роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Мокрий шовк: що за матеріал, властивості, види та характеристики2021-11-18Розкішне полотно з незвичайним ефектом завжди опиниться в центрі уваги, чи то буде предмет одягу, чи виріб зі сфери побутового текстилю.
Мокрий шовк: що за матеріал, властивості, види та характеристики

Мокрий шовк: що за матеріал, властивості, види та характеристики

Що за матеріал мокрий шовк?

Мокрий шовк – це привабливий текстильний матеріал, який завоював популярність та любов серед покупців у всьому світі.

Розкішне полотно з незвичайним ефектом завжди опиниться в центрі уваги, чи то предмет одягу, чи виріб зі сфери побутового текстилю.

Особливість мокрого шовку полягає у приємній оксамитовій поверхні, яка в залежності від кута освітлення переливається та створює ефект мокрої тканини.

Розкішне полотно легко піддається фарбуванню, тому в асортименті сучасних інтернет-магазинів можна зустріти будь-який відтінок.

Спочатку тканину мокрий шовк виготовляли лише з натуральних волокон, але ціна матеріалу була настільки надхмарною, що склад полотна було змінено.

Зараз в асортименті магазинів можна зустріти полотно мокрий шовк:

  1. Натуральний шовк. Розкішні нитки добуваються шляхом тривалої та багатоетапної обробки коконів тутового шовкопряда. Спочатку кокони збираються і замочуються в окропі, оскільки дія високих температур значно пом'якшує волокна. Їхнього одного кокона можна видобути до півтора метра якісної нитки. Волокон натурального шовку менший за людське волосся в кілька разів, тому при створенні полотна відбираються тільки найякісніші і щільніші нитки. Тканини на основі натурального шовку чудово контактують навіть із найчутливішими ділянками шкіри, полотно не схильне стати причиною подразнення шкіри, а також алергічної реакції. Тканина мокрий шовк із натурального шовку відноситься до ексклюзивних полотен і застосовується для виготовлення унікальних предметів одягу.
  2. Поліестер. Синтетичне волокно, що видобувається в результаті термічного оздоблення поліефірного матеріалу. Розкішні нитки, залежно від ступеня обробки, точно повторюють зовнішній вигляд натурального шовку. Визначити ненатуральне полотно можна лише шляхом детального огляду, а також у процесі використання. Застосування синтетичних ниток поліестеру у складі мокрого шовку забезпечує готовому полотну підвищений рівень довговічності та стійкості до стирання.

При створенні унікального полотна застосовується атласний метод переплетення волокон, у результаті виходить тонке, але дуже міцне полотно. Скручування ниток дозволяє розкішний блиск на лицьовій поверхні тканини, що значно виділяє матеріал на тлі інших.

Залежно від складу тканина мокрий шовк може піддаватися остаточним оздобленням. Наприклад, мокрий шовк з натуральних волокон піддається впливу барвників, внаслідок чого в сучасних інтернет-магазинах можна зустріти будь-який відтінок полотна.

При цьому мокрий шовк на основі синтетичних ниток можна застосувати для:

  • Фарбування. Як і натуральні, синтетичні нитки відмінно піддаються повноцінному фарбуванню барвниками. У результаті кожен покупець може легко знайти найбільш ідеальний колір і відтінок тканини для себе;
  • Набивний принт. За допомогою спеціальних автоматизованих систем на виробництві на лицьову поверхню мокрого шовку наноситься принт. Набивний малюнок може бути виконаний у будь-якому жанрі, але найчастіше це візерунки, орнаменти та квіткові мотиви. Така тканина чудово підійде для пошиття одягу, а також предметів домашнього текстилю;
  • Вишивка. Або власноруч чи за допомогою спеціальних виробничих машин на поверхню синтетичного шовку можуть бути нанесені вишивки.

Залежно від ступеня обробки, а також якості ниток, що використовуються, існують такі види мокрого шовку:

  1. Дюпон. Розкішне полотно має приглушений, трохи матовий блиск на зовнішній поверхні. Така тканина найчастіше застосовується для пошиття весільних суконь та аксесуарів, а також незамінна при виготовленні ексклюзивних елементів інтер'єру (комплектів постільної білизни, штор, скатертин).
  2. Шармез. Благородне та яскраве сяйво полотна робить одяг із нього центром уваги оточуючих. Унікальну тканину можна зустріти під час пошиття вечірнього вбрання, суконь та аксесуарів.

Чим відрізняється шовк від мокрого шовку?

Основною відмінністю натурального шовку, від мокрого криється у зовнішньому вигляді. Розкішне полотно шовк має приємний глянсовий блиск і дуже гладку поверхню, що ковзає. При цьому процес виготовлення мокрого шовку передбачає первинну обробку ниток. Щоб надати волокнам ефекту пухнастої шкірки персика, вони піддаються обробці спеціальним хімічним розчином, а також механічному впливу.

