роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Що таке тканина тафета: види, властивості та характеристики матеріалу2021-08-09На сьогодні у світі існує величезна кількість різного текстилю. Всі вони відрізняються за складом, зовнішнім виглядом, своїми властивостями та експлуа
Що таке тканина тафета: види, властивості та характеристики матеріалу

Що таке тканина тафета: види, властивості та характеристики матеріалу

На сьогодні у світі існує величезна кількість різного текстилю. Всі вони відрізняються за складом, зовнішнім виглядом, своїми властивостями та експлуатаційними характеристиками.

Тканини можуть бути призначені тільки для пошиття одягу, тільки для створення елементів декору або універсальними у використанні. Всім любителям рукоділля та самостійного виготовлення одягу, безперечно, варто звернути увагу на тканину тафету. Її назва схожа на тканину тафта, але це різні матеріали.

Історія виникнення матеріалу

 

Унікальний текстильний матеріал тафета з'явився на ринку легкої промисловості нещодавно, але вже встиг твердо закріпитися і навіть стати улюбленцем у багатьох. Полотно створюється із комбінації синтетичних ниток, що забезпечує його побутове призначення. Найчастіше тафета використовується для пошиття предметів верхнього одягу, наприклад куртки, вітрівки, спортивні костюми та спеціального воєнізованого одягу. Текстильний матеріал створюється шляхом щільного переплетення волокон, що забезпечує зносостійкість та міцного готового полотна.

Відразу після винаходу тканини, на неї обрушився шквал негативних відгуків через виключно синтетичний склад. Спочатку люди, які звикли до всього натурального, не могли прийняти текстиль. Але з часом, коли тафета показала свої дивовижні властивості при експлуатації, думка про тканину була докорінно змінена. Зараз покупці зрозуміли цінність полотна та не бояться його використовувати при пошитті одягу та побутових предметів полотна із синтетикою.

Види тканини тафета

 

Полотно тафета, крім ниток з якого виготовляється, також відрізняється просоченням. Просочення – це спеціальний розчин, який наноситься поверх текстильного матеріалу, щоб надати йому особливої міцності, щільності та значно покращити експлуатаційні характеристики. Найбільш популярними видами просочення для тафети є:

  • PU. Просочення є прозорим поліуретановим покриттям, що наноситься на виворітний бік текстильного матеріалу. Після обробки, полотно тафета з маркуванням PU набуває водовідштовхувальної властивості. Ідеально підходить для пошиття курток та інших предметів верхнього одягу;
  • PU milky. Також просочення поліуретанового покриття, але попередньо забарвлене у білий колір. Наноситься на внутрішній бік полотна, відповідає за водовідведення, а також робить тканину тафету непрозорою. Також не менш популярна для пошиття одягу та предметів туристичного спрямування;
  • PVC. Тобто ПВХ - це полівінілхлорид, спеціальний розчин, який має універсальну дію. Використовується для надання тканині водовідштовхувальних властивостей, захищає від перепаду температур і впливу хімічних реактивів. Також просочування ПВХ забезпечує підвищену щільність та міцність текстильного матеріалу. Застосовується для пошиття предметів туристичного спорядження, спеціального захисного воєнізованого одягу та верхнього одягу загонів МНС;
  • Silver. Спеціальне срібне просочення, яке наноситься на зовнішній бік полотна. Забезпечує надійний захист кольору від вигорання при прямому потраплянні сонячних променів. Також має вологовідштовхувальний ефект, завдяки чому такі полотна використовуються для пошиття предметів зимового та осіннього гардеробу.

Основні властивості та характеристики

 

При виробництві текстилю тафету можуть бути використані нитки нейлону або поліестеру. Тканинам з обох видів сировини властиві легкість, м'якість та приємний блиск на зовнішній поверхні. Інші фактори залежать від ниток, які були використані для виготовлення полотна. До складу тканини можуть входити:

  • Нейлон. Синтетичні нитки, які забезпечують тканині тафеті високий рівень щільності, міцності та унікальну зносостійкість. Серед недоліків нейлонової тафети відзначають досить низький рівень гігроскопічності;
  • Поліестер. Нитки синтетичного походження, які забезпечують готової тканини стійкість до стирання та швидкої втрати первинного зовнішнього вигляду. Також тафета з поліестеру зовсім не псується при дії сонячних променів та високих температур.

