роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Військове полотно оксфорд: види за щільністю та тактичними захисними обробками2022-05-27Найчастіше зустріти полотно можна під час виготовлення військового спорядження.
Військове полотно оксфорд: види за щільністю та тактичними захисними обробками

Військове полотно оксфорд: види за щільністю та тактичними захисними обробками

Оксфорд – досить популярний вид синтетичного матеріалу, який часто використовують для пошиття спортивного та повсякденного одягу, а також туристичного спорядження. Але найчастіше зустріти полотно можна при виготовленні військового спорядження, підійде як тканина для наметів та рюкзаків. Для оксфорда характерний особливий спосіб переплетення ниток, який називається «килимовим»: тканина являє собою квадрати, що візуально виділяються, які розташовані в шаховому порядку.

Особливості виробництва універсального полотна

Універсальність тканини – її головна особливість, оскільки полотно справді можна застосувати у багатьох сферах життєдіяльності людини. Наразі, коли в країні проводяться бойові дії, тканина стала масово використовуватись для пошиття військової форми. Також тканина щільний оксфорд незамінна для виготовлення наметів, спальних мішків, тактичних рюкзаків та інших предметів індивідуального захисту солдата.

Поверхня матеріалу оброблена поліуретаном або поліхлорвініл, що робить речі на оксфордах непроникними для вітру та дощу.

Походження тактичного матеріалу

Це особливий тип саржевого волокна, в якому основні та уткові нитки переплетені невеликими ізольованими групами, а не рівними. У результаті поверхні тканини формується специфічний «шаховий» малюнок. За однією з існуючих легенд, циновки винайшли селяни, які плели цю сировину для різних господарських потреб, використовуючи як сировину рослинне волокно під назвою «прядка». Пізніше воно було замінено на лубок, але назва залишилася незмінною.

Однак офіційна версія зовсім інша – тканина, яка є прообразом сучасного оксфорду, була отримана у XIX столітті у Шотландії. Чому ця картина була названа одним із найстаріших міст Великобританії, невідомо, але історики кажуть, що через кілька років цей клинок зі сталевих сорочок роздали студентам Оксфордського університету і він залишається досі символом престижу цього міста.

Спочатку текстильна тканина вироблялася з чистої бавовни, наприкінці XX століття виробники стали випускати оксфорд із синтетичних волокон, до нього стали додавати нейлон, поліамід, матеріал набув нових фізико-технічних характеристик і широко застосовується в багатьох інших областях життя людини.

Принципово новим етапом у розвитку тканини стала обробка хімічним складом, внаслідок чого вона набула нових властивостей:

  • Гігроскопічність;
  • Опір горіння;
  • Хімічна стійкість.

І хоча новий вид матеріалу вже сильно відрізняється від свого початкового аналога, але перша назва «Оксфорд» залишилася незмінною.

Опис та властивості

Унікальна техніка переплетення волокон дозволяє захистити тканину від проникнення вологи та бруду в структуру стрічки, завдяки цьому оксфорд має безліч переваг у порівнянні з багатьма іншими видами матеріалу:

  • Властивість відштовхувати бруд;
  • Вологостійкість та водовідштовхувальна здатність;
  • Довговічність;
  • Збільшення сили;
  • Здатність зберігати свої фізико-технічні характеристики за t від -50 до +115 градусів по ℃;
  • Низький рівень стирання тканини.

У той же час слід зазначити, що переважання в сучасних оксфордах синтетичних волокон може створювати так званий парниковий ефект, через що такі речі з гумками не слід постійно носити і особливо при заняттях спортом та інших фізичних навантаженнях.

Основні види військового полотна оксфорд

Залежно від того, яка нитка використовується для виготовлення тканин, її варіантів - три, кожен має свої особливості:

  1. Бавовняний оксфорд - цей матеріал виробляють із бавовняного волокна, з нього виготовляють речі, що дуже добре пропускають повітря, надзвичайно практичні та гігієнічні. Слід зазначити, що останні роки технологія плетіння з натуральних волокон використовується рідко.
  2. Нейлон досить щільний і хімічно стійкий, але в той же час еластичний матеріал. Для нього характерна чутливість до світлостійкості та високої температури, тобто тканина не витримує впливу УФ-променів. Крім того, така тканина має властивість накопичувати статичну електрику.
  3. Поліестер - у порівнянні з нейлоном, він не такий м'який і щільний, але за світло- та термостійкістю набагато його перевершує.

