роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Особливості тканини піке: хто приніс всесвітню популярність матеріалу?2021-10-01Що таке полотно піке, основні властивості, переваги та недоліки – про це можна дізнатися зі статті.
Особливості тканини піке: хто приніс всесвітню популярність матеріалу?

Особливості тканини піке: хто приніс всесвітню популярність матеріалу?

У світі існує величезна кількість текстилю, серед якого часом навіть складно зробити вибір.

Асортимент магазинів приємно вражає і часто покупцям необхідна додаткова консультація щодо властивостей та характеристик матеріалів.

Однією з тканин, що викликає підвищений інтерес у покупців, є піке.

Що таке полотно піке, основні властивості, переваги та недоліки – про це можна дізнатися зі статті.

Історія появи?

 

Полотно піке практично з першого використання здобуло шалену популярність. Причина полягає в тому, що тканина виготовляється особливим чином, із застосуванням незвичайного методу переплетення волокон. Поверхня полотна усіяна геометричними візерунками правильної форми, які у своєму зовнішньому вигляді повноцінно відповідають орнаменту шахівниці. Малюнок на поверхні полотна не залишить байдужим навіть найвибагливішого покупця.

Вперше полотно було винайдено та практично відразу ж використано у 20 роках минулого сторіччя. На унікальну тканину звернув увагу відомий на той час тенісист Рене Лакоста. Спортсмен вже давно знаходився у пошуку якісного полотна для пошиття спортивного одягу. Варто зазначити, що на той час усі костюми знаменитим спортсменам виготовляли із звичайної фланелі, яка не надто відрізнялася спеціальними властивостями. При цьому унікальний зріз піке ідеально підійшов для пошиття одягу. Вироби із цієї тканини швидко завоювали популярність і навіть зробили спортсмена всесвітньо відомим. Через деякий час, крім спортивного одягу, під брендом Лакоста стали виготовляти класичні поло, сорочки та кофти з довгим рукавом. Полотно зовсім не сковувало рухів, мало відмінний рівень гігроскопічності і перебувати в одязі з піке на тенісному корті було максимально зручно. Особливість бренду Лакоста в тому, що одяг із натурального полотна піке прикрашається унікальним символом у вигляді невеликого зеленого крокодила. Ультрамодні предмети одягу від бренду Лакоста і досі мають шалену популярність і свідчать про статус людини не менше, ніж годинник знаменитої фірми Ролекс.

Полотно створюється шляхом складного переплетення волокон, на вигляд піке нагадує традиційний трикотаж. При створенні тканини на поверхні утворюється унікальний геометричний візерунок, який має привабливий вигляд і навіть не вимагає спеціальних прикрас. Також тканина досить приємна у використанні, відмінно контактує навіть із найчутливішими ділянками шкіри.


Навіщо використовують тканину піке?

 

Звичайно і в першу чергу варто відзначити спортивний одяг з полотна піке. Матеріал настільки добре контактує з людською шкірою, що неможливо уявити іншу вигіднішу тканину.

Полотна піке відмінно піддаються розрізу, а також крою виробів. При пошитті нитки полотна не схильні до випадання, що дозволяє використовувати при пошитті не синтетичні, а бавовняні нитки. Міцні шви зовсім не потребують додаткового зміцнення флізеліном.

При виготовленні виробів типу сорочки або поло, на комірах, рукавах та кишенях може бути використана тканина бортовка. Вона додатково зміцнює найвразливіші місця виробу, створюючи певний каркас для одягу.

Як вже вище було зазначено, полотно набуло особливої всесвітньої популярності саме бренду Лакоста. Відомий тенісист не намагався розбагатіти на пошитті одягу, його основною метою було виготовити справді якісні речі для спорту. Тканина піке більш ніж задовольнила його запити та дозволила створити чудовий образ.

Перша поло з полотна піке була пошита спеціально для тенісиста на один із важливих турнірів. Під час матчу увага публіки була прикута не так до гри, як до розкішного вбрання. З того часу і по сьогодні, поло з полотна піке є одним з найбільш популярних та вдалих застосувань тканини.

Також з тканини піке можна виготовити приємну для тіла сорочку, теніску з укороченими рукавами, шорти і навіть штани. Матеріал має всі необхідні властивості та характеристики для комфортного використання.

Сорочки з полотна піке чудово тримають форму і надовго зберігають первісний зовнішній вигляд. Вироби можна одягати зі строгими піджаками чи костюмами та проводити відповідальні заходи.

Як би не було дивно, але також тканина піке підходить для пошиття:

  • Дитячі предмети одягу;
  • Жіночих суконь та сарафанів;
  • Одяг для дому, піжам, халатів;
  • Легких та утеплених покривал, простирадл, пледів;
  • Декоративні серветки на стіл, скатертини;
  • Рушник для рук та для протирання посуду.

 

В останні роки особливою популярністю у покупців користуються утеплені сорочки із матеріалу піке. Тканина спеціально обробляється просоченнями, що забезпечує підвищений рівень щільності, міцності та захист від продування вітрів. Такі сорочки прийнято носити теплою восени та навесні, коли вже не варто вдаватися до курток, але ще прохолодно для прогулянок у футболці.

