🎉 до -60% з нагоди Дня народження ТК! 🎉
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Що таке бортова тканина?2021-09-08екстильним матеріалом, який відіграє особливу важливість під час пошиття одягу, але про нього мало хто знає, є бортіТвка.
Що таке бортова тканина?

Що таке бортова тканина?

Легка промисловість – одна з найрозвиненіших сфер промисловості у світі. Вона стрімко розвивається, регулярно з'являються нові текстильні матеріали, покращується якість фурнітури та виникають ультрасучасні фасони предметів гардеробу. Але нічого цього не було б, якби людство забуло б звичні і навіть найнепривабливіші тканини. Адже в одязі, як і в житті, все найкраще і важливе знаходиться всередині і навіть іноді приховано від очей. Саме таким текстильним матеріалом, який відіграє особливу важливість під час пошиття одягу, але про нього мало хто знає, є бортівка.

Бортівка, що це?

 

Бортування, або як прийнято називати «бортова тканина» - це спеціальний текстильний матеріал, призначення якого підтримувати форму та стійкість окремих ділянок одягу. Наприклад, мало хто знає, що комір сорочки або його манжети тримають форму тільки завдяки підкладковій бортовій тканині, а зовсім не через характеристики шовку чи іншого матеріалу, що вважається основою сорочки.
Бортова тканина непомітна для покупців, на неї не зважають і, можливо, не здогадуються про її існування. Тільки досвідчені рукодільниці та майстрині зі швейною освітою, здатні оцінити всю цінність текстильного матеріалу.

Багато хто плутає бортівку та дублерин, оскільки обидва види тканини виступають як «каркас для виготовлення одягу». Але різниця є і вона суттєва. Щільність і жорсткість дублерину набагато нижча, ніж у бортової тканини, тому перед вибором підкладки варто звернути увагу на рівень бажаної формостійкості вибраного виробу.

Що входить до складу матеріалу?

 

Бортова тканина виготовляється з натуральних матеріалів, тому має особливу якість, високий рівень щільності і міцності. Але деякі виробники можуть додавати до складу бортів синтетику, про що зобов'язані попередити на етикетці. Перед вибором матеріалу, варто звернути увагу на склад полотна та оцінити відсоткове співвідношення натуральних та синтетичних волокон.

У складі бортівки може бути:

  1. ★ Бавовна. Це найпоширеніший текстильний матеріал у світі. Видобувається шляхом тривалої обробки однойменних рослин, які в результаті формують щільну та міцну нитку. Натуральна бавовна не схильна провокувати алергічні реакції, легко контактує навіть із найчутливішими ділянками шкіри. Для бортової тканини – це особливо важливо, оскільки полотно використовується для виготовлення каркаса коміра. Екологічно чистий матеріал надовго зберігає щільність та міцність, візуальну привабливість та естетичність. Вироби з бавовни зовсім не вимогливі, легко прати руками або в пральній машині.
  2. ★ Льон. Також натуральний матеріал рослинного походження, має відмінні властивості та експлуатаційні характеристики. Льон добре тримає форму і зовсім не схильний до деформації, оскільки має достатній рівень щільності та міцності. Бортування з льону досить приємне на дотик, добре контактує зі шкірою, виключає ризик розвитку алергії. Матеріал легко піддається фарбуванню синтетичними фарбниками, тому в асортименті магазинів легко підібрати колір бортівки для сорочки або жакета.
  3. ★ Кінське волосся. Спеціальні волокна, які надають бавовні або льону особливу та непохитну щільність та міцність. Це особливо важливо для каркасу чоловічих костюмів та жакетів.
  4. Поліестер. Щоб здешевити тканину бортівку, виробники можуть додавати до складу синтетичні волокна поліестеру. Якщо їх кількість незначна (менше 2%), така тканина також має високий рівень щільності, але при цьому більш еластична і проста в роботі.

Також у продажу в сучасних магазинах можна зустріти бортову тканину, склад якої буде доповнено віскозою або навіть вовною. Найкраще вибирати матеріал із переважно натуральним складом, так як таке полотно набагато краще утримає форму та збереже її надовго.

