роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Жакард: особливості матеріалу2023-02-06Назва матеріалу жакард з'явилося в ХІХ столітті, коли ткач з Ліона Джозеф Марі Жаккард винайшов спеціальний ткацький верстат, на якому можна було виго
Жакард: особливості матеріалу

Жакард: особливості матеріалу

Історія походження матеріалу жакард

Назва матеріалу жакард з'явилася в ХІХ столітті, коли ткач з Ліона Джозеф Марі Жаккард винайшов спеціальний ткацький верстат, на якому можна було виготовити тканину з різними складними візерунками різних розмірів. Унікальність верстата полягала в тому, що він уже в той час була майже запрограмований на отримання певного малюнка з ниток. Для цієї мети Жаккард використовував картки з отворами для створення потрібного напрямку ниток, що дозволяло отримувати прекрасний двосторонній малюнок по всій площі полотна.

На честь винахідника тканина і отримала свою назву. Хочеться відзначити, що матеріал був настільки гарний, що отримав миттєве визнання. Його відзначив навіть французький імператор Наполеон, за вказівкою якого Жаккарду в Ліоні навіть був в 1840 році поставлений пам'ятник.

Як виготовляють жакард?

Технологія виготовлення тканини жакард є досить трудомістким процесом. Адже для створення складних візерунків кількість ниток різних кольорів доходить до сотні і треба бути особливо уважним, щоб не збитися.

Причому, процес виготовлення жакарда майже не змінився до нашого часу, просто тепер тканина виготовляється на спеціальних верстатах з програмним управлінням, що прискорює виробництво тканини.

При простому жакардовому плетінні використовується одна система ниток основи і одна система ниток утка, які з'єднуються простими, похідними і комбінованими видами переплетень.

У складних жакардових переплетеннях використовується кілька систем ниток основи і утка. Такі плетіння бувають двосторонніми, двошаровими і ворсовими.

Особливе переплетення ниток дозволяє створити унікальні багатобарвні повторювані малюнки з півтінями і об'ємними зображеннями, які однаково гарні по обидва боки полотна.

Переважно жакард виготовляється в кольоровому виконанні, проводиться також і однотонний вид жакарда, який потім забарвлюється. Існує два способи фарбування, перший має на увазі забарвлення ниток, з яких потім виготовляється тканину. При другому способі, проводиться нанесення малюнка на вже готовий матеріал.

Слід зазначити, що жакардова тканина - це не склад волокон, що використовуються для її виготовлення, а саме спосіб переплетення ниток, що створює особливий малюнок.

Тому тканина жакард може бути виготовлена ​​як з натуральних волокон, так і з синтетичних, а також з їх суміші. Особливо цінуються тканини з натуральних волокон.

Товщина і щільність тканини залежить від товщини ниток, використовуваної при його виготовленні. Тому жакард може бути щільним як гобелен, а може бути легким і повітряним як шовк.

Натуральная ткань жаккард обезьяны

 

Основні види матеріалу жакард

Існує дуже багато видів жакардової тканини, але найпопулярнішими є жакард-сатин, жакард-шовк, сатин-атлас, сатин-трикотаж, жакард-стрейч.

Жакард-сатин виготовляється з натуральної бавовни і його відмінною рисою є двосторонній малюнок. Причому з одного боку малюнок опуклий, а з іншого - стиснутий, тобто, візерунок виходить один, а кольори малюнка і фону міняються місцями. З жакард-сатину шиють елітну постільну білизну та інші види домашнього текстилю, наприклад, такі предмети столового текстилю як скатертини і серветки. Постільна білизна виглядає красиво і багато, і при цьому, завдяки натуральному складу тканини, дуже комфортна у використанні.

Жакард-шовк може виготовлятися як з натуральних, так і з синтетичних волокон. Тканина виходить повітряна і легка, має вишуканий зовнішній вигляд, тому використовується для постільної білизни, при виготовленні елітної жіночої білизни, легких і вишуканих суконь.

Жакард-атлас спочатку виготовлявся з шовкових ниток, завдяки чому полотно блищало і переливалося, що робило тканину особливо урочистою і ошатною. Зараз при виробництві жакард-атласу часто використовуються штучні волокна, в результаті чого виходить легкий, той, що майже не мнеться і доступний за ціною матеріал. Складне переплетення ниток створює незвичайний малюнок, що переливається різними кольорами. З цієї тканини шиють портьєри і ошатні покривала для дивана. Жакардова органза схожа на тюль з красивим малюнком і використовується для виготовлення штор.

