🎉 до -60% з нагоди Дня народження ТК! 🎉
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Бенгалін що за тканина: де застосовують, склад, властивості та характеристики2021-09-13Одним із найбільш комфортних у використанні текстильних матеріалів є розкішний бенгалін.
Бенгалін що за тканина: де застосовують, склад, властивості та характеристики

Бенгалін що за тканина: де застосовують, склад, властивості та характеристики

Що може бути краще за розкішну блузу, яка пошита за унікальним фасоном з максимально приємного матеріалу? Справді, гарні речі завжди радують людину, здатні прикрасити образ, підкреслити визначні місця фігури і навіть приховати недоліки. Але не всі текстильні матеріали мають такі властивості, необхідно вивчати багато інформації та підбирати ідеальний варіант індивідуально.

Одним із найбільш комфортних у використанні текстильних матеріалів є розкішний бенгалін. Тканина здатна підкорити та закохати в себе просто з першого погляду.

Що це за матеріал бенгалін?

Бенгалін – це текстильний матеріал, який має унікальні властивості та відмінні експлуатаційні характеристики. Тканина здатна стати справжньою окрасою образу, тому що з неї можна пошити справді привабливі предмети гардеробу. Матеріал бенгалін універсальний у використанні, можна зустріти багато предметів побутового декору, які прикрасять будинок і стануть основним акцентом інтер'єру.

У бенгаліну може бути як натуральний, і синтетичний склад. Дізнатися який саме матеріал у продажу можна, вивчивши етикетку. На ній виробник вказують найціннішу інформацію про склад тканини, іноді навіть у відсотковому співвідношенні. Також завжди вказані безпечні методи догляду за готовим виробом. Ціна матеріалу бенгалін залежить від ниток, що використовуються при виготовленні полотна, існує кілька основних видів. Знайти свій ідеальний варіант та замовити тканину можна у спеціалізованих інтернет-магазинах, а також на оптово-роздрібних точках продажу.

Де та як з'явився?

Матеріал бенгалін має величезну та довгу історію і, варто зазначити, що не втратив популярності і до сьогодні. Полотно також користується попитом у сучасних дизайнерів, модельєрів і покупців.

Вперше тканину було винайдено в Індії, у регіоні Бенгалія (чому й пішла така незвичайна назва). Матеріал був досить тонкою тканиною, яка використовувалася для пошиття розкішних і унікальних предметів гардеробу. У Європі тканина вперше з'явилася наприкінці 19 століття, оскільки її привезли французи. Матеріал швидко поширився по світу завдяки своїм унікальним властивостям.

Варіанти та склад тканини бенгалін

Спочатку до складу тканини входили лише натуральні волокна шовку. Шовк - це текстильний матеріал натурального походження, який виготовляється з дорогоцінних волокон шовкопряда. Розкішні нитки тонші за людське волосся в кілька разів, чому особливо прекрасні і унікальні. Нитки переплітаються міцним чином, у результаті на поверхні формується привабливий глянець. Шовкові нитки неповторні, в природі більше не існує натуральної аналогічної тканини, яка б повторювала всі властивості шовку.

Але згодом склад бенгаліна дещо змінився і при створенні полотна почали додавати невелику кількість бавовни. Це дозволило дещо здешевити тканину і зробити її доступнішою для простих мешканців того непростого часу.

Індустрія легкої промисловості не стоїть на місці і сьогодні можна зустріти масу видів бенгаліну, які відрізняються за складом, зовнішнім виглядом та властивостями.

До складу бенгаліну може входити:

  1. Бавовна. Найвідоміший і найпопулярніший текстильний матеріал. Волокна видобуваються шляхом обробки волокон натурального рослинного походження. Матеріал бавовна має всі необхідні властивості, які найбільш комфортні для тіла людини. Бавовняні волокна добре пропускають повітря, при цьому мають досить високий рівень щільності і міцності. Матеріал має гарний рівень гігроскопічності, здатний вбирати вологу і при цьому швидко сохнути. Вироби не схильні до втрати первинного зовнішнього вигляду та деформації навіть за тривалого терміну експлуатації. Алергікам та людям, які схильні до виникнення подразнення на шкірі, одяг з натуральної бавовни підійде ідеально.
  2. Вовна. Саме вовна при створенні бенгаліну використовується вкрай рідко, так як має ті властивості, які не потрібні тонкому і привабливому матеріалу. Натуральна вовна видобувається шляхом зістригання та ретельної обробки волосяного покриву рогатих тварин. Порожні волоски забезпечують тканині легкість, а також значно підвищують теплопровідність. Вироби з вовни можуть спричинити розвиток алергії, тому при виборі бенгалину варто уважно вивчити склад тканини.
  3. Нейлон. Цей матеріал відноситься до виключно синтетичних, так як виготовляється шляхом обробки та розтягування хімічних полімерів. При створенні бенгаліну, допустиме застосування нейлону у комбінації з натуральними волокнами у співвідношенні 2% проти 98%. Мінімальної кількості синтетики достатньо для того, щоб надати бенгаліну пружність, еластичність та комфорт при використанні.
  4. Віскоза. Належить до матеріалів штучного походження, у складі якого ретельно перероблена деревна целюлоза. Такий матеріал часто подається у комбінації з волокнами натурального походження. Віскоза забезпечує тканини гладку та приємну поверхність, а також нейтралізує ризик розвитку алергічної реакції.

