полотно легше утилізується у природі, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу;
  2. ★ Теплоізоляція. Щільна і ворсиста тканина чудово зігріває в холодну пору року, просто незамінна для пошиття одягу в регіонах із суворим кліматом. Полотно добре підлаштовується під температуру тіла людини, підтримуючи комфорт тривалий період. Матеріал захищає від продування вітрами, що дозволяє відчувати комфорт надовго;
  3. ★ Стійкість до бруду. Тканина має брудовідштовхувальні властивості, тому не схильна до скупчення пилу та утворення плям на поверхні. За рахунок того, що бруд не проникає глибоко у волокна текстилю, очистити виріб можна навіть за допомогою щітки;
  4. ★ Повітропроникність. Навіть незважаючи на значний рівень густини, лоден виготовляється з натуральної вовни. Це дозволяє тканині повноцінно дихати та насичувати шкіру бажаним киснем;
  5. ★ Колір. Матеріал чудово взаємодіє із синтетичними барвниками, які проникають глибоко у шари волокон. Як правило, це дозволяє виробу надовго зберігати яскравість та насиченість кольору. Також в асортименті досконалих магазинів можна зустріти будь-який відтінок полотна.

Недоліки та переваги

 

  • Деформація. Незважаючи на щільність текстилю, лоден при дії високих температур схильний зсідатися і втрачати початкову форму. Після покупки виробу з лодена, варто уважно ознайомитися з основними вимогами щодо безпечного методу догляду;
  • Алергенність. Лоден виготовляється із натуральної сировини тваринного походження. У шерсті овець є така речовина, як ланолін. З одного боку ланолін позитивно впливає на суглоби людини, знижує рівень болю та запалення у кісткових тканинах. При цьому якщо людина схильна до розвитку алергії, вироби з вовни можуть стати причиною подразнення слизової оболонки, спровокувати нежить, потік сліз і навіть проблеми з диханням;
  • Очищення. Особливо неприємний бік матеріалу, так як прати вироби з лодена в домашніх умовах не можна. При утворенні легких плям на поверхні тканини її можна очистити спеціальною сухою щіткою. Але у разі складнішого забруднення, виріб варто відправити у спеціальну професійну хімчистку.

Особливості крою матеріалу

 

Лоден є зовсім не примхливою тканиною в питанні обробки, з нею запросто працювати навіть майстру-початківцю або любителю рукоділля. Але при цьому полотно вимагає деякої підготовки перед розкроєм, щоб уникнути проблем з уже готовим виробом. І так тканину перед розкроєм варто на 20 хвилин замочити у воді, це дозволить текстилю заздалегідь отримати зсідання. Тканина достатньо розтягується, має середній рівень еластичності. Легко кроїться, що дозволяє створювати шедеври модельного мистецтва, будь-які та навіть найскладніші фасони одягу.

Як шити тканину лоден?

 

При шитті лодена, як правило, не виникає складнощів. Матеріал максимально слухняний, краї тканини не схильні до втрати ниток і легко обробляються найпростішими стібками. Найкращим варіантом стануть синтетичні нитки з підвищеним рівнем міцності. Якщо і цього на думку майстра недостатньо, тоді можна пройтися вже готовими швами додатково флізеліновою стрічкою.

Рекомендації щодо догляду

 

Догляд за виробом з лодена – це найбільша вада текстилю. Матеріал не можна прати руками або в пральній машині. При утворенні легкого забруднення, краще спробувати позбутися плями сухим методом, використовуючи щітку. Але якщо ця маніпуляція не допомогла, одяг із лодена можна здати у спеціальну професійну хімчистку.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 06.09.2021