роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Флок тканина, що це таке?2021-11-19Тканина флок – це особливий текстильний матеріал, який застосовується для оббивки диванів та крісел, а також виготовлення виробів із сфери домашнього
Флок тканина, що це таке?

Флок тканина, що це таке?

І так розберемося, що таке флок тканина?

Флок є тканиною з міцною основою і характерним ворсом на лицьовій стороні, що іноді викликає плутанину з велюром. Цей вид текстилю відрізняється не лише високою щільністю та міцністю, але також вражаючою стійкістю до зносу. Саме тому флокове полотно часто називають "антивандальним", тому що його структура запобігає руйнуванню зовнішнього вигляду виробу під впливом часу, плісняви або вандалів.

Також флокове полотно стійке до агресивної дії навколишнього середовища. Ані високі температури, ані низькі, сухе повітря чи висока вологість не зможуть вплинути на властивості цього матеріалу, який навіть у екстремальних умовах збереже свій привабливий зовнішній вигляд. Завдяки своїм унікальним характеристикам флокове полотно відмінно підходить для оббивки меблів, що робить його популярним у сфері виробництва меблів.

Розкішне полотно за рахунок особливого методу виготовлення має на поверхні дрібний, але пухнастий ворс. Саме через зовнішній вигляд полотно флок набуло такої назви, оскільки слово «флок» перекладається з англійської мови як «пушинка».

Полотно флок відноситься до тканин оздоблювального типу, оскільки самостійно з полотна практично нічого не виготовляється. Хіба що зрідка можна знайти іграшки ручної роботи, адже полотно поширене у сфері рукоділля.

Як виготовляється флок тканина: особливості виробництва?

Головна відмінність флока та інших полотен в тому, що при виготовленні не використовується традиційний метод переплетення волокон. Флок виготовляється суто на хімічних та текстильних комбінатах, де є спеціальне обладнання. Процес виготовлення матеріалу дуже простий – використовується ткана основа та дрібний, але густий ворс. На тканину-основу приклеюється ворс, що в результаті формує щільне та міцне полотно, яке зовні нагадує велюр.

Як основу виробники можуть використовувати:

  1. Бавовну. Натуральні волокна рослинного походження, які вже багато років є найбільш використовуваними у світі. При виготовленні можуть використовуватися виключно нитки натуральної бавовни або комбінації зі штучними або синтетичними волокнами. Натуральна бавовна має цінні властивості, які не здатні замінити навіть синтетичні матеріали. Вироби на основі бавовни надовго зберігають цілісність, зовсім не схильні до стирання та втрати первісного вигляду. Полотно флок на основі з натуральної бавовни має цінні властивості, не здатне стати причиною подразнення шкіри, а також досить просто очищається в домашніх умовах;
  2. Поліестер. Це синтетичні нитки, що створюються у процесі термічної обробки поліефірного матеріалу. Унікальна синтетична нитка має високий рівень щільності та міцності, надійно зберігає форму і не схильна до втрати первісного вигляду. Використання синтетичної основи при створенні тканини флок позитивно позначається на ціні, таке полотно є доступним для всіх покупців.

Найчастіше застосовується, а також являється найпопулярнішим саме флок на основі комбінації волокон. У його складі може бути приблизно 70% синтетичних або штучних волокон і близько 30% ниток натуральної бавовни. Така тканина відмінно поводиться при експлуатації, надовго зберігає форму і зовсім не схильна до втрати первісного вигляду.

При цьому ворсинки, які в результаті за допомогою спеціальних технологій кріпляться до базового полотна, можуть мати різний склад. Найбільш поширеними є ворсинки з:

  • Поліаміду. Це спеціальний синтетичний матеріал, який має високий рівень стійкості до стирання, надовго зберігає цілісність та привабливість. Штучне волокно чудово формує густий ворс, при створенні тканини флок може використовуватись в одну або дві нитки;
  • Віскози. Штучне волокно, яке видобувається шляхом якісної обробки деревної целюлози. Така тканина має високий рівень м'якості, чудово проявляє себе при експлуатації і не схильна до швидкої втрати форми. Ворс з ниток віскози відмінно контактує навіть із найчутливішими ділянками шкіри;
  • Вовни. Волокна натуральної вовни найрідше застосовуються при створенні полотна флок. По-перше, вовна досить вибаглива у догляді, по-друге, натуральні волокна можуть спровокувати алергічні реакції у людини.

Сам процес виробництва полотна флок особливо цікавий та незвичайний. Для цього використовується спеціальне обладнання на комбінаті. Базова ткана основа повільно рухається верстатом, на цьому процесі на неї наноситься основа з клею і спеціальних розчинів.

Над верстатом розташований спеціальний бункер, який під високим тиском та великою швидкістю викидає на тканину наелектризовані ворсинки. Через статичну електрику, ворсинки падають на базову тканину виключно вертикально і щільно один з одним.

Основні види

Спочатку полотно виготовляли з відходів натуральних текстильних матеріалів, особливо таких як бавовна, вовна, льон. Згодом склад матеріалу флок видозмінився і зараз в асортименті можна зустріти полотно синтетичного походження. При покупці флока варто звернути особливу увагу на ярлик, який супроводжує рулон тканини. Саме на ньому виробник залишає точний склад матеріалу в пропорції, а також найбезпечніші методи догляду. Звичайно, залежно від ниток, що використовуються при виготовленні флока, визначається і найбільш правильний метод експлуатації.

