🎉 до -60% з нагоди Дня народження ТК! 🎉
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Тюль: що відомо і які характеристики популярного матеріалу2023-11-16Вперше згадка про цю тканину з'явилася в XV столітті і свою назву отримала від назви французького міста Тюль, де її вперше виготовили.
Тюль: що відомо і які характеристики популярного матеріалуТюль: що відомо і які характеристики популярного матеріалу

Тюль: що відомо і які характеристики популярного матеріалу

Історія виробництва тюлю

Вперше згадка про цю тканину з'явилася в XV столітті і свою назву отримала від назви французького міста Тюль, де її вперше виготовили. Цікава передісторія появи тюлю. Вважається, що тканину винайшли на вимогу короля, чия наречена відмовилася виходити на загальний огляд з відкритим обличчям. І тоді король Франції видав указ, згідно з яким французькі ткачі повинні були виготовити особливу тканину, крізь яку можна було все бачити, але яка б приховувала, що стоїть за нею.

Таку тканину дуже скоро створили ткачі з міста Тюль, і король її по достоїнству оцінив, побажавши, щоб з тюлю пошили вбрання для його обраниці.

У XIX столітті тюль набув широкого поширення в світі, з нього шили нарядні сукні та вуалі, з її допомогою прикрашали інтер'єр.

Спочатку тюлева тканина виготовлялася ручним способом з бавовняних і шовкових ниток, а в наш час для його виробництва використовуються спеціальні машини. Гладкий тюль виготовляється в основному з двох систем ниток і робиться шляхом плетіння. Візерунчастий тюль проводиться на спеціальних мереживних або гардинових машинах.

Причому тепер основну сировину, призначене для виробництва тюлю це поліефірні і поліамідні хімічні нитки, а також сумішева пряжа.

Для виготовлення міцного і пружного гладкого тюлю використовуються поліамідні нитки, а для створення візерунків на тканині використовуються поліефірні.

Виготовлене на машині полотно піддається додатковій обробці: відварюванню, відбілюванню, розширенню, фарбуванню, апретування та коландровання.

tyul-chto-izvestno-i-kakie-harakteristiki-populyarnogo-materiala-1

Основні види тюлю

Залежно від того, які матеріали і добавки штучного і натурального походження використовуються при виробництві, тюль буває капроновий, сітчастий, стислий, органза, вуаль, тюлеве полотно у вигляді прозорого полотна, на яке нанесений візерунок з гумових ниток. Розрізняють односторонні тканини і тканини з малюнком, нанесеним з обох сторін полотна. Крім того, буває прозорий тюль та матовий. Існують чотири основних види тюлю: органза, вуаль, сітка і газ.

tyul-chto-izvestno-i-kakie-harakteristiki-populyarnogo-materiala-2

Органза

Це тонка і легка дуже прозора тканина. Виготовляється з суміші натуральних волокон шовку з іншими штучними або синтетичними матеріалами, такими як поліестер або віскоза. В процесі виготовлення матеріал проходить кілька фаз обробки, в результаті чого отримана тканина характеризується високою міцністю і пружністю. У наш час промисловість випускає велику кількість різновидів органзи: однотонну і з візерунками, матову і блискучу, жату і перфоровану, з напиленням і навіть органзу-хамелеон, яка змінює свій колір при зміні освітлення.

При цьому, органза добре тримає форму, пропускає світло, не мнеться, не схильна сильно накопичувати пил і не вимагає особливого догляду, легко переться в пральній машині.

tyul-chto-izvestno-i-kakie-harakteristiki-populyarnogo-materiala-3

Вуаль

Вуаль є сітчастою рідкотканою тканиною, яка виготовляється методом полотняного переплетення. Це напівпрозора тканина з гладкою фактурою і матовою поверхнею. Причому вуаль м'якший матеріал, ніж органза, здатний легко драпіруватися.

Навіть назва вуалі походить від французького слова, що означає серпанок, завісу. Виготовляється вуаль найчастіше з бавовни, іноді використовуються шовкові і навіть вовняні волокна. Крім цього, для виготовлення вуалі активно використовуються синтетичні волокна.

Основними достоїнствами вуалі є легкість матеріалу і універсальність використання. Дуже красиво виглядає біла вуаль, яка використовується, перш за все, для пошиття фати і весільного вбрання.

Завдяки відмінним драпірованим властивостями, вуаль широко застосовується при оформленні інтер'єрів різних стилів.

Недоліком матеріалу є необхідність дбайливого догляду.

tyul-chto-izvestno-i-kakie-harakteristiki-populyarnogo-materiala-4

Сітка

Свою назву цей вид тюлю отримав завдяки своїй схожості з риболовецькими мережами. Існує кілька різновидів цієї тканини: проста сітка (або французька сітка), сітка з вишивкою, синтетична сітка.

