роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
роздріб

0800 752 001

 
  • 0800 752 001
  • 044 229 5898
  • 067 318 93 00
  • 050 394 98 07
  • 063 192 55 38
Опт

0800 60 20 02

 
  • 0800 60 20 02
  • (044) 239 20 01
  • (050) 414 55 01
  • (067) 321 51 76
Кошик ( 0 )
Матеріал лайкра - що за тканина, властивості та характеристика матеріалу2021-07-21Матеріал лайкра вже давно набув популярності як на своїй батьківщині, у Сполучених Штатах Америки, так і на всій території Європи та Азії.
Матеріал лайкра - що за тканина, властивості та характеристика матеріалу

Матеріал лайкра - що за тканина, властивості та характеристика матеріалу

Що таке тканина лайкра?

 

Тканина лайкра - це особлива тканина, яка створюється шляхом тривалої обробки полімерів, внаслідок чого виходять нитки поліестеру. Синтетична тканина має відмінні експлуатаційні характеристики і позитивні властивості, завдяки чому не поступається натуральним тканинам. Матеріал лайкра вже давно набув популярності як на своїй батьківщині, у Сполучених Штатах Америки, так і на всій території Європи та Азії. Лайкра широко застосовується для пошиття предметів спортивного гардеробу, незамінна при виготовленні жіночих аксесуарів.

Виробництво матеріалу

 

Вперше волокна лайкри були винайдені ще в середині минулого століття, у знаменитій американській лабораторії, а зараз компанії DuPont. Раніше лабораторія відзначилася у створенні таких інноваційних полотен як кевлар, тефлон та капрон. Згодом, шляхом тривалих розробок було видобуто матеріал лайкра. Полотно з високим рівнем еластичності практично відразу завоював американський ринок, потім підкорив Азію і був повторно перероблений і покращений на швейних комбінатах Японії. Ще через невелику кількість часу, тканина лайкра дісталася і до Європи.

Виробництво матеріалу відрізняється тривалістю та багатоетапністю. Щоб отримати нитки лайкри, необхідно пройти багато складних процесів.

На сьогодні існує кілька основних способів створення волокон лайкри:

  1. ★ Мокрий метод передбачає тривале полоскання волокон поліуретану у дуже гарячій воді. Потім нитки намотуються на спеціальні бобіни і вирушають сушиться за високої температури.
  2. ★ Сухий метод є найбільш поширеним, простим і менш енерговитратним. Для цього нитки поліуретану піддаються обробці масляним розчином, наносяться на спеціальну бобіну і сушаться за високої температури всього три години. Причиною популярності сухого методу створення лайкри є також те, що його легко відтворити у спеціальній хімічній лабораторії.
  3. ★ Найскладніший і найдорожчий метод створення лайкри називається екструзія. Поліуретановий матеріал піддається обробці спеціальним пристроєм, у результаті виходять повноцінні нитки лайкри.

Відмінною якістю є те, що незалежно від обраного методу виготовлення, полотно не втрачає якості та експлуатаційних характеристик. Лайкра, отримана мокрим або сухим методом, також проявляє себе у використанні, легко піддається фарбуванню та декоративній обробці.

Галузь застосування

 

Досить рідко матеріал лайкра використовується самостійно і складається на 100% з поліестеру. Куди частіше застосовується комбінація волокон, коли до синтетичних волокон додаються різні нитки натурального походження. Найчастіше це екологічно чисті волокна бавовни, льону та штучної віскози. Для того, щоб будь-яке натуральне полотно набуло необхідного рівня пружності та еластичності, достатньо додати не більше 5% лайкри.

 

Незважаючи на те, що це синтетичний матеріал, лайкра більш ніж популярна у всьому світі. Спочатку тканину створювали з метою виготовлення щільних корсетів, але незабаром стало зрозуміло, що це погана ідея. Особливість та основна характеристика лайкри – унікально високий рівень еластичності та пружності. Полотно здатне розтягуватися більш ніж у 10 разів, тому не підходить для виготовлення щільних корсетів. Згодом на тканину звернули увагу розробники спортивного одягу, знайшовши в ньому ідеальний варіант. Тканина чудово тягнеться, що знищує ймовірність скутості рухів під час тренувань. Також лайкра швидко повертає свою початкову форму, зберігаючи структуру волокон непошкодженими на довгі роки.

