🎉 до -60% з нагоди Дня народження ТК! 🎉
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Тканини для сумок та рюкзаків: різновиди та огляд матеріалів2022-12-26У наш час сумка є невід'ємним атрибутом як жіночого так і чоловічого гардеробу. Історія ж, цього нехитрого аксесуара йде далеко в глибокі тисячоліття.
Тканини для сумок та рюкзаків: різновиди та огляд матеріалів

Тканини для сумок та рюкзаків: різновиди та огляд матеріалів

Цікаві факти про сумки

 

Перші згадки про так звані «кишені» прабатьки нинішніх сумок починаються з 12 століття. Тоді у Франції і жінки та чоловіки носили на талії мішечки, які називали кишенями, саме в них вони зберігали монети. Вони або прив'язувалися до талії людини, інколи ж навіть пришивались до одягу.

Через роки вид цих «кишень» почав змінюватися. Жінки, як тоді так і зараз, завжди були вибагливі і хотіли виглядати благородніше і вишуканіше, з цієї причини були створені невеликі ридикюлі, куди можна було помістити вже не тільки монети, а й усі необхідні дрібниці, така м'яка і витончена сумочка прикріплювалася на зап'ястя і була дуже транспортабельна. Згодом, ридикюль став не просто місцем зберігання речей, але і аксесуаром, який почали прикрашати всіляким мереживом, бісером, паєтками та іншими дрібницями. З'явилися навіть м'які ридикюлі з малюнком, який вишивали майстрині або малювали фарбами.

Наступним віянням серед жіночих сумочок були милі та мереживні сумки під назвою «помпадур». Ця назва так припала до смаку французам, що стало просто загальним.

Далі в 19 столітті сумки набули все більшої популярності і стали невід'ємним атрибутом як для жінок, так і для чоловіків. Наприкінці століття в них почали навіть вшивати блискавки та сумки набули того вигляду, який відомий нам і зараз.

Найцікавіше про рюкзаки

 

Найцікавішим фактом про рюкзаків напевно є той, що перша згадка про нього з'явилася ще за часів кочівників. В ті часи коли люди постійно кочували їм просто необхідний був предмет, в який можна було скласти хоч і малу, але кількість речей. Таким чином і був створений мішок зі шкіри тварини, який натягнули між двох палиць, саме ця конструкція і служила їм так званим «рюкзаком».

Перший запатентований рюкзак створений був у Норвегії і саме там почалося масштабне виробництво рюкзаків для армії, надалі модель рюкзака почала трансформуватися та їх почали виробляти для спортсменів, альпіністів та інших видів активного відпочинку.

Як повсякденний аксесуар рюкзаки увійшли у світ моди наприкінці 20 століття, тоді відомий модельєр Міуччі Прада створила цілий показ із різноманітними формами та розмірами рюкзаків, які й досі є актуальними. У той період рюкзаки просто викликали фурор, вони скрізь і всюди, різної форми, кольору та фасону. Вони були актуальними як серед молоді так і для дорослішого покоління.


Види тканин для сумок та рюкзаків

 

Сумки і рюкзаки просто незамінна річ у повсякденному побуті кожної людини. На ринку представлена величезна кількість варіантів фасонів та дизайнів як сумок так і рюкзаків, але крім своїх зовнішніх характеристик завжди потрібно звертати з якого матеріалу пошита та чи інша модель сумки чи рюкзака.

 

Матеріал, що використовується при пошитті сумки або рюкзака, повинен мати деякі загальні властивості, а саме:

  • Якість матеріалу. Який би вид натуральної чи штучної тканини не використовувався під час пошиття, обов'язково потрібно звертати увагу на його якість, адже від цього залежить термін служби виробу.
  • Зносостійкість. Так як сумка або рюкзак це та річ, яка безпосередньо несе функцію транспортування предметів, вона повинна добре переносити механічні пошкодження, бути еластичною та придатною для повсякденного використання.
  • Міцність. Матеріали з якого пошита сумка або рюкзак, повинні легко переносити перепади температури, не пересихати під впливом високих температур, а також не тріскатися при низьких температурах.
  • Здатність відштовхувати бруд. Бажано, щоб тканину можна було протерти або навіть простягати. На жаль, сумки та рюкзаки можуть піддаватися забрудненню та періодично їх необхідно чистити.
  • Зовнішній вигляд. Тканина для сумки або рюкзака має добре виглядати, навіть після багаторазового використання, адже рюкзак та сумка – це довговічний аксесуар.

 

Найпоширенішими матеріалами для сумки та рюкзака є:

  • Натуральна шкіра – дуже популярний матеріал як для сумок, так і для рюкзаків. Виготовляється зі шкіри тварин. Вартість на натуральну шкіру висока і не завжди покупці готові платити стільки грошей хоч і за довговічний, але дорогий матеріал. Останнім часом, натуральна шкіра менш популярна, так як у світі йде пропаганда гуманного ставлення до тварин і перехід на штучні матеріали.
  • Штучна шкіра – це штучні полімерні матеріали, які виробляють для імітації натуральної шкіри тварин. Шкірозамінник вже не одне десятиліття посідає передові місця серед виробників одягу. Такий матеріал як штучна шкіра дуже піддатливий у роботі і з його допомогою можна створити виріб, який на вигляд зовсім не виглядатиме ненатурально. Шкірозамінник являє собою полімерний матеріал, що повністю імітує натуральну шкіру. Зовні це - гладкий та приємний матеріал, дуже часто має характерний колір та запах. Сучасні виробники зуміли навіть повторити запах натуральної шкіри. Завдяки спеціальним просоченням та покриттю, штучна шкіра не промокає, не створює парникового ефекту і дуже комфортна у використанні.
  • Екошкіра. Екошкіра - двошаровий полімерний матеріал, основою якої може бути бавовняна тканина або синтетичне волокно. Такий вид шкірозамінника дуже часто використовується на виробництві одягу, взуття, аксесуарів. Має ряд переваг: не замерзає і не пересихає, водовідштовхувальна поверхня, не парить, зносостійкість, гіпоалергенність.