Просту сітку виготовляють шляхом вив'язування повітряних петель при в'язанні стовпчиком. Структура такої сітки може бути гладкою або з опуклими малюнками. Відрізняється проста сітка і за розміром осередків.

Сітка з вишивкою представляє собою сітчастий тюль, поверх якого нанесений малюнок.

Надміцний тюль сітка виготовляється з нейлону, причому за розміром осередків такий тюль буває дуже різним. Якщо осередки дуже маленькі, то це вже тюль-мікросітка.

tyul-chto-izvestno-i-kakie-harakteristiki-populyarnogo-materiala-5

Сфери застосування тюлю

Область застосування тюлю досить широка. Він використовується при пошитті одягу, всіляких штор і фіранок, для покривал і для оформлення інтер'єрів. Гладка тканина використовується для пошиття та оздоблення нижньої білизни і корсетів, напівпрозорих суконь, накидок, пеньюарів.

Широку сферу застосування має вуаль, яка випускається різних кольорів. Блакитна, рожева або жовта тканина застосовується для пошиття коктейльних суконь і дитячого святкового вбрання.

Елегантно і вишукано виглядає біла вуаль, з якої шиють весільні вбрання і фату.

Димчаста вуаль використовується в якості декоративного оздоблення. Для виготовлення одягу підходить і органза, що має більш високу жорсткість, ніж вуаль, з неї шиють спідниці-пачки. Вироби з органзи можна красиво декорувати вишивкою або паєтками.

Важко назвати іншу тканину, крім тюлю, яка більше підходить для пошиття штор. Матова тонка, що легко драпірується вуаль добре затемнює приміщення і знаходить своє застосування для пошиття штор в кімнату або спальню. Повітряна і легка органза навпаки добре пропускає світло, її використовують для виготовлення тюлевих штор у вітальню. Для виготовлення штор для цього приміщення можна купити будь-яку органзу, враховуючи особливості стилю кімнати.

Візерункові фіранки самостійно виступають в якості центрального елемента інтер'єру, а прозорий тюль без візерунків використовують спільно з щільними портьєрами.

Застосовується тюль і для оформлення інтер'єрів в різних стилях (від класичних до сучасних). Причому, він може грати роль і окремого декоративного елемента (драпірування, настінне прикраса і т.п.), а може бути частиною композиції.

tyul-chto-izvestno-i-kakie-harakteristiki-populyarnogo-materiala-6

Переваги і недоліки матеріалу

Тюль являє собою легку і прозору тканину, чим власне і визначаються його основні переваги.

Перевагами тюлю є його універсальність і прекрасні декоративні властивості і невисока ціна. Це і хороша драпірувальність, і здатність поєднання з багатьма іншими тканинами і несхильність до забруднень (крім сітки, яка може накопичувати пил).

Недоліками тюлю з синтетичних матеріалів є його примхливість і недовговічність, оскільки він може вигорати під прямими сонячними променями. Крім того, сітчаста тканина схильна до зачіпки і вимагає акуратності при розкрої. Тюль з натуральних шовкових або вовняних волокон має досить високу вартість.

tyul-chto-izvestno-i-kakie-harakteristiki-populyarnogo-materiala-7

Основні правила догляду за тюлем

Тюль має схильність до накопичення пилу, тому, щоб виріб з тюлю виглядав красивим і привабливим, а не набув сірого відтінку, його потрібно періодично прати.

tyul-chto-izvestno-i-kakie-harakteristiki-populyarnogo-materiala-8

Прання

Перед пранням виріб обтрушують від пилу, потім замочують в злегка теплій воді з мильним або содовим розчином на кілька годин. Перевагу слід віддавати ручному пранню при температурі, не вище 30 градусів. Але деякі види тюлю, наприклад, органза, легко переться в пральній машині. Терти під час прання і викручувати тюль не рекомендується, це може пошкодити ніжну тканину.

Сушка

Після полоскання виріб з тюлю розправляють і дають стекти воді природним способом. При сушінні тюль слід розправити. А, наприклад, штори і фіранки з тюлю навіть рекомендується розвішувати ще злегка вологими, в результаті чого вони зможуть прийняти потрібну форму, і їх не треба буде прасувати.

Прасування

Якщо під час сушіння на виробі з тюлю утворилися заломи і складки, то допускається прасування при мінімальній температурі і обов'язково через марлю.

Зберігання

Зберігати тюль треба з особливою акуратністю, не дозволяючи, щоб матеріал бгають, інакше на тканині утворюються заломи, які буде дуже важко розпрасувати.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 01.04.2020