Види та характеристики матеріалу

 

За рахунок підвищеної актуальності полотна, а також особливої уваги з боку покупців, виробники створили кілька основних видів піке. Вони можуть відрізнятися як за складом тканини, так і за основними характеристиками. Найпоширенішими видами полотна піке є:

  1. ★ Бумазея. Такий вид полотна найчастіше застосовується для пошиття утеплених предметів одягу, а також для виготовлення покривал і пледів. Матеріал має на вивороті невисокий, але щільний начіс. Це забезпечує відмінний контакт зі шкірою, а також добре зігріває в холодну пору року.
  2. ★ Дитяче. Полотно, у складі якого є найбільший відсоток натуральної бавовни. Розкішна тканина має відмінні властивості та характеристики, часто застосовується як для пошиття дитячого одягу, так і для виробів побутового текстилю. Матеріал з натуральної бавовни має на виворітній поверхні невелике начісування, яке відповідає за приємний контакт зі шкірою та підтримання нормальної температури.
  3. ★ Французьке. Найпоширеніший вид матеріалу піке, який і приніс популярність бренду Лакоста. Ця тканина зовні тонка і легка, але за рахунок особливого методу переплетення волокон має відмінний рівень міцності. З неї прийнято шити поло, сорочки, теніски та безліч предметів та спортивних аксесуарів.

Склад та його особливості

 

Спочатку при створенні полотна піке використовувалася тільки натуральна бавовна без домішки синтетики. З одного боку така тканина мала 100% рівень екологічної чистоти, але з іншого боку зовсім не мала еластичності і швидко втрачала початкову форму. Згодом, з метою поліпшення експлуатаційних властивостей, виробники почали додавати до складу невелику кількість синтетики. На даний момент оптимальним складом є комбінація натуральних і синтетичних волокон в пропорції 50 на 50%.

Як вже було зазначено вище, існує кілька основних видів полотна піке. Тому у складі матеріалів можуть бути:

  1. Бавовна. Це текстильний матеріал натурального походження, що видобувається з волокон однойменної рослини. Всі тканини, у складі яких є нитки бавовни, мають високий рівень антибактеріальності і не схильні до розвитку алергічних реакцій. Матеріал чудово пропускає повітря та дозволяє шкірі повноцінно дихати. Тканини, у складі яких є бавовна, мають особливий рівень гігроскопічності, що особливо актуально для спортивного одягу.
  2. Вовна. Натуральний матеріал тваринного походження Вовняні нитки відповідають за щільність, міцність та підтримання комфортної температури для людського тіла. Зазвичай, у складі полотна піке міститься мінімальна кількість натуральної вовни, а з метою підвищення рівня еластичності, склад доповнюється синтетичними нитками.
  3. Віскоза. Штучне полотно, для створення якого деревна целюлоза піддається посиленій та багатоетапній обробці. Волокна віскози добре контактують зі шкірою людини та здатні підтримувати приємну температуру на тривалий час.
  4. ★ Шовк. Іноді склад полотна піке може мати у складі нитки натурального шовку. Дорогоцінні волокна видобуваються шляхом обробки кокона тутового шовкопряда. Розкішний матеріал піке, у складі якого присутні натуральні волокна шовку, має приємний блиск на зовнішній поверхні.
  5. Еластан. Часто у складі тканини піке можна зустріти нитки еластану або, як їх прийнято називати, спандекса. Саме це синтетичне волокно забезпечує необхідний рівень міцності тканини, а також відповідає за пружність та еластичність. Часто тканина піке з таким складом використовується для пошиття суконь, тунік, блуз і предметів спортивного одягу з витонченим силуетом.

При виборі полотна піке обов'язково варто звернути увагу на інформацію на етикетці. Саме там виробник вказує точний склад полотна, а також правильні методи безпечного догляду.


Переваги тканини піке

 

  • Не мнеться. Матеріал практично не схильний до зминання, тому не потребує регулярного прасування;
  • Гігроскопічність. Полотно має відмінний рівень гігроскопічності, відмінно поглинає вологу і швидко сохне;
  • Гіпоалергенність. Полотно на основі натуральної бавовни зовсім не схильне провокувати алергічні реакції та спричиняти розвиток подразнення шкіри;
  • Фарбування. Полотно піке відмінно піддається впливу синтетичних барвників, тому в асортименті інтернет-магазинів можна зустріти величезний асортимент кольорів;
  • Зносостійкість. Тканина піке має високий рівень щільності та міцності, надовго зберігає візуальну привабливість та первісну форму;
  • Повітрообмін. Полотно чудово пропускає повітря і дозволяє шкірі повноцінно дихати;
  • Зручність. Вироби з тканини піке не схильні сковувати рухи тіла, тому чудово підходять для занять спортом і тренувань;
  • Ціна. Вартість тканини піке залежить від складу матеріалу. У середньому матеріал із комбінованим складом більш ніж доступний всім покупцям.

 

Недоліки тканини піке

 

Незважаючи на захоплені відгуки покупців, матеріал піке також має недоліки. Найбільш серйозними мінусами полотна є можливість прати полотно лише при 40 градусах. При високій температурі води вироби з тканини піке можуть втратити привабливість, пружність і навіть змінити початкову форму.

Як правильно доглядати?

 

Вироби з піке можна прати руками та у пральній машині. Головна умова – щоб температура води не перевищувала 40 градусів. При використанні автоматичного прання слід заздалегідь увімкнути режим делікатності.

Найкраще при очищенні використовувати миючі засоби, у складі яких компоненти з м'яким впливом. Для прання яскравих речей можна придбати спеціальні порошки та гелі для кольорового одягу, активні компоненти вплинуть на тривале збереження кольору.
 

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 01.10.2021