Найбільш поширеним видом бенгаліну є тканина, у складі якої 90% натуральних компонентів (бавовни, шовку, вовни) та 2% синтетики. Волокна піддаються щільному одинарному скручуванню, утворюючи ледь помітний рубчик на лицьовій стороні тканини. Матеріал має відмінні властивості, характеристики, а також доступний за ціною всім покупцям.

Галузь застосування

Залежно від кількості та товщини ниток, що використовуються, бенгалін може бути більш легким або щільним. Така характеристика тканини визначає її подальше використання. Наприклад:

  1. Для пошиття ошатних речей використовується найтонший бенгалін, у складі якого є шовк або синтетичний компонент, що відповідає за глянсовий блиск на лицьовій поверхні. З нього можна пошити декоративні блузи, ошатні сукні, привабливі кофточки і навіть весільні сукні;
  2. Більш щільний вид бенгаліну підійде для пошиття футболок, шортів, майок, а також для обробки комірів та манжетів;
  3. Найщільніший і найміцніший бенгалін може запросто стати основою для пальта, куртки, плаща, жакету та кардигану.

Не варто забувати про універсальність бенгаліну. Тканину можна сміливо використовувати в рукоділлі, так як унікальні панно з текстильного матеріалу можуть стати справжньою прикрасою інтер'єру приміщення.

При пошитті аксесуарів та декоративних елементів також знайдеться місце для бенгаліну. Прикраса на волосся, брошки, хустки, палантини – все це можна створити з унікального матеріалу з приємним глянцевим блиском.

Властивості та характеристики тканини

Завдяки натуральному або комбінованому складу, тканина бенгалін має відмінні властивості та відмінні експлуатаційні характеристики. З нею легко працювати, її приємно носити, її нескладно доглядати. Все це та багато іншого дозволяє бенгаліну не втрачати актуальності вже кілька століть.

Позитивні властивості бенгаліну:

  • Тканина практично не мнеться, тому не потребує регулярного прасування;
  • Матеріал добре пропускає повітря і дозволяє шкірі повноцінно дихати;
  • Бенгалін має гідний рівень гігроскопічності, добре поглинає вологу та досить швидко сохне;
  • Полотно має високий рівень зносостійкості, не схильне до розривів та механічних пошкоджень;
  • Має приємну міцність і щільність;
  • Розкішна тканина має м'яку поверхню, яка приємна на дотик і при контакті з тілом;
  • Бенгалін з невеликим відсотком синтетики у складі має еластичність, досить добре тягнеться і комфортно облягає фігуру;
  • Матеріал не схильний до деформації, надовго зберігає структуру та контури виробу;
  • Тканина бенгалін досить комфортна для використання влітку, не парить тіло і при цьому здатна підтримувати зручну температуру в зимовий холод;
  • Матеріал відмінно впливає з синтетичними барвниками, тому в асортименті можна зустріти будь-який відтінок тканини.

Плюси і мінуси

Ретельний підбір складу тканини забезпечив бенгаліну масу позитивних властивостей та характеристик. Але, варто зазначити, що є й деякі недоліки, а точніше:

  1. Важливо перед пранням вивчити інформацію, наведену на етикетці. Оскільки неправильний метод догляду за бенгаліном може швидко привести виріб у непридатність.
  2. Не варто вибирати полотно виключно із синтетичним складом, це може негативно позначитися на стані шкіри.

Як правильно доглядати матеріал?

Перед пранням виробів з бенгаліну варто детально вивчити склад матеріалу і тільки після цього вибирати найбільш доступний метод догляду. Як правило, виробники рекомендують:

  • Прання. Вироби з бенгаліну на основі натурального шовку потрібно або піддавати сухому методу очищення або здавати в професійні хімчистки. Бавовняний, віскозний та вовняний вигляд матеріалу можна прати руками у теплій воді або в пральній машині на режимі делікатності. Температура води не повинна перевищувати 30 градусів. Варто вибирати лише якісні миючі засоби, у складі яких компоненти з м'яким впливом. Для того, щоб кольорова тканина не втрачала насиченості, рекомендується після прання використовувати спеціальний кондиціонер;
  • Сушіння. Сушити речі з бенгаліну варто лише природним способом. Ризикувати застосуванням електросушарки не варто;
  • Прасування. В цілому, полотно бенгалін не схильне до зминання та утворення заломів на поверхні, тому регулярного прасування не потребує. Але при необхідності прасувати бенгалін можна праскою на режимі «шовк».
Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 13.09.2021