Жакард-трикотаж може застосовуватися для пошиття теплих в'язаних речей, для суконь, светрів, шарфів, панчішних виробів.

Жакард-стрейч дуже еластичний матеріал, при виготовленні якого використовуються еластичні синтетичні волокна, такі як еластан, лайкра, спандекс, завдяки яким тканина добре розтягується. З цього виду жакарда шиють одяг, який добре підкреслює фігуру.

Жаккард-трикотаж

Позитивні властивості жакарда

Позитивні властивості жакарда багато в чому залежать від виду волокон, що входять до його складу, але є переваги, характерні для всіх видів цього матеріалу.

Перш за все - це ефектний зовнішній вигляд, виріб з жакарда з незвичайними благородними візерунками ніколи не вийде з моди.

Міцність і довговічність - складне переплетення ниток створює настільки міцне полотно, що вироби з жакарда здатні прослужити довгі роки і навіть десятиліття, практично не змінюючи свій первісний вигляд.

Простота в догляді досягається завдяки стійкості тканини до температур і пранні.

Тобто жакард - це міцний, зносостійкий, довговічний і завжди модний матеріал. Купити виріб з жакарда - це значить придбати стильну річ, яка прослужить довго і бездоганно.

Синий блестящий жаккард

Недоліки матеріалу

Жакард майже не має недоліків. Деякі його види відрізняються порівняно високою вартістю. Натуральні тканини дорожчі. Але якщо до бавовни додали синтетичне волокно, то і вартість тканини буде менша. Тобто завжди є можливість підібрати підходящий варіант.

Недоліком можна назвати необхідність дотримання суворих правил при пранні.

Розовая ткань жаккард розы

Де застосовується жакард?

Тканина жакард сама по собі є витвором мистецтва, тому завдяки своєму шикарному виду, міцності і довговічності, вона отримала широке застосування.

Одяг з цього матеріалу демонструє почуття стилю і доброго смаку. Для чоловічого гардероба виготовляють штани, піджаки і жилетки. Жінки використовують жакардову тканину для сукні та спідниці. Жакардове плетіння додає родзинки будь-якому виробу. З жакарда-сатину і жакарда-шовку виготовляється елітна постільна білизна. Жакардовий трикотаж застосовується для виготовлення теплих в'язаних речей, а також панчішно-шкарпеткових виробів.

Тканина жакард здобула велику популярність не тільки в одязі, з неї виходять чудові штори і портьєри. Надзвичайно красиво і розкішно виглядає тюль з візерунками. З жакардової органзи шиють гардини і використовують для подарункової упаковки.

Жакард використовується в оббивці меблів. Оббивка м'яких меблів з жакарда, в порівнянні з іншими тканинами для м'яких меблів, дуже практична і виглядає багато і урочисто.

Для цих цілей випускається декілька видів тканини, що відрізняються за щільністю і товщиною. Це і одношаровий жакард, і двошаровий жакард, який з вивороту дублюється поролоном. У автопромисловості популярним є тришаровий (триплірований) жакард, що складається з підкладки, поролону і лицьового боку. З такого жакарда шиють чохли для автомобілів. Чисто білий жакард йде на виготовлення матраців та сценічних костюмів.

Кращі зразки жакардової тканини, які підходять для будь-якого виду одягу, найкращої якості і в необхідній кількості можна купити в Україні.

Мебельный жаккард

Як правильно доглядати за тканиною?

Жакардова тканина міцна і зносостійка, досить просто забезпечити правильний догляд за виробами з неї. При правильному догляді жакард збереже красу і привабливість протягом багатьох років.

Завжди слід дотримуватися рекомендацій щодо догляду, зазначених на ярлику виробу.

Прання

Для тканини підходить і ручне і машинне прання. Температура води не повинна перевищувати 30 градусів. Миючі засоби не повинні містити відбілювачів і інші сильнодіючі речовини. При пранні в машині слід використовувати мінімальні оберти і делікатний віджим. Не рекомендується прати вироби з жакарда з іншими виробами, на яких є гачки і блискавки, оскільки вони можуть пошкодити цілісність полотна.

Сушка

Віджимати в пральній машині речі з жакарда не рекомендується, треба дати виробам стекти.

Сушити слід в розправленому вигляді і уникати попадання прямих сонячних променів. Не можна сушити вироби з жакарда на опалювальних приладах.

Прасування

При необхідності жакард можна прасувати, але тільки обов'язково з виворітного боку.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 31.03.2020