 

Найкраща тканина для рюкзака

 

В наш час рюкзаки набули неймовірної популярності і використовуються не тільки для спорту або ж військовими, а абсолютно для всього і щодня. Рюкзак став невід'ємним атрибутом одягу як для жінок, так і для чоловіків. Рюкзаки носять діти до школи, чоловіки та жінки на роботу і навіть на прогулянку чи похід у кіно.

 

Вибираючи тканину для рюкзака потрібно оцінити призначення цієї речі, зараз дуже багато хто любить рюкзаки для повсякденного носіння зі штучної або натуральної шкіри, прикрашені різними малюнками, паєтками та бісером. Якщо ж ми говоримо про спортивніший варіант, то найпоширенішими варіантами є такі:

  • Кордура. Кордура напевно найпопулярніша тканина для рюкзаків, вона є штучним поліамідним полотном, що складається зі скручених волокон. Іноді до сумішевого синтетичного складу додають бавовняне волокно, саме бавовна може створити трохи волокнисту «волохату» поверхню цієї тканини.


Кордура дуже міцний і щільний матеріал, що легко переносить механічні пошкодження, має властивість відштовхувати воду і бруд. Рюкзак з кордури можна легко прати як вручну, так і в пральній машинці.

 

Серед інших плюсів цієї тканини такі:

  1. Має приємну на дотик текстуру та гарний зовнішній вигляд.
  2. Не сиплеться і не тріскається.
  3. Добре відштовхує воду і навіть якщо потрапити під дощ, то речі всередині рюкзака залишаться чистими.

 

  • Тканина оксфорд. Тканина оксфорд в рази дешевша за кордуру, що робить її просто-таки лідером серед виробників рюкзаків. Оксфорд менш щільна та легша тканина. Виготовляється із синтетичних нейлонових волокон.

 

Основними її перевагами є:

 

  1. Ціна. Ціна на оксфорд в рази дешевша, ніж на інші схожі за характеристиками матеріали. У ній поєднується гарне співвідношення ціна-якість.
  2. Гарний вигляд. Оксфорд дуже приємний на дотик матеріал, має приємну гладку поверхню іноді навіть із незначним блиском.
  3. Водонепроникність. Теж добре відштовхує воду та бруд. Простий у догляді.

 

  • ПВХ – шкіра. Найпоширеніша група матеріалів може бути як і м'яка і еластична,так і дуже щільна. Головною особливістю ПВХ-шкіри є її довговічність та зносостійкість. Її основними якостями є:

 

 

  1. Дешева ціна та досить легкий та приємний матеріал.
  2. Цілком не пропускає воду, і дуже легко і швидко сохне. Достатньо просто протерти рюкзак ганчіркою та все готове.
  3. Не тріскається і не пересихає.

 

 

 

У чому різниця між рюкзаком та ранцем

 

На перший погляд, ці два атрибути дуже схожі між собою. Але питання у чому ж різниця було, є і буде. Основними відмінностями рюкзака від ранця є:

  • Ранець – це сумка для носіння речей на спині, яку одягають за допомогою лямок. Ранець найчастіше носять діти до школи, для транспортування книг та зошитів.
  • Рюкзак – це скоріше мішок, в який скидають речі та носять на спині, тримається завдяки лямкам.
  • У ранця спинка має бути твердою і тримати форму, іноді вона нагадує коробку з речами. Рюкзак дуже часто просто пошитий з тканини без фіксованої спинки.
  • Рюкзак найчастіше легший за ранець і навіть візуально здається меншим за розміром.

 

 

Види підкладкових тканин для сумок та рюкзаків


Кожна сумка чи рюкзак завжди повинна мати підкладку. Саме цей матеріал допомагає зберегти основну тканину від механічних пошкоджень, намокання та бруду. Вибір підкладки є важливим, як і вибір основної тканини для сумки. Найпоширенішими підкладковими тканинами для рюкзака або сумки є:

  • Поліестер або поліефірне полотно. Тканина добре тримає форму, не змінюється, відштовхує воду і не промокає, її дуже просто та легко прати. Поліестер використовують у 90% при пошитті всіх сумок та рюкзаків. Це приємний легкий матеріал.
  • Сітка. Сітка - один з різновидів синтетичних тканин. Сітка найчастіше використовується для рюкзаків, нею оформляють як внутрішню частину рюкзака так і лямки.

 

 

Декорування сумок та рюкзаків

 

Декор сумок та рюкзаків – процес абсолютно творчий. Раніше сумочки декорували виключно гіпюром, бо крім мережива ніяких інших матеріалів для цього не було, але за багато років з'явилося дуже багато декоративних прикрас і деталей.

Шкіряні сумки найчастіше декорують пряжками, декоративними замочками або блискавками, рідше можна побачити вишиті чи набивні малюнки.

Тканинні сумки часто прикрашають набивними малюнками, а останнім часом популярними стали авторські малюнки акриловими фарбами. Такі малюнки легко переносять прання та не втрачають колір.

Дитячі рюкзаки та сумочки прикрашають бісером, паєтками, мереживом будь-якого роду набивними малюнками і навіть пір'ям.

Так само модними та дуже популярними залишаються маленькі вечірні сумочки та клатчі, які можуть бути повністю прикрашені паєтками чи бісером, бути яскравими та блискучими та авторсько-ексклюзивними.
 

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 27.10.2020