Як виробляється бортівка?

 

Матеріал виготовляється методом полотняного переплетення волокон, виглядає процес сплетення волокон у вигляді шахівниці. Метод виготовлення бортівки дозволяє тканині надовго зберігати цілісність, щільність і не піддаватися деформації.

 

Після виготовлення полотна бортівка покривається спеціальним розчином, цей процес у легкій промисловості називається апретуванням. Суміш, якою покривають тканину, складається з крохмалю, полімерів і смол. Компоненти розчину забезпечують тканині неймовірно високий рівень жорсткості, який необхідний для пошиття предметів гардероба.

Види та їх властивості

 

  • Клейова. Цей вид бортівки може бути виготовлений із льону, бавовни чи комбінації волокон. Основна відмінність даного типу тканини – нанесення термоклею на поверхню, який одночасно забезпечує підвищений рівень щільності, а також за рахунок клею кріпиться до тканинної основи предмета одягу. Для нанесення клейової бортівки використовується гаряча праска, яка провокує зчеплення матеріалів;
  • Не клейова. Така бортівка також може мати натуральний або комбінований склад, але не має клейову основу. Для прикріплення її до тканини використовуються спеціальний шов «козлик», який надійно кріпить бортівку до основи. Такий вид матеріалу має низький рівень еластичності, використовується переважно для зміцнення комірів та лацканів на піджаках та пальті;
  • Льняна. Такий вид матеріалу має середній рівень жорсткості, що найчастіше застосовується при пошитті предметів жіночого та чоловічого гардеробу, а точніше піджаків, костюмів, сорочок. Тканина не провокує алергії та подразнення на шкірі;
  • Бавовняна. Найм'якша і найтонша бортівка робиться з бавовняних волокон. Переважно використовується для дитячого одягу, має відмінні властивості та експлуатаційні характеристики;
  • З кінським волоссям. Найбільш щільний і міцний вид бортівки, особливо поширений при пошитті та обробці предметів верхнього гардеробу.

Застосування тканини бортівка

 

Усі вироби, які потребують ущільнення окремих частинок, не обходяться без бортової тканини. Матеріал служить каркасом для пошиття сорочок, светрів, кофтинок та жакетів. Бортова тканина за допомогою клею або спеціального стібка «козлик» кріпиться до комірів, лацканів, манжетів, зони ґудзиків на піджаках і т.д. Також жорстке полотно бортівка може використовуватися для ущільнення місць під кишені та пояс на сукнях, спідницях та штанах класичного крою.

При пошитті аксесуарів також можна використовувати щільну бортову тканину. Наприклад, при виготовленні сумок, гаманців, краваток та інших аксесуарів.

Як правильно з нею працювати?

 

Метод використання бортової тканини залежить від її виду. Наприклад, бортівка на клейовій основі вже оброблена спеціальним термоклеєм, який забезпечує щільність матеріалу та допомагає його прикріпити до тканинної основи. Невеликий клапоть бортівки пропрасовується праскою через марлю, що забезпечує чергування з текстилем.

Не клейова бортівка кріпиться за допомогою голки та нитки, як правило, використовується стібок під назвою «козлик».

Плюси і мінуси

 

  1. ★ Матеріал не схильний до зсідання.
  2. ★ Універсальний у використанні, забезпечує щільність під час пошиття різних предметів гардеробу.
  3. ★ Має неймовірно високий рівень щільності та міцності.
  4. ★ Матеріал максимально невибагливий у догляді, легко очищується в домашніх умовах.
  5. ★ Має невисоку ціну та доступний для всіх покупців.

 

 

Як доглядати?

 

За рахунок натурального та комбінованого складу бортова тканина абсолютно не вимагає посилених і складних методів очищення. Тому при виборі безпечного методу догляду варто звернути увагу на особливості текстилю, з якого пошитий предмет одягу і до якого прикріплений каркас з бортівки.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 08.09.2021