Згідно з варіантом переплетення тканини виділяють два його варіанти:

  1. Королівський Оксфорд – в даному випадку відносно тонка пряжа, яка дозволяє тканині бути гладкою, але дуже щільною. При виробництві витрачається якісна сировина, даний варіант використовується для пошиття сукна-сорочки  - дорогий напрямок діяльності.
  2. Пінпоінт - технологія виробництва в цьому випадку аналогічна попередньому варіанту, але сира та груба за низької собівартості. Такий матеріал використовується для виготовлення штанів та сорочок, як тканина для військової спідньої білизни, футболок та тактичних рюкзаків. Крім того, тканина часто обробляється спеціальними просоченнями, завдяки чому повітро- і непромокальний матеріал використовується для пошиття вітрозахисних речей.

Колірна гама матеріалу залежить від тканини конкретного призначення. У класичному варіанті тканина має блакитний відтінок, але в наші дні її часто фарбують у зелений, чорний та сірий кольори, камуфляж, трохи рідше можна зустріти оксфорд білого, червоного або жовтого кольору, іноді випускають матеріал з оригінальним зразком (принт). У виробництві таких волокон використовуються полотна більшої чи меншої товщини, при яких нитки щільніші, грубіші, але при цьому тканина стає щільнішою. Налаштування густини варіюються від 150D до 1800 D (den).

Крім того, повинні залишитися на оксфорді водовідштовхувальні характеристики. Оскільки полотно гігроскопічне, його просочують спеціальним полімерним складом, як правило, тоді на поверхні утворюється досить тонка плівка, яка робить виріб повітронепроникним та водонепроникним. Ступінь водостійкості можна визначити за етикеткою виробу:

  • захист 200-300 мм – мінімальний рівень безпеки, не захищає від вітру, не затримує вологу;
  • 300-500 мм - вказує на те, що виріб повністю промок, всього через 60 хвилин після перебування під дощем;
  • 800 мм – повністю водонепроникна річ;
  • 1000-3000 мм – матеріал, що використовується для виготовлення теплих курток, лижних костюмів, а також наметів, має прекрасні бар'єрні властивості.

Пряжа безпосередньо пов'язана з типом, який використовується для її виробництва. Таким чином, якщо він заснований на поліефірних волокнах, основним недоліком є невелика гнучкість у порівнянні з нейлоновими варіантами. Нейлоновий оксфорд руйнується під впливом сонячних променів, починає вигорати, а за тривалого контакту просто втрачає свій початковий колір.

Асортимент матеріалу оксфорд залежить від рівня щільності тканини. Розрізняють такі види:

  • 150 Den - це хоч і найделікатніший матеріал, але він досить довго зберігає форму і драпірується, тому часто використовується в непромокальних та шовних куртках, а також у тонких комбінезонах. Крім того, сітка використовується для виготовлення верхніх шарів курток, пір'я, сумок та чохлів;
  • 210 Den - набагато міцніший за попередній варіант, оптимально підходить для виготовлення туристичних наметів, спальників, одягу для мисливців та рибалок, а також аварійно-рятувальних служб. Цей вид зазвичай використовують для створення захисного одягу;
  • 240 Den – дуже щільний матеріал, який також використовується для виготовлення наметів, похідних рюкзаків та наметів. Ця тканина зазвичай просочується поліуретаном, в результаті чого набуває підвищених водовідштовхувальних характеристик;
  • 300 Ден - це дуже міцна і непромокальна тканина, її зазвичай обробляють поліхлорвінілом і відшивають з неї сумки, валізи, ковдри, а також предмети галантерейного і рибальського спорядження;
  • 600 Den – тканина популярна при виготовленні тентів, курток та інших виробів, призначених для використання в екстремальних погодних умовах. Зазвичай така тканина випускається у камуфляжному варіанті;
  • 1800 Den - найміцніша і найщільніша форма оксфорду, використовується для пошиття наметів.

Умови догляду

При купівлі тканини слід насамперед вивчити інформацію про особливості догляду. Зазвичай інформація надається виробником, оскільки окремі види можуть бути виготовлені з додаванням певних ниток, що потребують особливого відношення. Тонкощі прання та прасування тканини залежать від виду головних ниток, що використовуються для плетіння.

Оксфордські сорти бавовни можна прати в машині в момент t не вище 40 градусів, допускається використання порошків повністю. Ці вироби можна розгладжувати праскою, нагрітою до температури не більше 110 градусів, але найкраще сушити в приміщенні та далеко від нагрівальних приладів, оскільки під впливом ультрафіолету білизна змінить свій колір.

На закінчення слід зазначити, що й цивільні покупці та військові солдати визнають надійність і практичність виробів з оксфорду, особливий акцент при цьому робиться на термін придатності форми виробу, що захищає його від вітру, вологості та впливу несприятливих погодних явищ. У такому одязі дуже практично і комфортно в холодну пору року, у спеку, бурю та на полі бою.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 27.05.2022