Широке застосування лайкра набула при виготовленні шкарпеток, панчох, колгот та гольфів. Неможливо уявити, як ще 50 років тому, радянські жінки обходилися без капронових колгот. Привабливі колготки, ніжні та тонкі як друга шкіра, чудово підкреслюють стрункість ніжок, дозволяють відчувати себе комфортно та привабливо у будь-якому взутті. Варто зазначити, що капронові колготи здатні розтягуватися і при цьому повертати початкову форму навіть після багаторазового прання.

Тканини, у складі яких є лайкра, використовуються для пошиття спідньої білизни. Ліфчики, трусики та боді здатні надійно розтягуватися за рахунок високого рівня еластичності. При цьому надійно фіксують груди чи стегна, не пережимаючи тіло та не порушуючи природного комфорту. Особливо пружні волокна лайкри є незамінними при виготовленні компресійної білизни з високим рівнем утяжки.

Не обійтися без еластичної тканини лайкри при пошитті жіночих купальників та чоловічих плавок. Одяг досить швидко сохне, при цьому практично не просвічується. Часто застосовується матеріал для виготовлення спортивних купальників, в яких гімнасти та акробати виконують складні трюки на різних чемпіонатах.

Сукні, сарафани, топи та шорти також можуть мати у складі невеликий відсоток лайкри. Це дозволяє їм залишатися комфортними в носінні, не створювати скутості рухів і надовго зберегти первісний вигляд.

Як уже зазначено вище, сама лайкра або волокна лайкри у складі інших тканин, використовуються практично у всіх сферах життєдіяльності людини. Синтетика незамінна, її використання значно полегшує життя людині і продовжує термін служби текстильним виробам.

 

Властивості та характеристики тканини

 

Синтетичне полотно лайкра багато в чому не тільки не поступається натуральним полотнам, але навіть перевершує їх. Для цього достатньо уявити, що світ раптово відмовився від використання еластичних ниток. Складно пересуватиметься в одязі, звичний комфорт і безтурботність будуть безповоротно порушені.

Тому, незважаючи на хімічне походження, полотно має такі властивості:

  • Еластичність. Перші та найголовніші позитивні властивості волокон лайкри. Полотна у складі яких є синтетика, мають високий рівень еластичності, успішно розтягуються на кілька розмірів. При цьому не схильні до деформації, тому швидко повертаються до первісного вигляду та стану;
  • Повітропроникність. Тканини з комбінованим складом добре пропускають повітря і дозволяють шкірі повноцінно дихати;
  • Стійкість. Волокна лайкри, за рахунок пружності та еластичності, досить зносостійкі, не схильні до розривів та механічних пошкоджень;
  • Довговічність. Застосування синтетики у складі натуральної тканини забезпечує захист тендітної структури волокон від пошкоджень.
  • Яскравість. Матеріал відмінно піддається впливу барвників, легко вбирає фарбу та надовго зберігає насиченість. Тканини із синтетикою у складі практично не схильні до вигорання при прямому попаданні сонячних променів;
  • Універсальність. Полотна у складі яких лайкра можуть бути використані для пошиття предметів гардеробу, спортивного одягу, ошатних суконь, купальників і навіть засобів побутового текстилю;
  • Гігроскопічність. Матеріали добре пропускають воду і досить швидко сохнуть;
  • Догляд. Прати та очищати синтетичні полотна можна руками або в пральній машині в домашніх умовах;
  • Ціна. Вартість полотен, у складі яких є лайкра, більш ніж доступні всім покупцям. Застосування синтетичних ниток позитивно відбивається як у експлуатаційних характеристиках, і на ціні.

 

Рекомендації щодо догляду за виробами з лайкри

 

Так як лайкра відноситься до синтетичних матеріалів і при цьому часто стає доповненням натуральних ниток, рекомендується використовувати універсальні засоби для прання з активними, але не агресивними компонентами. Як правило, краще уникати відбілювачів та хлору у складі.

Прати лайкру та тканини, у складі яких вона є, можна руками або у пральній машині. Бажана температура води становить трохи більше 40 градусів.

Що кажуть покупці?

 

Думки покупців поділяються залежно від переваг. Є люди, які зовсім не визнають синтетичних ниток і навіть не намагаються ознайомитися з їх позитивними характеристиками. При цьому більша половина населення планети вже давно користується предметами гардеробу та побуту синтетичного походження та відзначає лише позитивні властивості.
 

Автор:Текстиль КонтактТекстиль Контакт
Опубліковано: 13.05.2021