Оздоблення ниток таким чином впливає не тільки на візуальну зміну полотна, але і на покращення властивостей. Матеріал з натуральних волокон шовку набуває підвищеного рівня м'якості та еластичності.

Що шиють із мокрого шовку?

Тканина мокрий шовк особливо універсальна у використанні. Розкішне полотно можна застосувати при пошитті вечірніх суконь, блузок та вбрання, які запаморочать голови при першому погляді. Предмети одягу з натурального, синтетичного або комбінованого мокрого шовку чудово сідають по фігурі, облягаючи витонченість талії і підкреслюючи переваги. Тому дівчатам із фігурою плюс сайз варто акуратно вибирати полотно для пошиття вбрання.

Найчастіше полотно мокрий шовк застосовується для пошиття ошатних суконь на урочисті заходи. Залежно від довжини та фасону виробу, сукня може бути вечірнім чи коктейльним варіантом. Часто білий, світло-рожевий та молочний мокрий шовк застосовується для виготовлення весільного вбрання та аксесуарів.

Часто можна зустріти виготовлення аксесуарів з натурального мокрого шовку, особливо цінуються краватки, хустки, палантини та шарфи. Такий простий елемент із дорогоцінного матеріалу може запросто стати основною особливістю стильного образу.

Звичайно, мокрий шовк підійде і для виготовлення елегантних предметів побутового текстилю. Спокусливі нічні сорочки та пеньюари, розкішні піжами та привабливі костюми стануть справжньою окрасою домашнього дозвілля. Комплекти постільної білизни з мокрого елітного шовку перетворяться на центральний аксесуар інтер'єру приміщення.

Основні властивості та характеристики

Натуральний мокрий шовк має відмінні властивості, тому особливо цінуватися покупцями вже багато років. Найчастіше споживачі вибирають мокрий шовк через:

  • Високу візуальну та естетичну привабливість;
  • Приємної м'якої поверхні, яка чудово контактує з ніжними ділянками тіла;
  • Високим рівнем гігроскопічності, матеріал здатний поглинати вологу та швидко сохнути;
  • Приємна тканина на 100% екологічно чиста, тому є невідповідним середовищем для формування та розмноження хвороботворних бактерій;
  • Мокрий шовк добре пропускає повітря і дозволяє шкірі повноцінно дихати;
  • Натуральні та синтетичні нитки чудово піддаються впливу синтетичних барвників, тому в асортименті можна вибрати будь-який відтінок;
  • Полотно легко піддається крою, шиттю та декоративній обробці (вишивка, нанесення декоративної фурнітури та драпірування);
  • Мокрий шовк універсальний у використанні, приваблива тканина легко знайде своє застосування.

Переваги і недоліки

Позитивні властивості розкішного матеріалу однакові і для натурального мокрого шовку, і для синтетичного. При цьому недоліки відрізняються залежно від походження волокон. Наприклад, серед недоліків натурального мокрого шовку варто відзначити досить високу ціну та складний метод догляду. Прати речі важливо з особливим трепетом, вироби не можна прати за високої температури, сильно вичавлювати і викручувати. Також натуральний мокрий шовк не варто сушити під прямим впливом сонячних променів, це може призвести до руйнування структури волокон.

Недоліками синтетичного мокрого шовку прийнято вважати низький рівень повітропроникності. Таке полотно слабо пропускає повітря і в спекотні дні може спричинити легку попрілість на шкірі.

Як правильно доглядати?

Мокрий шовк натурального походження особливо вимогливий у догляді. Декоративні та ошатні речі рекомендовано одразу здавати у професійну хімчистку. При необхідності речі можна випрати і вдома, тільки обов'язково руками та у воді, температура якої не вище 30 градусів. При очищенні варто використовувати миючі засоби тільки в рідкій консистенції, які спрямовані на якісне очищення шовкових речей.

При пранні мокрого шовку на основі синтетичних волокон рекомендовано також дотримуватись акуратності. Не віджимати, не викручувати і не проводити жодних механічних дій з вологими полотнами.

Чи можна прасувати мокрий шовк?

Вироби з мокрого шовку можна прасувати, якщо на етикетці текстильного рулону присутній спеціальний дозволений значок від виробника. Мокрий шовк – особливо трепетна та чутлива тканина, її запросто зіпсувати та неможливо відновити. Щоб не пошкодити структуру полотна, важливо наперед на прасці встановити режим «Шовк», а також вивернути на виворітний бік. Прасувати без використання води та відпарювача, оскільки це призведе до утворення негарних плям на гладкій поверхні.

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 18.11.2021