Залежно від використаних волокон при створенні основи та ворсу, розрізняють такі види тканини:

  1. Віскозний. Приємне на дотик полотно має особливо м'який ворс. Це одночасно плюс тканини і мінус. Наприклад, використовувати віскозний флок для оббивки меблевого гарнітура неможливо, оскільки вироби досить важко очищаються і можуть швидко втратити привабливість. При цьому для виготовлення м'яких іграшок та упаковки для подарунків такий варіант дуже переважний.
  2. Поліефірний. Такий вид текстильного матеріалу є особливо кращим для виготовлення оббивки меблів. Полотно має високий рівень щільності і міцності, не схильне до стирання і втрати первісного вигляду. Але при цьому синтетичні поліефірні нитки погано схильні взаємодіяти з барвниками та в асортименті можна зустріти лише базові темні кольори та відтінки.
  3. Поліамідний. Флок поліамідний навпаки відмінно піддається дії барвників і в сучасних інтернет-магазинах можна зустріти будь-який яскравий відтінок тканини. Матеріал має високий рівень зносостійкості, не схильний до втрати привабливості та первинного зовнішнього вигляду. Важливо оберігати виріб від прямого влучення ультрафіолетових променів, це може негативно позначитися на стані полотна.
  4. Бавовняний. Флок на основі з натуральної бавовни відмінно контактує зі шкірою і в цілому має відмінні властивості. Єдиний недолік – досить низький рівень стійкості до стирання, використовувати полотно для оббивки меблів, які використовуються щодня, не рекомендується.
  5. Ацетатний. Такий вид флока найчастіше застосовується під час створення предметів одягу. Можна зустріти штучне хутро, яке виготовлене на основі ацетатного флока. Матеріал має розкішний зовнішній вигляд, досить м'який та пухнастий ворс на лицьовій поверхні. Нитки легко піддаються фарбуванню і в асортименті можна зустріти будь-який відтінок.

Інноваційним видом флока є флок на флоці. Таке полотно відрізняється від звичного варіанта тим, що на поверхню тканини наноситься не один шар, а два шари ворсинок. Звичайно, значно збільшується щільність і густота ворсу, що позитивно позначається на зовнішньому вигляді. Часто виробники свідомо забарвлюють ворсинки у різні кольори, що формує розкішний перелив кольору залежно від кута освітлення.

Як виглядає меблева тканина флок?

Залежно від довжини та методу обробки ворсинок визначається остаточний зовнішній вигляд полотна. Якщо при виготовленні матеріалу використовувалися перемелені ворсинки, тобто нитки різної довжини і з особливим рівнем пухнасті, то остаточний вигляд полотна нагадуватиме замшу.

При використанні рівномірних і однаково рівних волокон готовий матеріал буде більше схожий на вишуканий велюр.
Якщо при створенні полотна використовувалися тільки якісні нитки, то полотно буде особливо привабливим, з рівномірно і щільно набитим дуже густим ворсом. Звичайно, ціна тканини за один метр буде досить високою.

Який матеріал кращий флок чи велюр?

Справді, матеріал флок на вигляд дуже нагадує велюр. Але це не означає, що він кращий чи гірший, важливо розуміти, що обидва матеріали мають як переваги, так і недоліки. Наприклад, флок (штучний чи натуральний) все одно обійдеться дешевше, ніж натуральний аналог велюр. Але при цьому рівень зносостійкості та простота догляду флока однозначно виграє у полотна велюр. Тому вибирати ту чи іншу тканину потрібно залежно від особистих переваг, а також фінансової спроможності.

Плюси і мінуси

Основними перевагами матеріалу флок вважають:

  • Високий рівень щільності та міцності;
  • Візуальна привабливість та розкіш полотна;
  • Флок має досить м'який та густий ворс на поверхні;
  • Матеріал запросто піддається впливу синтетичних барвників, тому в асортименті можна зустріти будь-який відтінок;
  • Флок стійкий до розривів, механічних пошкоджень і не схильний до стирання;
  • Тканина на натуральній основі добре пропускає повітря, дозволяє шкірі повноцінно дихати;
  • Унікальна тканина універсальна у використанні, можна застосувати як для пошиття іграшок, так і для оббивки меблевого гарнітуру;
  • Вироби з флока мають респектабельний вигляд, що часто застосовуються для обробки вишуканих інтер'єрних виробів;
  • За рахунок густого ворсу флока, на меблях залишаться непомітними подряпини та зачіпки, які можуть залишити домашні тварини;
  • Тканина досить проста та невибаглива у догляді, можна очищати і вологим та сухим методом.

Серед недоліків матеріалу флок варто відзначити, що зворушливий і розкішний ворс може негативно поставитися до деяких компонентів миючих засобів. Важливо при виборі читати склад, у ньому не повинно бути спирту та нафтопродуктів.

Рекомендації по догляду

Вироби з флока можна піддавати як сухому, так і вологому чищенню. Найбільш правильний метод залежить від ступеня забруднення виробу. Допустима температура води становить не більше 30 градусів. При покупці порошку або гелю варто вибирати засоби на водяній основі. Спирти, нафтопродукти, олії та інші реагенти можуть негативно позначитися на клейовому прошарку полотна та привести флок у непридатність.

 
Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 19.11.2021