Що входить до складу тканини тафети

 

Матеріал тафета містить у складі виключно синтетичні нитки. Це може бути нейлон чи поліестер. Обидва види волокон складаються з хімічних сполук і тому деякі властивості можуть збігатися під час створення матеріалу тафета. Але при цьому деякі характеристики відрізняються. Наприклад однаковими рисами для обох видів тканини є легкість полотна, а також приємна блискуча поверхня. Полотно тафета має візуально привабливий зовнішній вигляд, що особливо приваблює покупців під час вибору. При цьому тафета, у складі якої переважає нейлон, відрізняється високим рівнем довговічності та зносостійкості, несхильністю до розривів та пошкоджень. Тафета з поліестеру добре переносить перепад температур, а також не втрачає привабливості, навіть при тривалому впливі ультрафіолету.

Після виготовлення полотна його поверхня може бути оброблена спеціальними просоченнями. . Це не є обов'язковою вимогою, але все одно позитивно впливає на якість тканини та її використання. Наприклад, полотно може бути оброблене водовідштовхувальним просоченням, що дозволяє запросто використовувати тафету при створенні тентів, наметів і дощовиків. А просочення з розчину полівінілхлориду забезпечує тканині підвищений рівень щільності та міцності, таке полотно надовго збереже цілісність та захистить від різких поривів вітру.

Переваги тканини

 

Тканина тафета має низку позитивних властивостей, завдяки чому вже багато років є одним із лідируючих матеріалів на ринку легкої промисловості. З полотна виготовляється безліч корисних у побуті речей.

Найбільш важливими позитивними якостями є:

  1. ★ Високий рівень щільності та міцності;
  2. ★ Довговічність та зносостійкість;
  3. ★ Можливість обробки спеціальними просоченнями, які надійно захищають полотно;
  4. ★ Легкість у фарбуванні, оскільки тканина легко піддається впливу синтетичних барвників;
  5. ★ Повітряність та легкість полотна;
  6. ★ Візуальна привабливість, полотно тафета має приємний блиск на зовнішній поверхні;
  7. ★ Порівняно невисока ціна, яка доступна кожному покупцеві.

Недоліки тканини

 

Тафета із спеціальними захисними просоченнями практично не має недоліків, тому що використовується спеціально за призначенням. Матеріал має приємну ціну, легкий в обробці та догляді. Неможливо виділити негативні якості тканини. Єдиний недолік полотна – його синтетичне походження, і, як наслідок, тривалий період утилізації в природі. Усі поліетиленові та синтетичні тканини після утилізації необхідно переробляти на спеціальних заводах, яких, на жаль, в Україні поки що немає.

Де найчастіше застосовують?

 

Застосування тканини тафета безпосередньо залежить від її щільності, виду та ступеня обробки спеціальними просоченнями. Наприклад, найбільш тонкий варіант тафети, який не піддавався обробці просоченнями, можна використовувати як підкладку. Підкладкова тафета чудово контактує зі шкірою, не схильна провокувати алергічні реакції та подразнення на шкірі. Матеріал у допустимій мірі відводить вологу та пропускає повітря, дозволяє шкірі повноцінно дихати. За рахунок високого рівня щільності підкладка з тафети в куртку або пальто захистить виріб від продувності вітрами і розривів під час одягання.

Тафета з просоченнями проти намокання часто застосовується при пошитті курток та дощовиків. Такий предмет гардеробу просто необхідний на осінній та весняний період, коли в Україні особливо спостерігається сезон дощів. Виріб з тафети не дозволить промокнути навіть під сильною зливою та забезпечить здоровий імунітет людині.

Набагато щільніші види тафети зі спеціалізованими обробками проти впливу хімічних реактивів та займання застосовуються при створенні таких речей як:

  1. ★ Військовий одяг та аксесуари;
  2. ★ Туристичне спорядження, намети;
  3. ★ Рюкзаки, спальні мішки;
  4. ★ Тенти, альтанки, парасольки;
  5. ★ Рекламна продукція, банери, розтяжки.

Рекомендації щодо догляду

 

Ще однією значною перевагою полотна є порівняно простий догляд. Тафету можна прати руками або в пральній машині, температура води, що рекомендується, становить 40 градусів. Прати тафету руками можна тільки підкладкову, так як більш щільні види стають важкими при намоканні. При пранні краще використовувати рідкі миючі засоби без агресивних компонентів у складі. Сушити вироби з тафети можна під прямим впливом сонячних променів, оскільки полотно не схильне до вигорання та деформації при ультрафіолеті.
 

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 09.08.2021